Spitskool met zalm en spekjes

  • 2 personen
  • 20 min
  • waardering 7,6
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vis

Ingrediënten

  • 100 g mager gerookt spek, in blokjes
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 sinaasappel
  • 400 g spitskool, in repen van ½ cm breed
  • 200 g zalm, in dobbelsteentjes van 2 cm

Bereiden

Bak de spekblokjes in 1 eetlepel van de olie krokant. Schep de blokjes uit de koekenpan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Pers de sinaasappel uit en meng het sap met 3 eetlepels van de olijfolie. Voeg wat versgemalen peper en zout toe.

Breng in een pan een laagje water met wat zout aan de kook en blancheer (blancheren is heel kort koken) de kool hier 1 minuut in. Laat goed uitlekken in een vergiet.

Meng de kool in een kom met de sinaasappeldressing.

Bak de zalm in een paar minuten in het bewaarde spekvet krokant vanbuiten en roze vanbinnen.

Verdeel de kool over twee borden, leg de zalm erop en strooi de spekjes erover.

Kookboek

Het recept 'Spitskool met zalm en spekjes' is afkomstig uit het kookboek...

Tough Cookie

Lotje Deelman

Foodwriter Lotje Deelman schreef jarenlang voor haar vaders verjaardag supersimpele, geraffineerde recepten om hem te leren koken. En met succes: haar vader... lees verder

© Uitgeverij Terra. Beeld: Thomas Pelgrom

Waardeer dit recept (11 stemmen)

Spitskool recept tips

Reacties op dit recept

  • mariaHeerlijk recept alleen jammer dat er niet bij staat hoeveel calorieën erin zitten.

    reageren

  • wessel'n Zalig recept!! Maar... welke zetmeelcomponent vult deze smakelijke schotel aan en samen met een passende saus zou een volmaakte winterschotel creëren.

    reageren

  • JoanGemaakt met hele zalmmoot. Lekker van smaak. Fris, zout, zoet. Als de portie kleiner is, is het geschikt als voorgerecht. Zalm wel met peper en zout bakken en op de huid. Lauw/warm het lekkerst.

    reageren