Boerenkool stamppot

Boerenkool stamppot
  • 4
    personen
  • 0
    min voorbereiden
  • 40
    min bereiden
  • 0
    min wachten
  • waardering7.8
    obv 39 waarderingen
  • Hoofdgerecht
  • Vegetarisch
  • Hollands

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen, in stukken
  • 500 g panklare boerenkool
  • 25 g boter of margarine
  • 1-2 eetlepels azijn

Bereiden

Doe de boerenkool in een pan met een flinke bodem water. Leg de aardappelen op de boerenkool. Breng de boerenkool en de aardappelen met wat zout aan de kook en kook ze in ca. 25-30 minuten op matig hoog vuur gaar.

Giet ze af (maar bewaar wat kookvocht) en stamp ze met een stamper door elkaar.

Voeg de boter toe en roer er zoveel kookvocht door dat er een smeuïge stamppot ontstaat. Breng op smaak met zout, peper en een scheutje azijn.

Lekker met rookworst (voor niet-vegetariërs) en piccalilly.

Gall & Gall wijnadvies bij je kerstdiner

Klik hier en ontvang persoonlijk wijnadvies bij elk gerecht

Het recept 'Boerenkool stamppot' wordt je aangeboden door okoko recepten.

reacties op dit recept

  • P.H. Ik mis toch wel de kaantjes (uitgebakken vetspek) in dit recept.
  • Angelique En dan wordt ie nog lekkerder met een potje creme fraiche erdoor en ipv gewone zout en peper, voeg ik Duitse rauchsalz en zweedse Pepparmix toe, mmmmmm!
  • berdien Ik doe er altijd nog een flinke theelepel mosterd door.
  • Nel Zeker mis ik de spekjes hierin! En een beetje jus in plaats van het kookvocht maakt de smaak veel rijker!
  • maria Bij een vegetarisch recept zet je natuurlijk niet dat het lekker is met rookworst!!
  • Henk Niets nieuws onder de zon met dit recept!
  • Wil Ik kook eerst de boerenkool voor, op de aardappelen met water en wat kookvocht, verder doe ik er ook een eetlepel mayonaise door, en natuurlijk spekjes en wat spekvet. Verder verse worst en, of rookworst worst naar behoefte.
  • Judith Wat een onzin recept is dit, iedereen kan toch wel een vegetarische boerenkoolmaaltijd verzinnen, met eventuele vleesvervangers, en daar dan de jus van gebruiken. Jammer hoor.
  • frieda Voor de variatie... strooi er eens geraspte kaas over op je bord. Zeer verrassend.
  • marijke Koop eens een stronk boerenkool bij de groenteman. Je proeft het verschil. Het is even meer werk maar zeker de moeite. Er zitten geen stronken meer in. Bij de pan klare vaak wel. vers gesneden en gelijk in de pan daar zitten alle vitamines nog in.
  • Andrea saai receptje... ik doe er altijd een gebakken uitje door, stukje paprika, spekjes, en uiteraard de rookworst...
  • Hanny Als je toch vegetarisch wilt, de AH heeft vegetarische rookworst die snijd ik in stukjes en bak met champignons en knoflook, en maak daar jus van...
  • gre Kaantjes, spekjes, spekvet, creme fraiche, mayonaise, ja zo maak je een baksteen ook lekker, wat is er mis met gewoon de smaak van aardappels en boerenkool, beetje magere jus en dan een stukje rookworst, dan heb ik lekker gegeten hoor, al die dikmakers laat ik er liever uit.
  • Karin ...en zo maakt ieder zijn/haar variant...
  • Gerda Ik snij een rode paprika en twee teentjes knoflook heel fijn, fruit dat aan in een stukje boter/margarine en dan hup door de boerenkool. Is een recept uit het AD van Carin Leenders- de Vries.
  • loes Ik gaar de boerenkool met een uitje in wat boter/olie en maak daar later een stamppot van met de gekookte aardappelen, de smaak wordt er veel beter van. Geldt ook voor zuurkool. Daarna lekker ver der op smaak maken met spekjes etc.
  • martin In plaats van kookvocht doe ik er ook graag wat kookroom door. Geeft een aprate en vollere smaak.
  • Inge Panklare boerenkool, idd makkelijk, maar er gaat toch niets boven vers van het land; wel een beetje een koken voor dummies recept ja.
  • k Meestal doe ik er een fijn gesnipperd rauw uitje er door, voor de kramperigheid. Kitty
  • Dorothé Ook eens proberen i.p.v zout 2-3 boullion tabletten.Altijd goed van smaak.
  • riet simpel
  • Anjo Ik denk dat ik het heel anders doe... ik kook een stuk zuurkoolspek en een pakje spinazie mee, spek later heerlijk ernaast...
  • Chris Uitgebakken spekjes is, ik zou haast zeggen een "must" en een stukje meegekookte zuurkoolspek is ook niet te versmaden.
  • riekje Dit is een niet volledige vegetarische maaltijd! Slordig hoor! Zo kun je alles wat aardappelen en groente bevat wel vegetarisch noemen... das gemakkelijk. Het is juist de kunst op van dit soort recepten (zo bv ook snert) een leuke en smakelijke versie te maken zodat je de spekjes en worst niet mist... want aan de reacties te zien zit dat toch erg ingebakken... beetje meer moeite doen graag.
  • marlieke Volgens mij staat er nergens dat dit een volledige vegetarische MAALTIJD is, het is gewoon maar een vegetarisch RECEPT. Dit is de meest basic versie, waarschijnlijk bedoeld voor beginnende koks oid. Bij de boerenkool recepten vind je ook uitgebreidere recepten. Kijk eens naar het recept van Onno Kleyn. Niet vegetarisch, wel lekker.
  • g Boerenkool met het ouderwetse kuiltje jus, ind ik niet te versmaden. En dan een lekkere rookworst, ik mag
    natuurlijk niet de winkelnaam noemen, maar... die dus...vind ik de lekkerste. Dan hoeft er behalve wat kaasblokjes niets meer bij.
  • Peter Ik houd zelf heel erg veel van stamppot boerenkool, maar ik doe er naast de spekjes ook bloedworst door. En als ik mezelf dan zo'n lekkere maaltijd voorzet doe ik er een scheutje balsamico-azijn over.
  • Jack Bij AH hebben ze vegetarische rookworst. Smaakt goed!!!
  • Frits Voor stamppot recepten met rookworst ga ik naar keurslager van der Laan in Dwingeloo. Hun eigen gemaakte rookworst is niet te versmaden. De boerenkool stamppot dan met stukjes paprika, gebakken uitjes en 2 teentjes knoflook. Ik zeg: Eet smakelijk.
  • wibi Superlekker met stukjes rookworst van de Jumbo en en een flinke schep Surinaamse piccalilly in plaats van azijn.
  • artina Prima recept. Puur natuur. Proef zo de echte boerenkoolsmaak. Ps. Je moest eens weten wat in rookworst zit, dan eet je het niet.
  • G. Elke stamppot knapt op als je er enkele fijngeprakte ansjovisjes onder roert. Dan is het natuurlijk niet meer vegetarisch, maar wel lekker.
  • lia 1000 x dank voor het basis recept! Of het nu voor domoren is, of te simpel, en al of niet voor vegetariërs; na 20 jaar in het buitenland wist ik niet meer hoe je boerenkool moest maken. De kool heb ik hier zelf gekweekt, en gisteren voor het eerst klaar gemaakt. Dat was geen succes dus, maar dat zal niet aan de scheut warme melk gelegen hebben die mijn oma er altijd door deed. Bij deze!
  • idy Vegetarische rookworst van albert hein is ook best lekker hoor. En er zijn ook wel vegetarische spekjes best te doen of blokjes rookkaas erdoor.

reactie toevoegen

plaats in kookboek
zet op weekmenu
plaats op shopping list
print dit recept
email naar vriend(in)
waardeer dit recept
(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)
(advertorial)
MAGGI Bouillonspecialiteiten

De nieuwe MAGGI Bouillonspecialiteiten staan aan de basis van vele soorten gerechten. Zo maak je met de Paddenstoelenbouillon bijvoorbeeld een heerlijke risotto.

Op zoek naar inspiratie? Kijk op MAGGI.nl.

nieuwe kookboeken

bekijk alle kookboeken