Nigella Lawson: bananenbrood

  • 10 plakken
  • 100 min
  • waardering 8,3
  • Gebak
  • Amerikaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 100 g sultana's (rozijnen)
  • 75 ml bourbon of bruine rum
  • 175 g bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • ½ theelepel dubbelkoolzure soda
  • 125 g boter, gesmolten
  • 150 g suiker
  • 2 grote eieren
  • 4 kleine, heel rijpe bananen (ongeveer 300 g zonder schil), geprakt
  • 60 g walnoten, gehakt
  • 1 theelepel vanille-extract

Voorbereiden

Breng de sultana's en de rum of bourbon in een pannetje aan de kook. Zet het pannetje van het vuur, leg er een deksel op en laat het als het even kan een uur staan, of tot de sultana's bijna al het vocht hebben opgenomen. Laat ze uitlekken.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 170 °C, gasovenstand 3, en begin aan de rest. Werk met je handen of met behulp van een houten lepel bloem, bakpoeder, dubbelkoolzure soda en ½ theelepel zout door elkaar in een middelgrote kom. Klop in een grote kom de gesmolten boter en de suiker door elkaar. Klop er een voor een de eieren door en vervolgens de geprakte bananen. Roer er met je houten lepel de walnoten, uitgelekte sultana's en het vanille-extract door. Roer er het bloemmengsel in drie porties door. Roer steeds goed voor je de volgende portie bloem erbij doet.

Doe het beslag over in de cakevorm en zet hem 60 tot 75 minuten in het midden van de oven. Als hij gaar is komt een tandenstoker of breinaald die je erin steekt er min of meer schoon uit. Laat het bananenbrood in de vorm op een rooster afkoelen en snijd het in dikke of dunne plakken, wat je wilt.

Extra benodigd

Cakevorm van 23 x 13 x 7 cm, met boter ingevet en met bloem bestoven of bekleed met bakpapier

Variatietip

Ik heb niet erg veel geëxperimenteerd met dit recept, maar ik heb het een keer gemaakt voor vrienden die grotere chocolagekken zijn dan ik en toen 25 g van de bloem vervangen door 25 g cacaopoeder (geen poeder voor chocoladedrank). Ik heb er ook 100 g in kleine brokjes gesneden pure chocola door gedaan. En het is natuurlijk nog makkelijker om de chocoladechips te gebruiken die op de bakafdeling in de supermarkt staan.

Opmerking

'Mocht je erover denken om dit bananenbrood aan kinderen te geven dan kun je dat rustig doen, hij heeft geen doordringende alcoholsmaak, de drank zorgt alleen voor lekker kleverig, aromatisch, gezwollen fruit.' - Nigella Lawson

Kookboek

Het recept 'Nigella Lawson: bananenbrood' is afkomstig uit het kookboek...

Hoe word ik een goddelijke huisvrouw

Nigella Lawson

In dit boek onthult Nigella Lawson de geheimen van hartige en zoete taarten, cakes, puddingen, koekjes, brood... lees verder

© Uitgeverij Contact

Waardeer dit recept (34 stemmen)

Nigella Lawson recept tips

Reacties op dit recept

  • EstherDit recept heb ik meerdere keren gemaakt en is echt overheerlijk! Ik heb alleen de sultana's weggelaten omdat ik die niet lust, maar het kan dus ook prima zonder.

    reageren

  • EdithHeeft iemand enig idee waar je dubbel koolzure soda kunt kopen? Het lijkt mij namelijk een erg lekker recept, maar die dubbel koolzure soda...

    reageren

  • R.Dubbelkoolzure soda is te koop bij reformwinkels onder de naam wijnsteenbakpoeder van het merk Natufood. Ik heb er Euro 1,65 voor betaald (100g).

    reageren

  • EstherDubbelkoolzure soda (of zuiveringszout) is tegenwoordig ook gewoon te koop bij het Kruidvat. Apotheken verkopen het ook. Succes!

    reageren

  • MaryErg lekker, de sultana's met rum maakte het juist zo bijzonder.

    reageren

  • KristaLaatst dit recept gemaakt, mede door de vele positieve reacties. Hij was absoluut niet vies, maar ook weer niet heel bijzonder. Leuk om een keertje te hebben gemaakt, maar hoeft van mij niet weer een keer.

    reageren

  • carolineDubbelkoolzure soda kun je rustig weglaten. Lekkere bananencake, niet heel bijzonder.

    reageren

  • L.Ik zou indien je van plan bent om de cake ook aan je kinderen te geven, de rum weglaten want de alcohol verdampt niet en blijft gewoon in de cake.

    reageren