Nasi goreng (basisrecept)

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 7,9
  • Hoofdgerecht
  • Indonesisch
  • Vlees

Ingrediënten

  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1 klein bouillonblokje (voor 200 ml), verkruimeld
  • 200 g spekblokjes (of, naar keus, kleine blokjes varkensvlees, kippenvlees of garnalen)
  • 1 jonge prei of 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
  • 600 g drooggekookte pandanrijst (geen snelkookrijst), afgekoeld
  • 3 eieren, losgeklopt met 2 eetlepels melk
  • voor de boemboe
  • 4 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 2 theelepels sambal oelek of 2 lomboks, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
  • 1 flinke theelepel trassi bakar, verkruimeld

Bereiden

Vijzel de boemboe-ingrediënten tot een smeuïge pasta. Fruit de boemboe ca. 3 minuten in 1 eetlepel olie in de wadjan. Roer de bouillonkruimels erdoor.

Voeg de spekjes of vlees/garnalen toe en bak al omscheppend in ca. 3 minuten gaar. Meng de prei of lente-ui erdoor.

Voeg nu beetje bij beetje, al omscheppend, de gare rijst toe. Zorg dat de korrels al losgeroerd zijn voordat je de rijst toevoegt. Blijf omscheppen tot de nasi goreng door en door heet is en schep alles dan in een warme schaal.

Verhit de rest van de olie in de wadjan en bak een omelet van de losgeklopte eieren. Rol op en snijd in reepjes. Serveer bovenop de nasi goreng.

Extra benodigd

Vijzel

Nasi goreng

Nasi goreng mag natuurlijk in geen enkel kookboek over Indonesisch eten ontbreken. Het recept hierboven kun je beschouwen als het perfecte basisrecept dat je naar eigen smaak en beschikbaarheid van ingrediënten kunt wijzigen. Een favoriete versie van veel Indonesiërs is nasi goreng met ikan djambal (gezouten, gedroogde vis) in plaats van vlees en garnalen. Kook de djambal eerst 10 minuten in kokend water, spoel hem koud af en snijd hem in kleine stukjes.

Maar hoe je je nasi goreng ook eet, serveer hem altijd met een lekkere verse sambal, stukjes krokante kroepoek - liefst zelf gebakken - en een frisse atjar (ingelegde groenten), bijvoorbeeld met komkommer.

Kookboek

Het recept 'Nasi goreng (basisrecept)' is afkomstig uit het kookboek...

De echte smaak van Indonesië

Ellen Duxbury & Desirée Verkaar

Dit boek geeft een veelzijdige blik in de Indonesische keuken, met haar boeiende oorsprong, tradities en gebruiken. Je komt alles te weten over typische ingre... lees verder

© Caplan Books

Waardeer dit recept (78 stemmen)

Nasi recept tips

Reacties op dit recept

  • Jan WillemVoor een recept als nasi goreng is het voor de rijst vooral belangrijk dat het langkorrel rijst betreft. Dat mag m.i. ook snelkookrijst zijn. Dit kan zelfs een voordeel zijn omdat lang niet iedereen rijst goed droog kan koken en dit bij snelkookrijst eigenlijk altijd wel lukt. Ook een speciale rijst als pandanrijst is niet nodig, omdat je dat toch niet proeft in dit gekruid gerecht.

    • StevenGrootste onzin wat u nu heeft geschreven.

    • TonnyWaarom iemand meteen afkatten?

    • MaximeOok ik vind dat hier echte pandan rijst bij moet. Misschien omdat mijn oma ( geboren in Indonesië ) en mijn vader dit altijd deden, misschien omdat wij eigenlijk alleen maar standaard deze rijst in huis hadden, en geen enkel ander soort.

    reageren

  • FridaVandaag gemaakt was erg lekker, heb er hete eieren bij gemaakt.

    • LennyHoe maak je hete eieren klaar?

    • TjallingHoi Lenny, ik gebruik het volgende recept: http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=74278. Enjoy.

    reageren

  • AukjeDe fijnste rijst voor het maken van nasi goreng vind ik de biologische witte rijst van Albert Heijn. Heerlijk droog en de smaak is ook goed. Probeer het maar eens.

    reageren

  • hennyEindelijk eens een echt nasi recept zoals het hoort, met spekblokjes erin. Mijn vader is kok geweest en die deed dat ook altijd.

    • GradaSpekblokjes zijn er misschien wel lekker in, maar dan mag je het niet Echt Indonesische nasi noemen. Indonesië is het grootste moslimland ter wereld, moslims eten geen varkensvlees.

    reageren

  • BarberaNog wat laos en ketoembar bij de uitgebakken spekblokjes en als sluitstuk twee eetlepels ketjap manis door de nasi. Selderij en peterselie geven het nog meer een kruidiger smaak. Succesrecept van wijlen mijn moeder!

    reageren

  • hennyBarbera, wat mooi dat wij beide iets schrijven en toevoegen op dit recept van mensen die er beide niet meer zijn. Wat je schreef ga ik snel proberen.

    reageren

  • JosWaar kan je dat 'Trassi Bakar' kopen?

    • redactie okoko receptenTrassi bakar (oftewel trassi die al is geroosterd) is verkrijgbaar bij de toko.

    • G.Of de AH.

    reageren

  • gBij nasi goreng gebruik je nooit uitgebakken spekblokjes. Wel lombok en trassi en omeletreepjes.

    • AltheaMijn moeder maakte overheerlijke nasi. Altijd anders: de ene keer met kip, gebakken spekblokjes, ook met stukjes nasivlees. Trassie kwam er altijd in.

    • Es@g Nasi is een gerecht wat uit "kliekjes" bestaat. Dus als je nog spekjes over hebt, doe je die er gewoon in. Simpel.

    reageren

  • n.m.Spekjes in nasi goreng ken ik niet zo. Wij bakken kleine stukjes halskarbonade voor nasi. En de rest van het recept met trassi en prei en wat erwtjes erdoor. En natuurlijk omelet of een gebakken ei erbij. Heerlijk met ketimoen.

    reageren

  • AstridBij ons thuis werd vroeger voor de kinderen cornedbeef gebruikt. En van mijn overleden tante heb ik geleerd om gerookte / gestoomde makreel, schoongemaakt, te gebruiken, en 3 prei in dunne reepjes gesneden, en hier van een kwart door de omelet doen. Heerlijk... echt een aanrader.

    reageren

  • PieterIk houd het bij Basmati, makkelijk en altijd droog!

    reageren

  • maryHeerlijk, goed gelukt!

    reageren

  • JoséJe kunt ook sambal trassi gebruiken en voor de boemboe een zakje van Conimex. Zoals al gezegd zijn gebakken spekblokjes uit den boze, dit geldt ook voor basmati rijst. Gewone witte rijst (of snelkook) is het beste om, zoals het woord goreng zegt, mee te 'bakken'. Tijdens het bakken van blokjes varkensvlees kun je er ook ketjap asin aan toevoegen. Recept heb ik van voormalig Indonesische chefkok.

    • CHoi, nooit last van teveel zout, zonder pakjes is het ook vaak lekkerder. Cees

    • marjanJe moet nasi niet uit een pakje klaarmaken altijd veel te zout, en zelf maken met de goede kruiden, weet je tenminste wat erin zit - wel trassi erbij gebruiken en spekblokjes, heerlijk...

    • AnnekeDat zakje van Conimex is uit den boze!

    • PaulAls je per se de bocht wilt afsnijden bij het maken van een goede nasi goreng en een pakje of zakje wilt gebruiken, laat dan de karakterloze zakjes van Conimex lekker links liggen en neem de boemboe voor nasi goreng van Toko Lien. Gewoon verkrijgbaar bij Appie.

    reageren

  • hennyEen aanvulling op mijn eerdere reactie, over de spekblokjes. Ik gebruik hamlapjes of halskarbonade maar doe er ook altijd wat spekblokjes / ontbijtspek gebakken erdoor.

    • marjanJa dat is erg lekker altijd varkensvlees en spekblokjes erbij, heerliijk.

    reageren

  • RolieEcht taboe zijn de zakjes van Conimex, José... met "verse" producten is het veel ambachtelijker toch?

    • RienVrijwel alles van Conimex heeft niks met indisch eten te maken. Een Nederlands verzindsel zit in die zakjes.

    • EllyRolie, wat mankeert er aan Conimex?

    • HenkIk ben het helemaal eens met Rien. Echter als je niet weet wat er mis mee is dan gebruik je het toch gewoon, maar Indisch is echt anders!

    • ErikConimex is inmiddels niet eens meer Nederlandse rommel maar Poolse.

    • HenkZelfs de sambal oelek van Conimex is smakeloos. Moet je voor gestudeerd hebben om het zo te kunnen maken!

    reageren

  • BarbaraAls je nasi goreng wilt maken, moet de rijst de vorige dag zijn gekookt / gestoomd; de koude rijst neemt de smaken goed op en RUSTIG omscheppend goed verwarmen... Is de rijst warm (omdat je het net hebt gekookt), wordt het een kleffe boel en dat krijg je nooit goed. Bak er emping belindjo bij, heerlijk. Voor de kids deed ik vroeger de emping bakken en een beetje chilisaus en pannenkoekenstroop erover, vonden dat lekkerder dan de emping met een snufje zout.

    • MedyAls we 's avonds nasi eten, dan kook ik de rijst 's ochtends direct na het ontbijt. Dan rustig de rijst af laten koelen in twee schalen, daarbij elk kwartier de rijst even doorscheppen en als hij helemaal is afgekoeld, dan de koelkast in. Want nasi maken met warme net gekookte rijst, brrrrr...

    • EllyIk heb daar nou nog nooit moeite mee gehad, ik kook de rijst, laat het uitlekken en dan gaat het door de ingrediënten.

    • MedyWel Elly, dan heb je dus nog nooit nasi goreng - gebakken rijst - gemaakt. Probeer het eens met koude rijst, een wereld van verschil met de kleffe boel die nu op tafel verschijnt.

    • ErikRijst uit laten lekken... lijkt me niet Elly.

    reageren

  • GeoffreyIn plaats van atjar. Komkommer met een kaasschaaf in plakjes raspen. Bekertje azijn in kom. 3 eetlepels suiker en 1 theelepel zout, flink roeren tot de suiker opgelost is. Verse rode ui in halve ringen snijden, erdoor gooien met de komkommer.

    reageren

  • MiekeIk gebruik altijd basmatirijst voor Nasi Goreng omdat die droger, losser kookt dan pandanrijst, die iets kleffer is. Pandanrijst gebruik ik bijvoorbeeld bij Babi Ketjap en verschillende andere vleesgerechten in een saus, Sambal Goreng Boontjes en andere groentegerechten.

    reageren

  • marjanDank jullie voor alle reacties, het is net of ik om de hoek van heel veel keukendeuren mag kijken! Het laat vooral zien dat koken met verse kruiden niet zo moeilijk is en veel lekkerder smaakt dan de zogenaamde kruiden (lees: zout) pakjes. En ook het liefdevol omgaan met de rijst helpt bij het maken van een smakelijke nasi goreng. Met dank aan alle moeders die ons dit voordeden.

    reageren

  • wimFlauwe kul dat spekblokjes "uit den boze" zou zijn. Ten eerste is er GEEN vast recept voor nasi. Iedereen uit Indonesië heeft zijn eigen recept. Met vlees of garnalen, of what ever. Mijn schoonmoeder zaliger was een hele echte indo. De hele dag op blote voeten in de keuken. Maakte de heerlijkste recepten. En, inderdaad, de nasi met jullie gesneden spekblokjes ja. Ik hou niet zo van de Nederlandse belerende toon hoe iets "zou moeten".

    • MarthaHoezo, Nederlandse belerende toon. Ondertussen lijkt het alsof Nederlander zijn iets minderwaardigs is. Als Nederlandse vrouw, getrouwd met een Indische man, protesteer ik daar tegen.

    • SuzanIk moet wel lachen hoor... Nasi is gewoon gebakken rijst, trassi mag niet ontbreken en dan doe je er gewoon van alles in wat overgebleven is aan groenten en met kip of spek of vis, ei of garnaaltjes. Alles is ok:) En wat voelen mensen zich toch aangesproken... Het is geen wedstrijd! Maak gewoon wat je lekker lijkt en vindt en misschien haal je een extraatje uit ideeën van een ander.

    • EstherKlopt helemaal Suzan, lees ook het stukje van Rahadi. Mensen hou het bij jezelf. Nasi is gewoon "kliekjes"

    reageren

  • LiaIk heb zelfs jarenlang (en doe dat soms nog) vegetarische nasi gemaakt en ook dat kan heus overheerlijk zijn. Uiteraard wel met ei er bij. Maar ook met (als ik het kon krijgen) verse makreel, gekruid en gebakken. Zalig. Tegenwoordig wonen we in Portugal waar je, als je vees eet, niet meteen een ongelooflijke hoop dierenleed en -mishandeling mee krijgt. Dus nu gebruik ik toch wel wat vlees. Maar, vegetarische nasi met ei en een paar stokjes sate bijv. of een ander vleesgerechtje er bij, zalig! :) En nee, Conimex is voor mij ook uit den boze, eerlijk gezegd. Mijn moeder gebruikte niet anders en heeft, toen ik volwassen was lekker koken van me geleerd. :)

    • MarianneVegatarisch met ei en/of makreel?

    reageren

  • RahadiNasi goreng is in Indonesië een gerecht gemaakt met restjes van de vorige dag, alles wat maar een beetje bij elkaar past en hartig is. Gebruik je fantasie! Er is geen "origineel" recept, er zijn alleen "huis-recepten" van je ouders, je tante of kennissen.

    • HelenHè, hè, eindelijk iemand die zegt wat nasi eigenlijk is en niet vertelt wat je wel en niet moet doen. Dus hoe je het ook maakt, met of zonder spekjes, met of zonder vlees, met pandan rijst of ordinaire witte rijst, het maakt niet uit. Doe wat je zelf lekker vindt en smul ervan!

    • SylviaGoed zo, het maakt niet uit hoe je het maakt en wat voor ingrediënten er in gaan, iedereen maakt het anders. Het is maar net hoe je moeder het maakt en ik moet je zeggen mijn moeder komt uit Sumatra en die maakt het op haar manier en is altijd lekker.

    reageren

  • John Spekjes uitbakken, uitje, knoflook, 2 eetlepels vissaus, theelepel sesamolie, eetlepel sambal, half bouillonblokje, klein preitje. Rijst erdoor. Klaar is kees. Evt geruld eitje erdoor.

    reageren

  • HenkIk vind dat iedereen gelijk heeft wat de ingrediënten betreft. Van oorsprong werd Nasi Goreng als ontbijt gemaakt van de restjes van de vorige dag. Dat doe ik ook nog wel eens maar dan als middagmaal. Vaak sober maar erg lekker. Een aangeklede N.G. voor de middag- of avondmaaltijd is natuurlijk een ander verhaal.

    • BernardPrecies, het zijn restjes van de vorige dag. Het is maar net wat er is... Daarom ook zoveel variaties en geen vast recept. En uit de wel 8.000 rijstsoorten zal er ook vast wel Pandan of Basmati tussen zitten.

    reageren

  • AstridIedereen moet gewoon de nasi goreng maken zoals hij/zij dat lekker vindt: met of zonder spekblokjes, met basmati/pandan/Surinaamse rijst, wel/geen kant en klaar boemboe... Dat moet iedereen toch zelf weten. Het enige dat me, als Indo, stoort is als er wordt gesproken over nasi i.p.v. nasi goreng.

    reageren

  • MarleinBeste recept voor nasi goreng dat ik ooit tegenkwam. Makkelijk en snel te maken. Een basisrecept, dus eenieder geeft er zijn/haar draai aan?. Ik maak het met garnalen en ietsje meer trassi. Heerlijk! Spiegeleitje, stokje kipsaté met satésaus en atjar tjampoer erop, smullen!

    reageren

  • gerdaIk heb wel eens gehakt gebruikt, rullen dan kan prima.

    reageren