Mosterdsoep met prei en vega-spekjes

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 8,5
  • Voorgerecht
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 50 g ongezouten roomboter
  • 2 teentjes knoflook, gepureerd
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 50 g patentbloem
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 kruimige aardappels, met schil, in blokjes
  • 1 prei, in halve ringen
  • ¼ bos (4 g) bladpeterselie, steeltjes en blaadjes fijngehakt
  • 45 g dijonmosterd
  • 100 g grove mosterd
  • ½ eetlepel honing
  • 125 ml kookroom
  • cayennepeper
  • voor de topping
  • 1 prei, in fijne ringen
  • 125 g plantaardige spekreepjes

Bereiden

Smelt de roomboter in een soeppan en bak de knoflook en ui op zacht vuur glazig. Voeg de bloem toe en roer 5 minuten constant door met een houten spatel tot de roux zanderig van structuur wordt. Zet het vuur uit en laat afkoelen.

Breng in een andere pan de groentebouillon op hoog vuur aan de kook. Schep beetje bij beetje de bouillon bij de roux en roer tot de bouillon helemaal in de roux is opgenomen. Zet het vuur onder de roux weer aan en voeg de aardappel, prei, bladpeterselie, dijonmosterd, grove mosterd, honing en naar smaak zeezout, zwarte peper en cayennepeper toe. Breng aan de kook en blijf goed over de bodem roeren om te voorkomen dat de roux aanbakt.

Laat 30 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de kookroom toe. Zet een staafmixer in de soep en pureer tot een mooi glad geheel. Breng op smaak met eventueel meer honing, zeezout en/of zwarte peper.

Bereid de plantaardige spekreepjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Per kom ringetjes rauwe prei en gebakken vega-spekreepjes. Maal wat zwarte peper over de soep.

Extra benodigd

Staafmixer

Tip

Het geheim van het romige karakter van deze soep zit hem in de roux van de boter en bloem. De twee verschillende soorten mosterd zorgen voor de structuur en pittigheid en de vega-spekjes geven dat zoute randje dat deze soep zo lekker eigentijds maakt.

Opmerking

Zo'n heerlijke klassieker die het altijd goed doet bij de gasten van Soep-er én bij het personeel. Het voelt het als een klein feestje als de mosterdsoep op het menu komt en de pan is standaard aan het eind van de dag leeg. Hoewel bij ons mosterdsoep misschien een van de klassiekers is, blijkt dit in het buitenland toch anders te zijn. Gasten vanuit andere windstreken kijken er gek van op. Maar vaak genoeg weerhoudt de onbekendheid mensen er gelukkig niet van om deze soep een kans te geven. Met succes: de reacties zijn vooralsnog altijd lovend geweest.

Kookboek

Het recept 'Mosterdsoep met prei en vega-spekjes' is afkomstig uit het kookboek...

Soep-er

Janine de Roode

Je vindt in 'Soep-er' soep in alle uithoeken van de wereld. Of het nou een lunch, tussendoortje, voorgerecht of een vullende avondmaaltijd is. En er is een soep voor elk seizoen. Er zijn koude soepen en verwarmende soepen. Heldere soepen en... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Mosterdsoep recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!