spaghetti recepten

recept
waardering
  • 1
Spaghetti

Spaghetti

Spaghetti is de bekendste pasta van allemaal en betekent letterlijk 'kleine snaren'. Meestal zijn de slierten zo'n 30 cm lang, maar er bestaan ook langere varianten. Ook de dikte kan variëren, maar gemiddeld is deze 2 mm. Dunnere spaghetti wordt spaghettini genoemd, dikkere spaghetti spaghettoni. Onder meer in Basillicata maken ze nog de traditionele spaghetti alla chitarra. Het deeg wordt hiervoor met een deegroller door een werktuig met snaren gedrukt, de chitarra (gitaar). De spaghettislierten zijn daardoor niet rond maar vierkant.

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

In menig Nederlands huishouden staat nog altijd 'spaghetti bolognese' op het menu. Bestel het echter nooit in Bologna, want dat is vragen om problemen. In het beste geval zal de ober je uitleggen dat het gewoon niet hóórt een dikke ragù te combineren met dunne slierten, waar hij vanaf glijdt zodra je hem om je vork probeert te draaien. Tagliatelle is veel geschikter om bolognesesaus vast te houden. Dat wij er toch vooral spaghetti bij eten, komt vooral doordat het vroeger de makkelijkst verkrijgbare pastavorm was en het gehakt-groentemengsel de meest populaire saus.

Spaghetti all'amatriciana

Spaghetti sauzen

Spaghetti worden volgens traditie opgediend met tomatensaus en Parmezaanse kaas als garnituur voor tam gevogelte en vlees. Maar daarnaast bestaan er talloze andere recepten met spaghetti, vooral uit de omgeving van Rome: a cacio e pepe (met kaas en peper), alla carrettiera (met paddenstoelen en tonijn), con le vongole (met schelpdieren en gehakte peterselie) en all'amatriciana (met knapperig gebakken spek, tomaten, uien en pecorino). In Napels wordt spaghetti gegeten met clams of met paddenstoelen, doperwten en mozzarella, of alla zappatora (met paprika en pepertjes). Op Capri maakt men spaghetti met pijlinktvis en in Umbria met gehakte witte truffels, gemarineerd in olijfolie met knoflook en ansjovis. ¹)

Spaghetti recept tips

Probeer naast de klassieke spaghetti alle vongole en spaghetti con aglio e olio ook eens Jamie's supersnelle recept voor spaghetti met verse tomaat en rucola.

[ Bron: 'Alles over pasta' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

nieuwe kookboeken

  • Kookboek New York

    New York

    Zin in een bagel, een cheesecake of een matza ball soup? In dit prachtige kookboek vind je maar liefst 130 typische New Yorkse... bekijk 'New York'

  • Kookboek Pizza de luxe

    Pizza de luxe

    Pizza wordt niet echt als culinair hoogstaand beschouwd... maar wacht tot je een pizza uit 'Pizza de luxe' klaarmaakt... bekijk 'Pizza de luxe'

  • Kookboek Snel klaar

    Snel klaar

    Lekker, gezond en zó klaar. Te drukke agenda om te koken? Dit boek bewijst dat je in enkele minuten een lekkere en gezonde maaltijd... bekijk 'Snel klaar'

bekijk alle kookboeken