Nasi goreng (basisrecept)

Nasi goreng (basisrecept)
  • 4
    personen
  • 0
    min voorbereiden
  • 30
    min bereiden
  • 0
    min wachten
  • waardering 7.9
    obv 54 waarderingen
  • Hoofdgerecht
  • Vlees
  • Indonesisch

Ingrediënten

  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1 klein bouillonblokje (voor 200 ml), verkruimeld
  • 200 g spekblokjes (of, naar keus, kleine blokjes varkensvlees, kippenvlees of garnalen)
  • 1 jonge prei of 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
  • 600 g drooggekookte pandanrijst (geen snelkookrijst), afgekoeld
  • 3 eieren, losgeklopt met 2 eetlepels melk
  • voor de boemboe
  • 4 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 2 theelepels sambal oelek of 2 lomboks, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
  • 1 flinke theelepel trassi bakar, verkruimeld

Bereiden

Vijzel de boemboe-ingrediënten tot een smeuïge pasta. Fruit de boemboe ca. 3 minuten in 1 eetlepel olie in de wadjan. Roer de bouillonkruimels erdoor.

Voeg de spekjes of vlees/garnalen toe en bak al omscheppend in ca. 3 minuten gaar. Meng de prei of lente-ui erdoor.

Voeg nu beetje bij beetje, al omscheppend, de gare rijst toe. Zorg dat de korrels al losgeroerd zijn voordat je de rijst toevoegt. Blijf omscheppen tot de nasi goreng door en door heet is en schep alles dan in een warme schaal.

Verhit de rest van de olie in de wadjan en bak een omelet van de losgeklopte eieren. Rol op en snijd in reepjes. Serveer bovenop de nasi goreng.

Extra benodigd

Vijzel

Nasi goreng

Nasi goreng mag natuurlijk in geen enkel kookboek over Indonesisch eten ontbreken. Het recept hieronder kun je beschouwen als het perfecte basisrecept dat je naar eigen smaak en beschikbaarheid van ingrediënten kunt wijzigen. Een favoriete versie van veel Indonesiërs is nasi goreng met ikan djambal (gezouten, gedroogde vis) in plaats van vlees en garnalen. Kook de djambal eerst 10 minuten in kokend water, spoel hem koud af en snijd hem in kleine stukjes.

Maar hoe je je nasi goreng ook eet, serveer hem altijd met een lekkere verse sambal, stukjes krokante kroepoek - liefst zelf gebakken - en een frisse atjar (ingelegde groenten), bijvoorbeeld met komkommer.

Kookboek

Het recept 'Nasi goreng (basisrecept)' is afkomstig uit het kookboek...

Kookboek De echte smaak van Indonesië van Ellen Duxbury & Desirée Verkaar

De echte smaak van Indonesië

Dit boek geeft een veelzijdige blik in de Indonesische keuken, met haar boeiende oorsprong, tradities en gebruiken. Je komt alles te weten over typische ingre... lees verder

© Caplan Books.

reacties op dit recept

  • Jan Willem Voor een recept als nasi goreng is het voor de rijst vooral belangrijk dat het langkorrel rijst betreft. Dat mag m.i. ook snelkookrijst zijn. Dit kan zelfs een voordeel zijn omdat lang niet iedereen rijst goed droog kan koken en dit bij snelkookrijst eigenlijk altijd wel lukt. Ook een speciale rijst als pandanrijst is niet nodig, omdat je dat toch niet proeft in dit gekruid gerecht.
    • Steven Grootste onzin wat u nu heeft geschreven.
    reageren
  • Frida Vandaag gemaakt was erg lekker, heb er hete eieren bij gemaakt.
    • Lenny Hoe maak je hete eieren klaar?
    • Tjalling Hoi Lenny, ik gebruik het volgende recept: http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=74278. Enjoy, Tjalling
    reageren
  • Aukje De fijnste rijst voor het maken van nasi goreng vind ik de biologische witte rijst van Albert Heijn. Heerlijk droog en de smaak is ook goed. Probeer het maar eens.
    reageren
  • henny Eindelijk eens een echt nasi recept zoals het hoort, met spekblokjes erin. Mijn vader is kok geweest en die deed dat ook altijd.
    reageren
  • Barbera Nog wat laos en ketoembar bij de uitgebakken spekblokjes en als sluitstuk twee eetlepels ketjap manis door de nasi.
    Selderij en peterselie geven het nog meer een kruidiger smaak. Succesrecept van wijlen mijn moeder! Barbera
    reageren
  • henny Barbera, wat mooi dat wij beide iets schrijven en toevoegen op dit recept van mensen die er beide niet meer zijn. Wat je schreef ga ik snel proberen. Henny
    reageren
  • Jos Waar kan je dat 'Trassi Bakar' kopen?
    reageren
  • redactie okoko recepten Trassi bakar (oftewel trassi die al is geroosterd) is verkrijgbaar bij de toko.
    reageren
  • g Bij nasi goreng gebruik je nooit uitgebakken spekblokjes. Wel lombok en trassi en omeletreepjes.
    • Althea Mijn moeder maakte overheerlijke nasi. Altijd anders: de ene keer met kip, gebakken spekblokjes, ook met stukjes nasivlees. Trassie kwam er altijd in.
    reageren
  • n.m. Spekjes in nasi goreng ken ik niet zo. Wij bakken kleine stukjes halskarbonade voor nasi. En de rest van het recept met trassi en prei en wat erwtjes erdoor. En natuurlijk omelet of een gebakken ei erbij. Heerlijk met ketimoen.
    reageren
  • Astrid Bij ons thuis werd vroeger voor de kinderen cornedbeef gebruikt. En van mijn overleden tante heb ik geleerd om gerookte/gestoomde makreel, schoongemaakt, te gebruiken, en 3 prei in dunne reepjes gesneden, en hier van een kwart door de omelet doen. Heerlijk... echt een aanrader.
    reageren
  • Pieter Ik houd het bij Basmati, makkelijk en altijd droog!
    reageren
  • mary Heerlijk, goed gelukt! Mary
    reageren
  • José Je kunt ook sambal trassi gebruiken en voor de boemboe een zakje van Conimex. Zoals al gezegd zijn gebakken spekblokjes uit den boze, dit geldt ook voor basmati rijst. Gewone witte rijst (of snelkook) is het beste om, zoals het woord goreng zegt, mee te 'bakken'. Tijdens het bakken van blokjes varkensvlees kun je er ook ketjap asin aan toevoegen. Recept heb ik van voormalig Indon. chefkok.
    • C Hoi, nooit last van teveel zout, zonder pakjes is het ook vaak lekkerder. Cees
    • marjan Je moet nasi niet uit een pakje klaarmaken altijd veel te zout, en zelf maken met de goede kruiden, weet je tenminste wat erin zit - wel trassi erbij gebruiken en spekblokjes, heerlijk...
    reageren
  • henny Een aanvulling op mijn eerdere reactie. over de spekblokjes.
    Ik gebruik hamlapjes of halskarbonade maar doe er ook altijd wat spekblokjes/ontbijtspek gebakken erdoor.
    • marjan Ja dat is erg lekker altijd varkensvlees en spekblokjes erbij, heerliijk.
    reageren
  • Rolie Echt taboe zijn de zakjes van Conimex, José....met "verse" producten is het veel ambachtelijkheden toch?
    • Rien Vrijwel alles van Conimex heeft niks met indisch eten te maken. Een Nederlands verzindsel zit in die zakjes.
    • Elly Rolie, wat mankeert er aan Conimex?
    • Henk Ik ben het helemaal eens met Rien. Echter als je niet weet wat er mis mee is dan gebruik je het toch gewoon, maar Indisich is echt anders!
    • Erik Conimex is inmiddels niet eens meer Nederlandse rommel maar Poolse.
    reageren
  • Barbara Als je nasi goreng wilt maken, moet de rijst de vorige dag zijn gekookt / gestoomd; de koude rijst neemt de smaken goed op en RUSTIG omscheppend goed verwarmen... Is de rijst warm (omdat je het net hebt gekookt), wordt het een kleffe boel en dat krijg je nooit goed. Bak er emping belindjo bij, heerlijk. Voor de kids deed ik vroeger de emping bakken en een beetje chilisaus en pannenkoekenstroop erover, vonden dat lekkerder dan de emping met een snufje zout.
    • Medy Als we 's avonds nasi eten, dan kook ik de rijst 's ochtends direct na het ontbijt. Dan rustig de rijst af laten koelen in twee schalen, daarbij elk kwartier de rijst even doorscheppen en als hij helemaal is afgekoeld, dan de koelkast in. Want nasi maken met warme net gekookte rijst, brrrrr...
    • Elly Ik heb daar nou nog nooit moeite mee gehad, ik kook de rijst, laat het uitlekken en dan gaat het door de ingrediënten.
    • Medy Wel Elly, dan heb je dus nog nooit nasi goreng - gebakken rijst - gemaakt. Probeer het eens met koude rijst, een wereld van verschil met de kleffe boel die nu op tafel verschijnt.
    • Erik Rijst uit laten lekken... lijkt me niet Elly.
    reageren
  • Geoffrey In plaats van atjar. Komkommer met een kaasschaaf in plakjes raspen. Bekertje azijn in kom. 3 eetlepels suiker en 1 theelepel zout, flink roeren tot de suiker opgelost is. Verse rode ui in halve ringen snijden, erdoor gooien met de komkommer.
    reageren
  • Mieke Ik gebruik altijd basmatirijst voor Nasi Goreng omdat die droger, losser kookt dan pandanrijst, die iets kleffer is. Pandanrijst gebruik ik bijv. bij Babi Ketjap en verschillende andere vleesgerechten in een saus, Sambal Goreng Boontjes e.a. groentegerechten.
    reageren
  • marjan Dank jullie voor alle reacties, het is net of ik om de hoek van heel veel keukendeuren mag kijken! Het laat vooral zien dat koken met verse kruiden niet zo moeilijk is en veel lekkerder smaakt dan de zg kruiden (lees: zout) pakjes. En ook het liefdevol omgaan met de rijst helpt bij het maken van een smakelijke nasi goreng. Met dank aan alle moeders die ons dit voordeden.
    reageren
  • wim Flauwe kul dat spekblokjes "uit den boze" zou zijn. Ten eerste is er GEEN vast recept voor nasi. Iedereen uit Indonesië heeft zijn eigen recept. Met vlees of garnalen, of what ever. Mijn schoonmoeder zaliger was een hele echte indo. De hele dag op blote voeten in de keuken. Maakte de heerlijkste recepten. En, inderdaad, de nasi met jullie gesneden spekblokjes ja. Ik hou niet zo van de Nederlandse belerende toon hoe iets "zou moeten".
    reageren

reactie toevoegen

plaats in kookboek
zet op weekmenu
plaats op shopping list
print dit recept
email naar vriend(in)
waardeer dit recept
(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

nieuwe kookboeken

bekijk alle kookboeken