Borlottibonen-moussaka

  • 6 personen
  • 180 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Grieks
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 250 g gedroogde borlottibonen, 1 nacht in koud water geweekt
  • 2 grote aubergines
  • 80 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 ui, gesnipperd
  • 125 g champignons, in plakjes
  • 900 g tomaten uit blik, gehakt
  • 250 ml rode wijn
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel gehakte oregano
  • voor het bovenlaagje
  • 225 ml yoghurt
  • 4 eieren, losgeklopt
  • 500 ml melk
  • ¼ theelepel paprikapoeder
  • 50 g versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 50 g vers broodkruim

Bereiden

Doe de bonen in een grote pan met dikke bodem, zet ze onder water en breng dat aan de kook. Zet het vuur lager en laat de bonen in 1½ uur zacht worden. Giet ze af.

Snijd intussen de aubergine in plakken, bestrooi ze met zout en laat ze 30 minuten staan. Spoel ze af en dep ze droog. Bestrijk de plakken aubergine met wat olie en gril ze onder een voorverwarmde grill 3 minuten per kant, of tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Verhit de rest van de olie in een grote pan met dikke bodem. Voeg de knoflook en ui toe en bak ze op matig vuur 3 minuten, of tot de ui goudbruin is. Voeg de champignons toe en bak ze in 3 minuten bruin. Roer de tomaten, wijn, tomatenpuree en oregano erdoor. Breng de saus aan de kook, zet het vuur lager en laat de saus in 40 minuten indikken.

Maak nu de moussaka: schep de bonen in een grote ovenschaal, verdeel de tomatensaus en de plakken aubergine erover.

Klop voor het bovenlaagje de yoghurt, eieren, melk en het paprikapoeder door elkaar. Schenk deze saus over de aubergine in de ovenschaal en laat de moussaka 10 minuten rusten. Meng de Parmezaanse kaas en het broodkruim en strooi dit over de moussaka. Zet hem nu 45-60 minuten in de oven tot de moussaka heet en de bovenkant goudbruin is.

Kookboek

Het recept 'Borlottibonen-moussaka' is afkomstig uit het kookboek...

Hoofdgerechten

diverse auteurs

'Hoofdgerechten' biedt een enorme variatie aan gerechten voor elke gelegenheid: van snelle dagelijkse maaltijden, makkelijke ovenschotels voor het week... lees verder

© De Lantaarn

Waardeer dit recept (6 stemmen)

Moussaka recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!