Boerenkool met worst van Pierre Wind

  • 4 personen
  • 40 min
  • waardering 7,6
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen
  • 100 ml warme melk
  • 100 g roomboter, in blokjes
  • 750 g boerenkool, in fijne reepjes
  • 200 g ontbijtspek, in blokjes
  • 250 ml vleesjus
  • 2 rookworsten of 4 minirookworstjes

Bereiden

Kook de aardappelen in ruim water met zout gaar. Pureer de aardappelen. Breng ze op smaak met peper en zout, de warme melk en blokjes roomboter.

Breng een bodempje water met weinig zout aan de kook en gaar hierin de boerenkool. Schep regelmatig om.

Bak de blokjes ontbijtspek krokant. Kook een halve rookworst per persoon.

Meng de aardappelpuree, de uitgelekte boerenkool en de krokante spekblokjes. Gebruikelijk is om in de stamppot een kuiltje te maken en daar de vleesjus in te gieten. Maar je kan de jus ook om de stamppot heen draperen.

Twee tips

'Is het rauwe magere spek te zout - vaak het geval bij voorverpakt spek uit de supermarkt - laat dan het spek eerst twee minuten in kokend water bivakkeren; het zoutgehalte wordt op deze manier een stuk minder. Dep vervolgens de spekblokjes goed droog en bak ze dan tot de status krokant. Vaak wordt boerenkool te sterk van smaak gevonden. Vind je de boerenkool nog steeds te sterk nadat de stelen van de boerenkoolbladeren zijn ontdaan, dan kun je ook de zoete, grove nerf uit het boerenkoolblad halen. De boerenkool zal dan veel minder sterk van smaak zijn (maar ook minder voedingswaarde bevatten).' - Pierre Wind

Kookboek

Het recept 'Boerenkool met worst van Pierre Wind' is afkomstig uit het kookboek...

Lekkâh

Pierre Wind

Een heerlijk spraakmakend kookboek van de keukenzinnige creatieveling Pierre Wind. 'Lekkâh' is gelardeerd met de unieke illustraties van Haagse Harry tekenaar... lees verder

© Tirion Uitgevers

Waardeer dit recept (28 stemmen)

Boerenkool recept tips

Reacties op dit recept

  • moniqueWat is hier nou nieuw of bijzonder aan?

    reageren

  • WesselAan Monique, de worst van Pierre natuurlijk!

    reageren

  • yvonneKoop dan ook verse boerenkool stronken bij de biologische markt kraam deze boerenkool is veel zoeter.

    reageren

  • WillyVoeg in heel dunne reepjes gesneden klein preijes toe Geeft een verfijnde smaak. Veel eetplezier Willy

    reageren

  • JeannetteVoeg een paar gesneden augurken en ringen bosui toe. Smaakt verrukkelijk.

    reageren

  • Joop@Monique: Je hebt helemaal gelijk. Zo maakte mijn oma al boerenkool. Op zich dus niets mis mee maar niet bepaald vernieuwend.

    reageren

  • gIk vind dit heel veel ouderwets veel vet bevatten. Meer vetten, dan aardappelen en kool, lijkt mij.

    reageren

  • GeertjeGewoon erg lekker

    reageren

  • Christinag. Echt ouderwets en erg lekker is het pas wanneer je rauw rundvet of niervet uitbakt en de kaantjes hiervan erdoorheen stampt. Bovendien voeg je voor de smeuïgheid een heel klein beetje van het gesmolten vet toe. Pas op met het uitbakken van het rundvet, dat gaat op hoog vuur, blijven roeren, maar verbrand snel. Heerlijk ouderwets met rookworst, eet smakelijk.

    reageren

  • FritsVoeg er nog een scheutje azijn bij, is heerlijk.

    reageren