okoko receptenreceptchefsjamie oliverjamie oliver: pasta carbonara met courgette

Jamie Oliver: pasta carbonara met courgette

Jamie Oliver: pasta carbonara met courgette
  • 4
    personen
  • 0
    min voorbereiden
  • 25
    min bereiden
  • 0
    min wachten
  • waardering8.0
    obv 81 waarderingen
  • Hoofdgerecht
  • Vlees
  • Italiaans

Ingrediënten

  • 500 g penne
  • 6 middelgrote groene en gele courgettes
  • 4 dooiers van grote (biologische) eieren
  • 100 ml slagroom
  • 2 flinke handen van het stuk geraspte Parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • 12 dikke plakken pancetta of doorregen gerookt spek, in niet te kleine blokjes
  • klein bosje verse tijm, alleen de blaadjes, fijngehakt

Bereiden

Breng een grote pan vol gezouten water aan de kook. Doe de penne in de pan en kook ze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd grotere courgettes in de lengte doormidden en vervolgens in kwarten. Snijd eventuele donzige stukjes uit de binnenkant, gooi die weg en snijd de courgettes diagonaal in ongeveer even grote en van vorm ietwat op penne lijkende stukken. Kleinere courgettes kun je gewoon in dunne plakjes snijden.

Doe de eidooiers voor de romige carbonarasaus in een kom, voeg de room en de helft van de Parmezaanse kaas toe en klop het mengsel met een vork door elkaar. Voeg er een beetje zout en peper aan toe en zet het mengsel even aan de kant.

Verhit een heel grote koekenpan, doe er een flinke scheut olijfolie in en bak de blokjes pancetta of spek bruin en krokant. Doe de stukjes courgette erbij en voeg twee flinke mespunten zwarte peper toe, niet zozeer voor de smaak, als wel om het allemaal een beetje pit te geven. Strooi de tijmblaadjes erover en roer, zodat de plakjes courgette worden aangemaakt met de olie en het uit pancetta of spek gebakken vet. Laat alles bakken tot de stukjes courgette goudbruin en wat zachter zijn geworden.

Het is heel belangrijk dat het volgende goed gaat, want anders is je carbonara zo verprutst. Je moet heel vlug werken. Laat de pasta wanneer die gaar is uitlekken en houd een klein beetje van het kookwater apart. Doe de pasta nu onmiddellijk in de pan met de courgette en bacon, hussel, haal de pan van het vuur, schep er een soepopscheplepel van het kookwater bij en giet de romige saus op de pasta. Roer alles vlug door elkaar. (De pan mag nu niet meer op het vuur, anders krijg je roerei.)

Roep iedereen alvast aan tafel, zodat ze meteen aan kunnen vallen. Strooi tijdens het husselen de rest van de geraspte Parmezaanse kaas over de pasta en doe er eventueel nog een lepel vocht bij om de saus mooi glanzend en vloeibaar te maken. Proef of er nog wat zout of peper bij moet. Zet de pan direct op tafel. De saus kan namelijk dik en klef worden als hij te lang staat.

Persoonlijke noot

'Carbonara is een klassieke pastasaus, gemaakt met room, spek en Parmezaanse kaas, en is absoluut verrukkelijk. Koop alle ingrediƫnten van de beste kwaliteit die je kunt krijgen, daardoor wordt het gerecht namelijk zo lekker. Ik gebruik in dit recept een bloeiende, bontgekleurde soort tijm, maar het kan ook prima met gewone tijm. Wat de soort pasta betreft: je kunt carbonara met spaghetti of linguini serveren, maar ik heb van Italiaanse mamma's (en daar discussieer je niet mee!) gehoord dat de saus origineel voor penne werd gemaakt, dus doen we dat ook. Voordat je aan de slag gaat is het heel belangrijk dat je eerst een heel grote pan of braadslee met hoge rand klaarzet, waarin je de pasta goed om kunt husselen.' - Jamie Oliver

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: pasta carbonara met courgette' is afkomstig uit het kookboek...

Kookboek Thuis bij Jamie van Jamie Oliver

Thuis bij Jamie

Jamie Oliver

In zijn nieuwe boek is Jamie weer helemaal terug in de keuken, zijn eigen keuken. Jamie laat zichzelf zien in zijn thuisbasis in Essex. Hij gaat los in zijn eigen moestuin... lees verder

© Kosmos Uitgevers.

reacties op dit recept

  • Bert De maatvoering klopt niet helemaal volgens mij?! 6 couchettes leek me wat veel, trouwens iets rustiger aan met de zwarte pepper kan ook geen kwaat.
  • Ils Een vriendin die zwanger is komt eten en ik wil graag voor haar dit heerlijke gerecht maken. Zij mag echter geen rauw ei hebben. Hoe kan ik dit oplossen? Enkel kookroom gebruiken?
  • Karin Door hitte van pan, pasta en kookvocht stollen de eieren vanzelf dus geen probleem om dit recept te maken voor je zwangere vriendin.
  • redactie okoko recepten Het is beter om in geval van zwangerschap het gebruik van rauwe eieren geheel te vermijden. Er zijn verschillende redenen waarom een arts adviseert aan zwangeren geen rauwe eieren te gebruiken. Zo wordt salmonella wel gedood door (voldoende) hitte maar de geproduceerde toxinen blijven actief en dus gevaarlijk.
  • cokkie Gaaf recept vooral als je met de caravan onderweg bent.
  • Quinia De courgette vervangen door tuinerwtjes uit de vriezer en smullen maar! Echt heerlijk!
  • Robbin Wat ik altijd toevoeg is verse knoflook wat eigenlijk onmisbaar is.
  • Gerard In een carbonara hoort absoluut GEEN room... Ook dit recept kan best zonder. Een Italiaan zou gruwen van de room...
  • Wilma Ja inderdaad en authentieke carbonara is altijd zonder ROOM. Gelukkig hebben wij de zilveren lepel en Antonio Carluccio. Jammer Jamie; gemiste kans... idd nooit room zegt de echte Italiaan.
  • ilonka Favoriet hier in huis. Makkelijk te maken. Een echte aanrader.
  • marcella Heerlijk!!
  • Barbara Dit is geen originele carbonara maar iets wat er op lijkt en lekker is. Dus niet zeuren!
  • Suzanne Het is vrij makkelijk om de room weg te laten... blijft net zo lekker geen enkel probleem... en je kan de courgette ook vervangen als je daar behoefte aan hebt! Paprika, snijbonen van alles, eigenlijk gewoon proberen...
  • Hans De reacties kloppen wel. Was in SiciliĆ«, ik bestelde dit gerecht en ik vroeg aan de kok van waarom zit er geen room bij. Hij explodeerde bijna. Hij zij deze pasta behoeft geen room.
  • Marlene Welk product gebruik je in plaats van de room?
  • Fer Lees de DikkevanDam. Geen room, enkel spaghetti (het is een zuid-Italiaans gerecht!), pancetta, knoflook, zout en peper en ei. Eventueel Parmezaan. Wees niet spaarzaam met het spekvet.
    Maar als iemand deze versie lekker vindt: prima!
    Fer
  • Margot Wij vonden het een lekkere pasta, ga hem zeker vaker maken.Ik heb hem wel zonder room gemaakt, niet omdat het niet zou mogen, maar omdat ik het zo vet genoeg vind. Kan natuurlijk ook met, moet iedereen maar zelf bepalen.

reactie toevoegen

plaats in kookboek
zet op weekmenu
plaats op shopping list
print dit recept
email naar vriend(in)
waardeer dit recept
(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

nieuwe kookboeken

bekijk alle kookboeken