Nasi goreng

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 8,1
  • Hoofdgerecht
  • Indonesisch
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • scheutje plantaardige olie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel sambal
  • 300 g kipfilet, in reepjes
  • 100 g witte of Chinese kool, in dunne reepjes
  • 1 dunne prei, in dunne plakjes
  • 4 worteltjes, in dunne plakjes
  • scheutje ketjap manis
  • 3 eieren, losgeklopt met wat zout en peper
  • 400 g gare koude rijst
  • paar takjes bladselderij, grof gehakt

Bereiden

Zet alle ingrediënten klaar bij het fornuis.

Verhit een scheutje olie in de wok. Fruit de ui, knoflook en sambal kort. Voeg de kip erbij en braad snel rondom bruin.

Doe kool, prei en wortel erbij en wok alles een paar minuten tot de groente zacht begint te worden. Giet de ketjap erbij.

Schuif de groente een beetje opzij en giet de losgeklopte eieren in de wok. Roer met een pollepel tot het ei begint te stollen.

Voeg de rijst toe en roerbak een paar minuten tot alles goed warm is. Strooi de selderijblaadjes erover.

Lekker met zelfgemaakte pindasaus, kroepoek, atjar, extra ketjap en in de lengte gehalveerde, in wat olie gebakken bananen.

Tips

(1) De rijst moet koud zijn, anders wordt het een plakkerig geheel. Rijst van gisteren of uit de diepvries is ideaal. (2) Zorg dat alles gesneden en wel klaarstaat in bakjes voordat je gaat wokken, dat gaat namelijk razendsnel. (3) Ook lekker: de kip voor de helft vervangen door 150 g gepelde garnalen. (4) Iets exotischer? Maak zelf een snelle boemboe door 1 klontje trassi, 1 theelepel djinten, 1 theelepel ketoembar en 1 theelepel laos mee te fruiten met de ui.

Kookboek

Het recept 'Nasi goreng' is afkomstig uit het kookboek...

Koken met Karin, zónder pakjes & zakjes

Karin Luiten

Weg met al die pakjes en zakjes, koken kun je zelf! Zelfgemaakt is niet alleen veel lekkerder, het hoeft echt niet eens zo veel tijd te kosten. Voor de recepten in dit boek... lees verder

© Nieuw Amsterdam

Waardeer dit recept (39 stemmen)

Nasi recept tips

Reacties op dit recept

  • JoopEen tip voor echte smaak: als je de bladselderij goed wast en het uiterste eindje van de stelen eraf snijdt, doe dan dus niet alleen de blaadjes maar ook de stelen erbij, mooi fijngesneden. Geeft een extra boost, en 't scheelt in zoutgebruik!

    reageren

  • FransIk wil voor het Nasi Goreng recept graag een tip geven wat betreft de rijst. Het recept zit goed in elkaar maar de smaak kan staan of vallen met de rijst die gebruikt wordt. Gebruik van rijst uit een pak (vaak bewerkt of voorgekookt ) is tabu. De lekkerste Nasi Goreng wordt verkregen met Pandan rijst. Wat betreft de sambal - GEEN Sambal Oelek maar Sambal Brandal. Deze sambal is lekker pittig.

    reageren

  • RenskeVandaag deze nasi gemaakt. In het recept staan geen kruiden genoemd, deze miste ik zelf een beetje. Verder is dit gerecht ruim voldoende voor minstens 5 a 6 personen!! Verder is hij heerlijk.

    reageren

  • EdJammer dat in de nasi recepten de trassie ontbreekt.

    reageren

  • RaoulIk gebruik geen wortels (te zoet) en geen ketjap manis maar Soy Saus en Vissaus. In plaats van chinese kool gebruik ik groene- of savooie kool (pittiger van smaak). Voor de rijst gewone koude voorgekookte rijst.

    reageren