Cannelloni met courgette, ricotta en rucola

  • 6 personen
  • 50 min
  • waardering 7,8
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 500 g verse lasagnevellen
  • 2 middelgrote courgettes, in blokjes van 1 cm
  • 200 g rucola
  • 500 g ricotta
  • 50-100 ml melk
  • 120 g Parmezaanse kaas
  • 1 teentje knoflook, gehalveerd
  • 3 eetlepels olijfolie

Bereiden

Kook de lasagnevellen 1 tot 3 minuten voor (afhankelijk van dikte). Om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken, doe je ze in een grote pan kokend water met zout en een eetlepel olie. Kook niet meer dan drie of vier vellen tegelijk en roer voorzichtig.

Leg de lasagnevellen met een pollepel of een schuimspaan in een schaal koud water om het kookproces te stoppen. Giet snel af. Spreid ze uit op een schone theedoek en leg ze niet op elkaar. Snijd ze in vierkantjes van 11 à 12 cm.

Smoor de courgetteblokjes in 1 eetlepel olijfolie met het in tweeën gesneden teentje knoflook: leg ze één laag dik in de pan. Laat ze onder af en toe roeren goudbruin worden: ze moeten nog al dente blijven. Doe er wat zout bij.

Snijd de rucola grof, houd een stuk of twaalf blaadjes achter en laat de rest in 2 minuten slinken in een pan met de resterende olie. Doe er wat zout bij.

Roer de ricotta en de melk door elkaar tot een homogeen mengsel. Voeg de helft van de geraspte Parmezaanse kaas toe, doe er zo nodig wat zout bij en flink wat peper. Houd een hoeveelheid van ongeveer een theekopje apart.

Doe de courgette bij de geslonken rucola en de ricotta (houd een handje courgetteblokjes achter), en roer goed door elkaar. Leg op elk pastavierkantje, 2 cm binnen de randen, een hoeveelheid van 2 eetlepels vulling. Maak er cannellonirolletjes van.

Bedruppel een met olie ingevette ovenschaal met een dun laagje van de achtergehouden ricotta (leng aan met wat melk als het mengsel te compact is), leg de cannelloni erop, strooi de resterende ricotta eroverheen en verdeel de rauwe rucolablaadjes en de achtergehouden courgette erover. Bestrooi met de resterende Parmezaanse kaas. Laat in de oven op 180 °C ca. 15 minuten gratineren tot de bovenkant goudbruin wordt.

Kookboek

Het recept 'Cannelloni met courgette, ricotta en rucola' is afkomstig uit het kookboek...

Lasagne

Laura Zavan

In dit prachtig gefotografeerde boek komen de lekkerste lasagnerecepten aan bod. Allereerst een hoofdstuk met de basisrecepten voor de pastavellen, de sauzen... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (12 stemmen)

Cannelloni recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!