Coq au vin

  • 4 personen
  • 150 min
  • waardering 7,9
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 1 blije scharrelkip
  • boter
  • handje verse rozemarijn, fijngehakt
  • handje verse tijm, fijngehakt
  • 250 g champignons
  • 3 sjalotjes, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 100 g rookvlees, in blokjes
  • 1 potje zilveruitjes, uitgelekt
  • 2 eetlepels bloem
  • 500 ml rode wijn (licht en sappig, bijvoorbeeld Beaujolais)
  • 500 ml kippenbouillon

Bereiden

Hak de kip in 10 stukken en bestrooi royaal met versgemalen peper. Smelt een flinke klont boter in een grote braadpan en fruit de kruiden. Voeg de kip toe en bak rondom aan in ca. 10 minuten. Bak intussen in een koekenpan de (hele!) champignons in wat boter op hoog vuur snel bruin.

Haal de kip uit de pan en fruit in dezelfde boter de sjalotjes en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg het rookvlees en de zilveruitjes toe. Roer de bloem er goed door. Doe de kip weer terug de pan, samen met de champignons. Giet de wijn erbij en laat aan de kook komen. Voeg zoveel hete bouillon toe tot de kip nèt niet onder staat.

Laat de kip met gesloten deksel in 1 tot 3 uur heel zachtjes gaar worden op het allerlaagste pitje. Heerlijk met kruimige gekookte aardappels of (Turks) brood.

Persoonlijke noot

'Een echte Franse klassieker, deze coq au vin, maar verrassend makkelijk om te maken. Hoe langer je 'm laat sudderen, hoe lekkerder 'ie wordt. De originele variant bevat spekjes, maar deze is zonder varkensvlees. Gebruik voor dit gerecht een lekkere lichte, sappige wijn, bijvoorbeeld Beaujolais, die je er natuurlijk ook bij drinkt.' - Karin Luiten

Bron

Het recept 'Coq au vin' wordt je aangeboden door chef Koken met Karin.

Waardeer dit recept (32 stemmen)

Coq au vin recept tips

Reacties op dit recept

  • AnnetteIk vind het een heerlijk recept, maak zelf ook wel eens coq au vin maar dan met spekjes en sjalotten. Dus dit is een slankere en makkelijke variatie met name door de zilveruitjes en het rookvlees, zeker voor herhaling vatbaar.

    reageren

  • AnjaHeerlijk recept, en inderdaad, hoe langer het suddert, hoe lekkerder. Ga het morgen weer maken. Ben van plan de kip wel eerst te ontvellen. Dat zachte vel vind ik wat minder...

    • GeorgeAlstublieft niet het vel verwijderen. Dat geeft juist veel smaak en sjeu aan de kip. Wel achteraf weg doen.

    reageren

  • DaphneGisteren gemaakt. Heerlijk!!! Het vlees was zo mals. Ik heb bio kipkarbonades gebruikt. Ben blij met je recepten Karin! Groet, Daphne

    reageren

  • PaulKlinkt erg lekker, kan dit ook in de 'slowcooker'?

    reageren

  • TrixIk ben 't aan 't bereiden, moet van de zilveruitjes ook 't vocht er bij in?

    • redactie okoko receptenNee, het vocht van de zilveruitjes moet er niet bij, enkel de uitgelekte zilveruitjes.

    reageren

  • TrixDank je. Ik moest op dat moment handelen, dus heb de helft van het vocht erbij gedaan (tussenoplossing?). Ik heb 'm gegeten, maar vind 't eerlijk gezegd een wat laffe hap. De kip is botergaar, maar vind helaas zowel de structuur als de smaak niet fijn. Ik was er zelfs een beetje misselijk van. Jammer, ik had me erop verheugd.

    reageren

  • Gerard van der LeeuwLeuke variant, vooral dat rookvlees is een vondst. Maar heb het toch met coq, een haantje gemaakt. Is minder vet en heeft meer smaak. En beaujolais is me een beetje te licht. Maar lekker blijft het.

    reageren