Maaltijdsalade recepten

Zie ook

Maaltijdsalade

Maaltijdsalade

Een maaltijdsalade is lekker fris en niet minder voedzaam dan een warme maaltijd van aardappelen, groente en vlees. In een goede maaltijdsalade zijn al deze componenten ook verwerkt. Het ziet er alleen wat vrolijker uit en je kunt er elke keer een originele draai aan geven. Meng als groente diverse soorten sla als Romaanse sla, rucola, veldsla met wat zwaardere groenten als blokjes tomaat, maïskorrels, avocado of artisjokharten. Zo kom je makkelijker aan je dagelijkse portie groenten. Ook beetgaar gekookte groenten als roosjes broccoli, haricots verts, peultjes, sugarsnaps of groene aspergepunten doen het goed in een salade. Kook de groente voor salade maar kort - niet langer dan 3-4 minuten - in ruim water met zout en spoel ze direct af met koud water. Zo stopt het kookproces meteen en blijft de groente mooi groen. En heel lekker zijn in een grillpan geroosterde plakjes courgette of aubergine en repen paprika.

Laagjes

Maak een maaltijdsalade eens direct in diepe borden en verdeel de verschillende groenten in laagjes. Dat staat meteen spannender. Daarop komt eventueel een bergje couscous, pasta of (gele) rijst en een eiwitcomponent. Partjes ei, plakjes gerookte kip, blokjes geitenkaas of tonijn uit blik zijn heel populair, maar denk ook eens aan stukjes gerookte makreel, plakjes gerookte eendenborstfilet of knapperig gebakken kibbeling. Een vegetarische salade kun je garneren met pompoenpitten en noten. Besprenkel de salade tot slot met een fijne dressing van geurige olijfolie, een mespunt mosterd en citroensap of een lekkere azijn. Met lekker knapperig brood erbij bereid je zo in een kwartier een heerlijke maaltijd.

[ Beeld: Agnes Kantaruk | Shutterstock.com ]