Risotto met aardbeien

  • 6 personen
  • 40 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1½ liter vlees- of kippenbouillon (of water)
  • 60 g boter
  • 1 sjalotje, zeer fijn gesneden
  • 250 g rijpe aardbeien, kroontjes verwijderd, gehalveerd
  • 3 eetlepels cognac van goede kwaliteit
  • 500 g risottorijst
  • 50 g versgeraspte Parmezaanse kaas, plus wat extra om erover te strooien

Bereiden

Verwarm de bouillon in een grote pan en houd hem bij de hand.

Verhit de helft van de boter in een pan met zware bodem. Smoor hierin de fijngesneden sjalot tot hij glazig is Voeg de helft van de aardbeien toe en schep ze enkele minuten om. Voeg de cognac toe en laat deze verdampen. Voeg de rijst toe. Schep alles enkele minuten om zodat de rijstkorrels goed met het mengsel bedekt zijn. Voeg wat zout en peper toe en schep er een opscheplepel bouillon bij. Laat de risotto enkele minuten zachtjes koken; roer hierbij voortdurend om te voorkomen dat de rijst aankoekt.

Schep op deze manier telkens als de bouillon bijna geheel opgenomen is nog wat bouillon in de pan. Roer hierbij steeds de rijstkorrels los van de bodem van de pan. Kook de risotto ca. 20 minuten, tot hij gaar is: de korrels moeten zacht maar toch stevig zijn, en de risotto krijgt een dik vloeibare, romige structuur. Kook de risotto zo nodig nog enkele minuten langer.

Schep ten slotte de resterende aardbeien, de rest van de boter en de Parmezaanse kaas door de risotto en serveer hem direct. Bestrooi hem met wat versgemalen zwarte peper en nog wat Parmezaanse kaas.

Opmerking

'Eind april verschijnen de eerste aardbeien op de markt. Gebruik ze in dit lekkere en zeer bijzondere gerecht. Je gasten zullen er zeker van opkijken! Je kunt deze risotto naar keuze met water, vlees- of kippenbouillon maken.' - Tessa Kiros

Kookboek

Het recept 'Risotto met aardbeien' is afkomstig uit het kookboek...

Twaalf

Tessa Kiros

'De tafel was prachtig gedekt... spaghetti met aubergines, tomaten en glanzende zwarte olijven. In de koekenpan gebakken lof, venkel en marzolino-kaas. Brood... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (14 stemmen)

Risotto recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!