Spaghetti met gehaktballetjes van John Torode

  • 4 personen
  • 70 min
  • waardering 8,2
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 150 ml olijfolie
  • 2 grote uien, fijngehakt
  • 200 g vers broodkruim
  • 1 kilo rundergehakt
  • 1 hand peterselie (of ander kruid), fijngehakt
  • 200-250 ml rode wijn
  • 6 grote, verse tomaten, kleingesneden
  • 800 g tomatenblokjes uit blik
  • 500 g spaghetti
  • Parmezaanse kaas, geraspt

Bereiden

Doe de olie in een pan met dikke bodem. Voeg de uien, veel zwarte peper en wat zout toe. Zet het vuur niet te hoog en fruit de uien doorschijnend; laat ze geen kleur krijgen.

Doe 200 ml water in een grote kom met de helft van de gare uien en het broodkruim. Haal de pan van het vuur en haal de rest van de uien eruit maar laat zoveel mogelijk olie in de pan. Doe het gehakt, de peterselie en veel zout en peper bij het kruimmengsel. Kneed alles grondig en maak balletjes zo groot als pingpongballetjes.

Zet de pan op hoog vuur. Bak de gehaktballetjes 10 minuten, keer ze en blijf bakken totdat ze bruin zijn. Haal ze uit de pan en doe de rest van de gare uien en de wijn in de pan. Breng alles aan de kook en schraap de aanbaksels van de bodem.

Voeg de verse tomaten toe en bak ze al roerend totdat ze uit elkaar beginnen te vallen. Doe er de bliktomaten en 400 ml water bij, breng alles weer aan de kook en laat het 5 minuten pruttelen. Leg de balletjes erin, breng ze aan de kook en laat ze nog 15 minuten mee pruttelen.

Kook intussen de spaghetti gaar en rasp de kaas. Ik doe graag voor het opdienen alles in de pan, maar andere mensen doen dat niet. Dat is uw eigen keuze.

Opmerking

'Dit gerecht moet eigenlijk uit een grote pan midden op tafel worden opgediend en dient met veel gespat, geslurp en geslobber gegeten te worden. Het moet gloeiend heet zijn, veel saus bevatten en met veel vers geraspte Parmezaanse bestrooid zijn. Een pondspak spaghetti is prima voor 4-6 mensen, als er maar genoeg gehaktballetjes zijn. Maak er dus veel. Een betere raad kan ik u niet geven.' - John Torode

Kookboek

Het recept 'Spaghetti met gehaktballetjes van John Torode' is afkomstig uit het kookboek...

Rund

John Torode

In 'Rund' leert chef-kok John Torode je op elke mogelijke wijze rundvlees te bereiden. Naast geweldige recepten geeft hij ook uitgebreide informatie over de verschil... lees verder

© Unieboek - Van Dishoeck

Waardeer dit recept (56 stemmen)

Spaghetti recept tips

Reacties op dit recept

  • AngeliqueErg lekker gerecht! Ik miste alleen iets meer kruiden... als ik het weer ga maken, doe ik er wat Italiaanse kruiden doorheen.

    reageren

  • A.C.Bij mij vielen de gehaktballetjes bij het braden uit elkaar. Volgende keer misschien een ei toevoegen om dit te verhelpen. Verder vond ik er teveel broodkruim inzitten en te weinig kruiderij. Ook de tomaten zal ik de volgende keer van hun schil ontdoen.

    reageren

  • younesdan moet je het gehakt marineren en na een paar minuten pas bolletjes maken hallo ik ben 13 jaar en ik weet het beter

    reageren

  • GerdaIemand van 13 jaar behoort niet zo'n toon aan te slaan, ventje of meisje. In plaats van broodkruim kun je natuurlijk ook grove paneermeel gebruiken dat bindt ook het gehakt aan elkaar. Kruiden naar ieders smaak. Er staat VEEL peper en zout, dat is om het pittig te maken. Bruchettakruiden geven ook een lekkere smaak.

    reageren

  • hennyYounes, spoel je mond om zo'n opmerking, of even bij Jamie in de keuken helpen dan leer je dat soort taal snel af.

    reageren

  • PatriciaWat voor soort wijn gebruiken jullie in dit soort gerechten? Ik weet echt zeer weinig van wijn af.

    reageren

  • EllyJe moet het mengsel lang kneden, ook als je een ei toevoegt, hoe langer je kneedt, hoe minder toevoegsels erbij hoeven zoals bv paneermeel, want door lang kneden werken de eiwitten in het vlees (en evt het ei) en wordt het vanzelf stevig en vallen de balletjes niet uit elkaar met braden.

    reageren

  • evyIk heb nog een rode chilipeper toegevoegd (saus), en een el mosterd bij het gehakt, omdat ik daar liever meer smaak in heb. Straks voeg ik voor het serveren ook nog wat verse basilicum en oregano toe, want het is wel zeer weinig gekruid. Gehakt vielen ook bij mij een beetje uit elkaar, volgende keer skip ik het extra water. Ik gebruik ook geraspte mozarella met de parmezaan, voor meer smeuïgheid.

    reageren

  • nathanAls ik zo iets maak dan, is het vaak al koud als ik het op tafel zet. Nou zit ik een beetje te zoeken naar bordenwarmers, maar hebben jullie een idee welke de beste is?

    reageren

  • riaZet je borden onder in de oven, of maak de borden nat en zet ze even in de magnetron, doe ze vooraf in heet water en droog ze kort voor het opmaken van de borden af.

    reageren

  • MarjolijneWas erg lekker! Ik heb het gehakt gekruid met Italiaanse kruidenmengsel voor gehakt van Silvo, tomatenblokjes van Heinz gekruid met basilicum gebruikt en ipv broodkruim gewoon paneermeel. Lekker met wat stokbrood! Als je lang genoeg kneedt, vallen de balletjes niet uit elkaar.

    reageren