Rijstpudding met appel en kaneel

  • 6 personen
  • 60 min
  • waardering 8
  • Nagerecht
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 120 g dessertrijst (rondkorrelige rijst)
  • 100 g lichtbruine basterdsuiker of rietsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 liter volle melk
  • 125 g ricotta
  • voor de appelcompote
  • 3 zure appels
  • 50 ml appelsap
  • kaneel (desgewenst)

Bereiden

Bereid de rijst voor: spoel de rijst onder de koude kraan en laat hem uitlekken. Doe de rijst in kokend water en laat hem 3 minuten koken. Giet af en zet weg.

Doe de suiker in een pan met zware bodem. Snijd met de punt van een scherp mes het vanillestokje in de lengte doormidden. Schraap er de zaadjes uit en schep ze door de suiker.

Giet een beetje melk over het suikermengsel en roer met een garde tot de suiker is opgelost.

Schep er de rijst door en meng goed. Zet op laag vuur en verhit onder regelmatig roeren. Laat het rijstmengsel vooral niet te hard koken. Het moet zachtjes sudderen. De rijst zal in ca. 40 minuten gaar zijn.

Schep er wanneer de pudding bijna klaar is beetje voor beetje de ricotta door. Meng goed. Neem van het vuur.

Schil de appels en snijd ze in vieren. Verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in dunne plakjes. Doe het appelsap en de plakjes appels in een pan. Voeg desgewenst kaneel naar smaak toe. Leg het deksel op de pan en zet de pan op een zeer laag vuur. Let goed op dat het mengsel niet aankookt: de plakjes appel zullen vrij snel uit elkaar vallen. Houd alles goed in de gaten en neem de pan van het vuur zodat het fruit gaar is. Laat afkoelen.

Serveer de rijstpudding in een grote schaal en geef er de compote apart bij. Serveer de rijstpudding anders in individuele potjes en garneer met de appelcompote.

Kookboek

Het recept 'Rijstpudding met appel en kaneel' is afkomstig uit het kookboek...

Rijstpudding, romig en zoet

Sophie Monti

Makkelijk te maken en makkelijk aan te passen. Rijstpudding kan je op talloze manieren klaarmaken, zodat je iedereen ermee kunt verrassen... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (5 stemmen)

Rijstpudding recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!