Moussaka met borlottibonen

  • 6 personen
  • 160 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Grieks
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 250 g gedroogde borlottibonen (wit met rode spikkels)
  • 2 aubergines
  • 5-6 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 125 g champignons, schoongeborsteld en in plakjes
  • 250 ml rode wijn
  • 2 x 440 g tomatenblokjes uit blik
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel gehakte oregano
  • voor de paneerlaag
  • 250 g yoghurt
  • 4 eieren, losgeklopt
  • 500 ml melk
  • ¼ theelepel mild paprikapoeder
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 40 g vers broodkruim

Bereiden

Week de borlottibonen een nacht in koud water. Spoel de geweekte bonen af in een vergiet en laat ze uitlekken. Zet de bonen op in een pan water, waarin ze net onderstaan, en breng het water aan de kook. Draai het vuur laag en kook de bonen in ca. 1½ uur gaar. Giet ze af en laat ze goed uitlekken.

Snijd intussen de aubergines in plakken. Bestrooi ze met zout en zet ze 30 minuten weg. Zet de ovengrill aan, tussen de middelste en de hoogste stand.

Spoel de plakken aubergine af onder koud stromend water en dep ze droog met keukenpapier. Bestrijk ze aan beide kanten met olie en leg ze onder de grill. Rooster ze 3 minuten per kant. Laat ze op keukenpapier uitdruipen. Verwarm de oven voor op 220 °C.

Verhit de rest van de olie in een grote pan met zware bodem. Fruit de ui en knoflook 4-5 minuten op matig vuur, tot de uisnippers goudgeel zijn. Voeg de champignons toe en bak ze ca. 3 minuten, tot ze goudbruin zijn. Giet de wijn erbij, draai het vuur hoog en laat alles 2-3 minuten sudderen. Roer de tomaten, de tomatenpuree en de oregano erdoor. Breng het mengsel aan de kook. Draai het vuur lager en stoof het mengsel ca. 40 minuten, tot het is ingedikt.

Schep de borlottibonen in een grote ovenschaal. Schep de tomatensaus erop en bedek het geheel met de plakken aubergine.

Klop de yoghurt, de eieren, de melk en het paprikapoeder door elkaar. Giet dit mengsel uit over de aubergine. Laat de moussaka 10 minuten staan.

Roer in een kommetje de Parmezaanse kaas en de broodkruimels door elkaar. Strooi dit mengsel over de moussaka. Zet de moussaka 50-55 minuten in de oven, tot hij borrelt en bovenop mooi goudbruin van kleur is.

Kookboek

Het recept 'Moussaka met borlottibonen' is afkomstig uit het kookboek...

De lekkerste recepten

Leanne Kitchen

'De lekkerste recepten' is een serie van 4 mini-kookboekjes van Leanne Kitchen: 'Groente en fruit', 'Zuivel', 'Brood en taart' en 'Vlees'. Elk van de boekjes bevat zowel... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (11 stemmen)

Moussaka recept tips

Reacties op dit recept

  • SjoerdHet gerecht was nog erg nat na de tijd in de oven. Ook had de tomatensaus op smaak gebracht mogen worden, deze was wat flauw.

    reageren