Kalkoen gevuld met kastanjepuree en prosciutto

  • 8 personen
  • 210 min
  • waardering 7,7
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 1 kalkoen van 3 kg
  • 300 g zachte boter
  • 1 ui, grof gehakt
  • 4 blaadjes salie
  • 1 takje rozemarijn
  • ½ stengel bleekselderij, in 2-3 stukken
  • 1 wortel, in 3-4 stukken
  • 250 ml droge witte wijn
  • 125 ml droge marsala
  • 250 ml kippenbouillon
  • voor de vulling
  • 100 g prosciutto, fijngehakt
  • 220 g half-om-halfgehakt
  • 220 g kippengehakt
  • 1 ei
  • 90 ml slagroom
  • 175 g kastanjepuree
  • ½ theelepel fijngehakte verse salie of ¼ theelepel gedroogde salie
  • een mespunt cayennepeper

Bereiden

Verwarm de oven voor op 170 ºC. Meng in een kom alle ingrediënten voor de vulling. Breng de vulling op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper.

Vul de kalkoen met de vulling en naai de opening dicht met rolladetouw. Kruis de poten en bind ze bij elkaar. Steek de vleugels achter het lichaam. Wrijf het vel in met 100 g van de boter. Schep de ui in het midden van een braadslee en leg de gevulde kalkoen erop met de borst naar boven. Voeg nog 100 g boter en de salie, rozemarijn, bleekselderij en wortel toe aan de braadslee. Schenk de wijn en marsala erover.

Braad de kalkoen 2½-3 uur en bestrijk hem enkele malen met het braadvocht. Dek de kalkoenborst als hij goudbruin is af met beboterd bakpapier. Leg de gare kalkoen op een voorverwarmd bord, dek hem losjes af met aluminiumfolie en laat hem 30 minuten op een warme plaats rusten.

Schep de groenten uit de braadslee in de keukenmachine en maal ze tot een gladde puree. Schep het braadvocht en de aanbaksels uit de braadslee erbij en maal het geheel nogmaals goed door elkaar. Schep dit mengsel in een pan, doe de rest van de boter en de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Breng de saus op smaak en kook hem in. Schenk hem in een juskom.

Snijd de kalkoen aan en serveer hem met de vulling en de saus.

Extra benodigd

Rolladetouw, bakpapier, aluminiumfolie, keukenmachine

Kookboek

Het recept 'Kalkoen gevuld met kastanjepuree en prosciutto' is afkomstig uit het kookboek...

De lekkerste recepten

Leanne Kitchen

'De lekkerste recepten' is een serie van 4 mini-kookboekjes van Leanne Kitchen: 'Groente en fruit', 'Zuivel', 'Brood en taart' en 'Vlees'. Elk van de boekjes bevat zowel... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (11 stemmen)

Kalkoen recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!