okoko receptenreceptchefsjamie oliverjamie oliver: tikka masala van kip

Jamie Oliver: tikka masala van kip

Jamie Oliver: tikka masala van kip
  • 4
    personen
  • 0
    min voorbereiden
  • 35
    min bereiden
  • 0
    min wachten
  • waardering8.3
    obv 72 waarderingen
  • Hoofdgerecht
  • Gevogelte
  • Indiaas

Ingrediënten

  • 1 bosje verse koriander
  • arachide- of zonnebloemolie
  • 1 klontje boter
  • 2 middelgrote uien, gehalveerd en in dunne plakjes
  • 1 verse, rode Spaanse peper, in dunne ringetjes
  • een stuk verse gemberwortel ter grootte van een duim, in dunne plakjes
  • ½ potje van 283 g Patak's tikkamasalapasta
  • 4 ontvelde kipfilets, liefst vrije uitloop of biologisch, in 2 cm dikke reepjes
  • 1 blik tomatenstukjes van 400 g
  • 1 blik kokosmelk van 400 ml
  • 200 g biologische yoghurt
  • een klein handje geschaafde amandelen
  • 1 citroen

Bereiden

Pluk de korianderblaadjes van de steeltjes, houd ze apart en hak de steeltjes fijn.

Zet een grote braadpan op matig tot hoog vuur en doe er een paar scheuten olie en een klontje boter in. Doe de uien, peper, gember en koriandersteeltjes erbij en bak die 10 minuten tot ze zacht en goudbruin zijn.

Doe de tikkamasalapasta en de reepjes kipfilet erbij. Roer zodat alle stukjes kip met de currypasta in aanraking komen en strooi er wat zout en peper op. Voeg de tomaten en de kokosmelk toe. Vul een van de lege blikjes met water, giet het in de pan en roer nog even.

Breng de curry aan de kook, zet het vuur laag en laat met het deksel op de pan 20 minuten zachtjes pruttelen. Controleer de curry regelmatig om te kijken of hij niet te droog wordt en doe er als het nodig is nog wat extra water bij. Als de kip mals en gaar is, voeg je desgewenst wat extra zout en peper toe - wees er wel voorzichtig mee.

Deze curry is fantastisch met rijst en met een paar flinke lepels yoghurt erop. Strooi er de geschaafde amandelen en de korianderblaadjes over en serveer er partjes citroen bij om erover uit te knijpen. Een beetje groene salade met citroendressing maakt het feest compleet.

Jamie's basisrecept voor luchtige rijst

Voor 4 personen. Zet een grote pan gezouten water op het vuur en laat het aan de kook komen. Spoel 350 g basmatirijst 1 minuut in een vergiet onder de koude kraan, of tot het water helder is (hierdoor plakken de korrels later minder aan elkaar). Doe de rijst in het kokende water en wacht tot de korrels beginnen te dansen. Laat ze vanaf dat moment nog 5 minuten koken. Laat de rijst in een vergiet uitlekken.

Giet 2½ cm water in de pan, zet hem weer op het vuur, laat het water aan de kook komen en zet het vuur laag. Dek de rijst in het vergiet met een stuk folie of een deksel af. Zet het vergiet op de pan met pruttelend water en laat de rijst zo 8 tot 10 minuten stomen. Haal dan de pan van het vuur en serveer de rijst, als je zo ver bent, onmiddellijk. Zo niet, dan kun je het folie erop laten zitten en nog even wachten - de rijst blijft een minuut of twintig warm.

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: tikka masala van kip' is afkomstig uit het kookboek...

Kookboek Jamie's kookrevolutie van Jamie Oliver

Jamie's kookrevolutie

Jamie Oliver

Dit boek is geïnspireerd door alle mensen die Jamie ooit ontmoette en die zeiden niet te kunnen koken en dat ook nooit te kunnen leren. Dat soort uitspraken... lees verder

© Kosmos Uitgevers.

reacties op dit recept

  • Joke Heel erg lekker en makkelijk recept. In plaats van kip heb ik tofu gebruikt. Zo heb je een heerlijk vegetarische curry.
  • belle Heerlijk recept! Om het nog wat pikanter/gekruider te maken heb ik twee chilipepertjes, chilipoeder, paprikapoeder, komijn en heb ik ook knoflook bijgevoegd. De luchtige rijst is een kleine moeite meer maar maakt het verschil! Helemaal compleet is dit recept met verse naan.
  • ferdi Heerlijk recept. Eenvoudig te bereiden en met wat Mango Chutney en komkommersalade erbij heb je een echt meesterchef gerecht!!!
  • Jeroen Sorry, maar masala pasta uit een potje? Wat een tegenvaller, Jamie was zeker lui of zo.
  • wilco Jeroen, niet zeuren wordt toch niet gezegd dat jij dit moet maken. Als je een beter recept heb van dit gerecht moet je die plaatsen anders gewoon commetaar voor je houden.
  • astrid Jamie heeft ook zat curries waarbij hij alles zelf maakt maarja niet iedereen zit te wachten op uren in de keuken staan. Dit is een stuk makkelijker en nog lekker ook.
  • Michiel Vanavond dit recept ook maar eens gemaakt. Zeker een aanrader, het was heel lekker. Helaas had ik ei-noedels erbij gedaan, je kan toch beter rijst erbij serveren.
  • Danny Een heerlijk recept. Deze ga ik zeker nog eens maken. Ook de kinderen hebben gesmuld.
  • Beatrice Smaak is inderdaad heerlijk maar het leek wel een soep, dus geen water toevoegen. Ook de rijst plakte op deze manier juist, terwijl hij dat niet doet als je hem gewoon 8 min. in veel water kookt (en dan afgieten & nog 5 min. in de pan met gesloten deksel laten rusten).
  • lya Ik maak de tikka kip een tikkie anders. Met respect voor Jamie waar ik ook wel kookboeken van heb. Volgens mij heb ik ook nog een foto van de tikka kip op mijn manier maar die kan ik volgens mij niet kwijt. Jammer.
  • Eliëtte Smaak is heel goed maar zeker geen water toevoegen, dit verpestte het hele gerecht.

reactie toevoegen

(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

nieuwe kookboeken

  • Kookboek New York

    New York

    Zin in een bagel, een cheesecake of een matza ball soup? In dit prachtige kookboek vind je maar liefst 130 typische New Yorkse... bekijk 'New York'

  • Kookboek Pizza de luxe

    Pizza de luxe

    Pizza wordt niet echt als culinair hoogstaand beschouwd... maar wacht tot je een pizza uit 'Pizza de luxe' klaarmaakt... bekijk 'Pizza de luxe'

  • Kookboek Snel klaar

    Snel klaar

    Lekker, gezond en zó klaar. Te drukke agenda om te koken? Dit boek bewijst dat je in enkele minuten een lekkere en gezonde maaltijd... bekijk 'Snel klaar'

bekijk alle kookboeken