Jamie Oliver: Thaise soep

  • 4 personen
  • 15 min
  • waardering 8,1
  • Voorgerecht
  • Thais
  • Vis

Ingrediënten

  • 3 stengels citroengras
  • 2 stukken gember ter grootte van een duim elk, geschild, geplet en gekneusd
  • 6 limoenblaadjes, in stukjes gescheurd
  • ruim 1 liter kippenbouillon
  • 1-2 volle eetlepels suiker
  • 4-6 eetlepels vissaus, naar smaak
  • sap van 1-2 limoenen
  • 2 tot 3 grote gamba's per persoon, gepeld, schoongemaakt en ingekerfd en opengeklapt
  • 1 flinke handvol verse koriander en basilicum
  • 2 verse rode pepers, in ringetjes
  • 1 rode paprika, in dunne ringen
  • 4 lente-uitjes, in dunne plakjes

Bereiden

Stamp in een vijzel het citroengras, de gember en het limoenblad fijn. Doe dit mengsel samen met de bouillon in een pan, breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Proef: het moet smakelijk en geurig zijn, maar nog een beetje flauw. Voeg naar smaak suiker, vissaus en limoensap toe. Wat je moet proberen te bereiken met deze drie ingrediënten is een evenwicht tussen de licht zoete, zure, zoutige en hartige smaken. Dit is voor iedereen anders, dus werk met kleine beetjes tegelijk en blijf steeds proeven tot je een smaak hebt waar je tevreden mee bent.

Doe nu de gamba's bij de soep en kook ze 1 minuut. Haal ze eruit, verdeel ze over vier kommen en leg er de kruiden, pepers, paprika en lente-uitjes op. Je kunt de soep nu afmaken door de bouillon erop te gieten. Ik houd wel van een beetje show, dus doe ik de bouillon, samen met de verse kruiden, altijd in een glazen theepot. Dat doet het niet alleen visueel heel aardig, maar door de geurige kruiden er pas op het laatste moment in te doen, krijg je een heel frisse, levendige smaak. Je kunt gerust improviseren met de kruiden, je bent niet gebonden aan koriander en basilicum.

Extra benodigd

Vijzel

Persoonlijke noot

'Dit is een bijna reinigende maaltijdsoep. Je kunt er eenvoudig mee variëren door verschillende soorten zeebanket of kruiden te gebruiken, of zelfs door er noedels doorheen te doen om de soep steviger te maken. Traditioneel strooit men er vlak voor het serveren wat in dunne plakken gesneden, gebakken ui op, een leuk idee, maar het is wel weer een extra pan bij de afwas.' - Jamie Oliver

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: Thaise soep' is afkomstig uit het kookboek...

The Naked Chef is terug

Jamie Oliver

'Dit boek gaat over thuis koken, het heeft niets te maken met restaurant-eten. Boordevol handige tips en eenvoudige ingrediënten - voor een maximum aan smaak... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus

Waardeer dit recept (31 stemmen)

Thaise soep recept tips

Reacties op dit recept

  • JefWat een top soep ! Hier scoorde ik enorm mee tijdens een etentje. Enkele opmerkingen: De volgende keer zal ik de soep passeren want die restjes citroengras zijn niet nodig. Paprika zo dun mogelijk snijden. Soep zo heet mogelijk opschenken en het servies goed voorverwarmen.

    reageren

  • TheaWat een overheerlijke soep! Ik ben het niet met de vorige reactie eens. De citroengras moet erbij!! Voor de smaak mag dit niet ontbreken! Ik heb de soep ook nog gezeefd dan krijg je een mooie heldere bouillon en toen er nog noedels en champignons aan toegevoegd. Dan heb je de echte maaltijd soep!! Overheerlijke aparte smaak!! (Extra lekker als je een kater hebt......)

    reageren

  • IngeborgThea, passeren is de meer professionele term voor zeven ;-)

    reageren

  • JoanHet is een lekkere basissoep. Ik heb niets fijngemalen. Citroengras heb ik gekneusd en de bladeren heel gelaten. De gember in plakjes gesneden. Vervolgens de soep gezeefd en op smaak gebracht. Ik heb ook nog sojasaus toegevoegd voor iets meer diepte in de smaak. Ook veel meer groente gebruikt.

    reageren