Jamie Oliver: tajine met kip, olijf en ingemaakte citroen

  • 4 personen
  • 115 min
  • waardering 8,1
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 1 hele kip (ca. 1½ kilo), liefst vrije uitloop of biologisch, met vel, in 4 stukken (vraag je slager of poelier dat voor je te doen)
  • olijfolie
  • 1-2 grote venkelknollen
  • 2 uien, grof gehakt
  • een klein bosje verse koriander
  • 4 teentjes knoflook, in plakjes
  • 2-3 kleine ingemaakte citroenen, zonder zaadjes, in stukjes gehakt
  • 80 g zwarte en groene olijven, zonder pit
  • een flinke pluk saffraan
  • 500 ml hete, biologische kippenbouillon
  • voor het smeersel
  • 1 volle theelepel korianderzaad, gestampt
  • 1 afgestreken theelepel komijnpoeder
  • 1 volle theelepel gemberpoeder
  • 2 eetlepels olijfolie

Voorbereiden

Meng de ingrediënten voor het smeersel in een kommetje. Leg de stukken kip in een grote kom, wrijf ze in met het smeersel, dek de kom af met folie en laat de kip minstens een paar uur, maar liefst een hele nacht, in de koelkast marineren.

Bereiden

Doe wanneer je zover bent een flinke scheut olijfolie in een tajine of grote, zware braadpan en braad de stukken kip 5-10 minuten op hoog vuur aan tot ze rondom mooi goudbruin zijn. Leg ze wel eerst op het vel.

Snijd terwijl de kip ligt te braden de venkelknollen in 8 gelijke partjes en doe ze samen met de uien, de koriandersteeltjes en de knoflook in de pan. Roer goed, laat alles een paar minuten bakken en doe er dan de ingemaakte citroen, olijven en saffraan bij. Giet de hete bouillon in de pan, roer alles nog een keer goed door elkaar, leg er een deksel of een stuk aluminiumfolie op en laat de hele boel 1½ uur zachtjes pruttelen, tot het vlees van het bot begint te vallen. Controleer halverwege of alles goed gaat en roer de hele boel nog een keer door elkaar. Giet er als het te droog dreigt te worden een scheutje water bij.

Roer als de kip gaar is alles nog een laatste keer voorzichtig door elkaar en laat het eventueel een paar minuten zonder deksel inkoken als het je nog wat te vloeibaar lijkt. Proef een hapje, voeg zo nodig een snufje zout en peper toe en strooi er de blaadjes koriander over. Een tajineschotel heeft op zich al voldoende liefde en aandacht in zich en heeft geen poespas nodig. Een eenvoudige kom lichtgekruide, dampende couscous volstaat.

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: tajine met kip, olijf en ingemaakte citroen' is afkomstig uit het kookboek...

Jamie's reizen

Jamie Oliver

'Jamie's reizen' is Jamie's persoonlijke ontdekking van fantastische recepten uit zes verschillende landen. Het is een spannend kookboek vol avontuur, met... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus

Waardeer dit recept (17 stemmen)

Tajine recept tips

Reacties op dit recept

  • HildeSuper lekker recept. Ik voegde maar één gezouten citroen toe, 2 is op 't randje van té zout.

    reageren

  • MarijnHeel erg lekker recept, deze gaan wij zeker vaker maken!

    reageren

  • JoanSuper recept. Kippendij zonder vel en bot gebruikt. Geen extra olie gebruikt bij het bakken van de kip. Zat voldoende olie in het smeersel.

    reageren