Kip uit de oven met marsala, olijven en bloedsinaasappels

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 middelgrote kip, in 8 stukken verdeeld
  • 2 kleine rode uien, in halve ringen gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 100 ml droge marsala
  • het sap van 1 bloedsinaasappel + 2 hele bloedsinaasappels
  • 8 takjes tijm
  • 3 eetlepels groene olijven van goede kwaliteit
  • een beetje basterdsuiker

Bereiden

Verhit de oven tot 190 °C / gasoven stand 5.

Verhit de olijfolie in een brede, ondiepe braadpan waar alle kip in een laag in kan (ik gebruik een gietijzeren pan). Bestrooi de kip met peper en zout en kleur op een middelhoog vuur aan alle kanten, de velkant eerst. Draai de stukken kip niet om voor ze gemakkelijk loskomen van de bodem, anders scheurt het vel. Haal de kip uit de pan en houd apart.

Giet het vet, op een paar eetlepels na, af. Voeg de uien toe en bak ze op middelhoog vuur tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook toe en bak nog eens 2 minuten.

Blus af met marsala en roer de aanbaksels los. Voeg het sinaasappelsap toe. Leg de kip met alle sappen die eruit zijn gekomen weer terug in de pan met het vel naar boven. Voeg naar smaak peper en zout toe en 6 takjes tijm. Breng het vocht onder de kip aan de kook, neem de pan van het vuur en plaats die 20 minuten in de oven.

Snijd de onder- en bovenkant van de hele bloedsinaasappels af zodat ze een vlakke basis hebben om op te staan. Snijd met een scherp mes de oranje en witte schil van boven naar beneden van de vrucht af. Snijd de sinaasappels in plakjes en ontdoe ze van de pitjes.

Voeg de olijven aan de kip toe en leg de gesneden sinaasappels erop (de sinaasappel moet bovenaan blijven, weg van het vocht). Strooi suiker over de sinaasappelplakjes en zet de pan opnieuw in de oven. Stoof nog eens 20 minuten. Het braadvocht onder de kip moet ingekookt zijn, de sinaasappelplakjes goudbruin, zelfs gekaramelliseerd op sommige plaatsen, en de kip gaar.

Voeg de 2 resterende takjes tijm toe om de smaak te versterken en schep er voorzichtig wat braadvocht over. Zet meteen op tafel.

Opmerking

'Ik bedacht dit gerecht omdat ik een grote fan van bloedsinaasappels ben. Ik combineerde ze met andere ingrediënten die me aan Sicilië doen denken, zoals marsala en olijven, en zo ontstond dit recept. Als er geen bloedsinaasappels zijn, gebruik dan gewone sinaasappels.' - Diana Henry

Kookboek

Het recept 'Kip uit de oven met marsala, olijven en bloedsinaasappels' is afkomstig uit het kookboek...

Gouden Kip

Diana Henry

In 'Gouden Kip' van Diana Henry staan 125 recepten voor kip, voor elke dag en elk moment. Van Vietnamese chilikip en gerookte kipsalade tot met... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Kip oven recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!