Thaise salade met gebakken ei

  • 2 personen
  • 15 min
  • waardering 8,5
  • Voorgerecht
  • Thais
  • Vis

Ingrediënten

  • 2 grote eieren
  • neutrale olie, om in te bakken
  • ½ kleine gele ui, van boven naar beneden in dunne plakjes gesneden
  • 1 tomaat, in 8 stukjes
  • 2 stengels bleekselderij, stengel in dunne plakjes en de blaadjes geplukt (gebruik de binnenste, bleke stengels met blad)
  • 3 eetlepels grof gehakte koriandertakjes
  • voor de saladedressing (nahm yum)
  • 2 eetlepels palmsuiker of bruine suiker
  • 1 eetlepel water
  • 3 eetlepels vissaus
  • 3 eetlepels limoensap
  • 1 theelepels in dunne plakjes gesneden knoflook
  • 2 rawits, in dunne ringetjes

Bereiden

Mix voor de dressing de suiker, het water, de vissaus en het limoensap in een vijzel tot de suiker volledig opgelost is. Roer de knoflook en pepertjes erdoor en zet even aan de kant. De dressing moet pikant, zoet en scherp zijn.

Breek de eieren voorzichtig, zonder de dooiers stuk te maken, in aparte kommetjes. Giet een laagje van 2 cm olie in een ondiepe pan en verhit hem op hoog vuur. Giet wanneer de olie begint te roken een van de eieren in de pan. Het zal flink spetteren, sissen en pruttelen, dus wees voorzichtig. Na een tijdje begint het eiwit op te blazen, ontstaan grote, transparante luchtbellen en worden de onderkant en de rand bruin en krokant. Bak het ei circa 1 minuut, keer het om, bak de andere kant een paar seconden en schep het op een bord met keukenpapier om uit te lekken. Herhaal dit met het andere ei.

Snijd de gebakken eieren in hapklare, vierkante stukjes, zonder de vloeibare dooiers stuk te maken en schep ze op een serveerbord. Meng de gesneden ui, tomaat, bleekselderij en koriander in een grote kom met de dressing. Strooi de salade over de stukjes ei en dien op.

Extra benodigd

Vijzel

Opmerking

Deze salade kom je in Thaise restaurants niet vaak tegen, maar is wel heel makkelijk thuis te maken. De eieren worden in een laag gloeiendhete olie gebakken zodat de bodem en randjes krokant worden terwijl de dooiers vloeibaar blijven. Hij wordt traditioneel gemaakt met Aziatische selderij, maar het kan ook prima met gewone. De salade wordt aangemaakt met een zalig zoete, pikante en zurige dressing, waaruit maar weer eens blijkt hoe een supereenvoudig Thais gerecht toch heel complex van smaak kan zijn.

Kookboek

Het recept 'Thaise salade met gebakken ei' is afkomstig uit het kookboek...

Kin Thai

John Chantarasak

In 'Kin Thai' van John Chantarasak maak je kennis met de authentieke en smakelijke Thaise keuken. Elke regio van Thailand kent haar eigen unieke culinaire geschiedenis. In dit boek zul je met al deze Thaise regio's kennismaken door heerlijke... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Thaise salade recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!