okoko receptenreceptrijstnasinasi goreng (basisrecept)

Nasi goreng (basisrecept)

Nasi goreng (basisrecept)
  • 4
    personen
  • 0
    min voorbereiden
  • 30
    min bereiden
  • 0
    min wachten
  • waardering8.0
    obv 42 waarderingen
  • Hoofdgerecht
  • Vlees
  • Indonesisch

Ingrediënten

  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1 klein bouillonblokje (voor 200 ml), verkruimeld
  • 200 g spekblokjes (of, naar keus, kleine blokjes varkensvlees, kippenvlees of garnalen)
  • 1 jonge prei of 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
  • 600 g drooggekookte pandanrijst (geen snelkookrijst), afgekoeld
  • 3 eieren, losgeklopt met 2 eetlepels melk
  • voor de boemboe
  • 4 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 2 theelepels sambal oelek of 2 lomboks, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
  • 1 flinke theelepel trassi bakar, verkruimeld

Bereiden

Vijzel de boemboe-ingrediënten tot een smeuïge pasta. Fruit de boemboe ca. 3 minuten in 1 eetlepel olie in de wadjan. Roer de bouillonkruimels erdoor.

Voeg de spekjes of vlees/garnalen toe en bak al omscheppend in ca. 3 minuten gaar. Meng de prei of lente-ui erdoor.

Voeg nu beetje bij beetje, al omscheppend, de gare rijst toe. Zorg dat de korrels al losgeroerd zijn voordat je de rijst toevoegt. Blijf omscheppen tot de nasi goreng door en door heet is en schep alles dan in een warme schaal.

Verhit de rest van de olie in de wadjan en bak een omelet van de losgeklopte eieren. Rol op en snijd in reepjes. Serveer bovenop de nasi goreng.

Tip:

Onze feestfavorieten voor Pasen. Bekijk ze allemaal ››

Extra benodigd

Vijzel

Nasi goreng

Nasi goreng mag natuurlijk in geen enkel kookboek over Indonesisch eten ontbreken. Het recept hieronder kun je beschouwen als het perfecte basisrecept dat je naar eigen smaak en beschikbaarheid van ingrediënten kunt wijzigen. Een favoriete versie van veel Indonesiërs is nasi goreng met ikan djambal (gezouten, gedroogde vis) in plaats van vlees en garnalen. Kook de djambal eerst 10 minuten in kokend water, spoel hem koud af en snijd hem in kleine stukjes.

Maar hoe je je nasi goreng ook eet, serveer hem altijd met een lekkere verse sambal, stukjes krokante kroepoek - liefst zelf gebakken - en een frisse atjar (ingelegde groenten), bijvoorbeeld met komkommer.

Kookboek

Het recept 'Nasi goreng (basisrecept)' is afkomstig uit het kookboek...

Kookboek De echte smaak van Indonesië van Ellen Duxbury & Desirée Verkaar

De echte smaak van Indonesië

Ellen Duxbury & Desirée Verkaar

Dit boek geeft een veelzijdige blik in de Indonesische keuken, met haar boeiende oorsprong, tradities en gebruiken. Je komt alles te weten over typische ingre... lees verder

© Caplan Books.

reacties op dit recept

  • Jan Willem Voor een recept als nasi goreng is het voor de rijst vooral belangrijk dat het langkorrel rijst betreft. Dat mag m.i. ook snelkookrijst zijn. Dit kan zelfs een voordeel zijn omdat lang niet iedereen rijst goed droog kan koken en dit bij snelkookrijst eigenlijk altijd wel lukt. Ook een speciale rijst als pandanrijst is niet nodig, omdat je dat toch niet proeft in dit gekruid gerecht.
  • Frida Vandaag gemaakt was erg lekker heb er hete eieren bij gemaakt.
  • Aukje De fijnste rijst voor het maken van nasi goreng vind ik de biologische witte rijst van Albert Heijn. Heerlijk droog en de smaak is ook goed. Probeer het maar eens.
  • henny Eindelijk eens een echt nasi recept zoals het hoort, met spekblokjes erin. Mijn vader is kok geweest en die deed dat ook altijd.
  • Barbera Nog wat laos en ketoembar bij de uitgebakken spekblokjes en als sluitstuk twee eetlepels ketjap manis door de nasi.
    Selderij en peterselie geven het nog meer een kruidiger smaak. Succesrecept van wijlen mijn moeder! Barbera
  • henny Barbera, wat mooi dat wij beide iets schrijven en toevoegen op dit recept van mensen die er beide niet meer zijn. Wat je schreef ga ik snel proberen. Henny
  • Jos Waar kan je dat 'Trassi Bakar' kopen?
  • redactie okoko recepten Trassi bakar (oftewel trassi die al is geroosterd) is verkrijgbaar bij de toko.
  • g Bij nasi goreng gebruik je nooit uitgebakken spekblokjes. Wel lombok en trassi en omeletreepjes.
  • n.m. Spekjes in nasi goreng ken ik niet zo. Wij bakken kleine stukjes halskarbonade voor nasi. En de rest van het recept met trassi en prei en wat erwtjes erdoor. En natuurlijk omelet of een gebakken ei erbij. Heerlijk met ketimoen.
  • Astrid Bij ons thuis werd vroeger voor de kinderen cornedbeef gebruikt. En van mijn overleden tante heb ik geleerd om gerookte/gestoomde makreel, schoongemaakt, te gebruiken, en 3 prei in dunne reepjes gesneden, en hier van een kwart door de omelet doen. Heerlijk... echt een aanrader.
  • Pieter Ik houd het bij Basmati, makkelijk en altijd droog!
  • mary Heerlijk, goed gelukt! Mary
  • José Je kunt ook sambal trassi gebruiken en voor de boemboe een zakje van Conimex. Zoals al gezegd zijn gebakken spekblokjes uit den boze, dit geldt ook voor basmati rijst. Gewone witte rijst (of snelkook) is het beste om, zoals het woord goreng zegt, mee te 'bakken'. Tijdens het bakken van blokjes varkensvlees kun je er ook ketjap asin aan toevoegen. Recept heb ik van voormalig Indon. chefkok.

reactie toevoegen

plaats in kookboek
zet op weekmenu
plaats op shopping list
print dit recept
email naar vriend(in)
waardeer dit recept
mijn okoko recepten
(advertentie)

nieuwe kookboeken

bekijk alle kookboeken