Mosselen met mosterdmayonaise van restaurant 't Kalkoentje

  • 4 personen
  • 15 min
  • waardering 7,7
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vis

Ingrediënten

  • 4 eidooiers
  • 2 eetlepels mosterd (lekkere zachte, niet te zure mosterd)
  • 500 ml arachideolie
  • scheutje arachideolie of zonnebloemolie (géén olijfolie)
  • zakje soepgroenten (géén mosselgroenten), fijngesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 4 kilo mosselen, gewassen en uitgelekt

Bereiden

Maak de mosterdmayonaise: roer de eidooiers, mosterd en een klein beetje zout tot een gladde massa. Voeg daarna onder voortdurend roeren de olie in een zacht straaltje toe, zodat de olie opgenomen wordt en de mayonaise bindt tot een mooie homogene saus. Schenk een glas Sauvignon-Blanc in voor u en uw tafelgenoten.

Verhit een grote pan (minimaal een 6 literpan) op hoog vuur met een scheutje olie. Voeg als de olie heet is de groenten en ui toe en roer deze ½ minuut door. Voeg nu in één keer de mosselen toe en sluit de pan direct met het deksel luchtdicht af. Schud om de ½ minuut de mosselen om, zonder de deksel van de pan te nemen. De mosselen garen nu in hun eigen vocht en stoom en de groenten geven hun smaak en geur af.

Kijk na 5 minuten of de mosselen open staan. Als de schelpen open staan, zijn de mosselen gaar. Haal dan direct de pan van het vuur. Zet de pan gewoon gezellig op tafel. Mosterdmayonaise, salade en friet of brood erbij. Geniet ervan!

Persoonlijke noot

'Zo eten wij thuis de mosselen: alleen begeleid door een lekkere salade, brood of friet. Gezellig met z'n allen rond de tafel! Tip: Maak van het mosselvocht samen met de groenten en een litertje room een heerlijke soep voor de volgende dagen!' - Nico Klaver

Bron

Het recept 'Mosselen met mosterdmayonaise van restaurant 't Kalkoentje' wordt je aangeboden door chef Nico Klaver van 't Kalkoentje. Beeld: Lisovskaya Natalia | Shutterstock.com

Waardeer dit recept (69 stemmen)

Mosselen recept tips

Reacties op dit recept

  • NettyHeerlijk mosselrecept! Ook de mosterdmayonaise is een echte aanrader en past ook prima bij andere visgerechten!

    • Etienneik gebruik mosterd zacht, mayonaise, vocht mosselen, peper, zout, en azijn. en dit goed roeren, dat is het, het mag niet te dun zijn hoor.

    • Etiennedit is een mosselsaus om de mossel in te doppen.

    reageren

  • GeurtAls liefhebber van mosterdmayonaise ben ik zeer content met dit recept bij de (barbecue) 'moule frites'.

    reageren

  • klaasEen lekker makkelijk mager sausje met mosterd bij de mosselen: mosselkookvocht in een schaaltje met een tl. zachte mosterd even opkloppen.

    reageren

  • Cosettaga deze gerecht vrijdag proberen!

    reageren

  • JozefIk maak mijn mossel saus met twee delen mayonaise, een eierdooier, een deel mosterd van Dion (zachte). Dat roer ik goed door en voeg er zeer fijn gesneden sjalot aan toe, samen met een deel kookvocht van de mosselen. Nadien binden met aardappelbloem of maizena. Eventueel een beetje witte droge wijn (die je bij je mosselen drink) aan toe voegen naar smaak.

    reageren

  • FransIk heb de mosterdmayonaise met olijfolie gemaakt. Dit is echt NIET aan te raden. De olie heeft een veel te overheersende smaak.

    reageren

  • JosBijna mijn idee over mosselen koken. Ik gebruik als groenten uitsluitend bleekselderij, uien en flink wat knoflook. (En soms een blik gepelde tomaten.) Tot slot voeg ik dan nog fijn gesneden verse tuinkruiden toe.

    • PeeJos, ik vind dit een hele leuke variant die me op het lijf gesneden is!

    reageren

  • DickEen leuk recept, hoewel mijn voorkeur uitgaat naar La Mouclade (mosselen in room), uiteraard wel met groenten en kruiden. Het kookvocht mengen met 1 liter room lijkt mij een beetje te veel voor ons cholesterol.

    reageren

  • annekeWat een heerlijk recept, zo simpel en puur.

    reageren

  • RenéHa Jos, jij doet precies als wij (import Zeeuwen) hier in Zeeland geleerd hebben. Dus nooit wortel in je mosselgroente en kruiden doen. Wortel maakt de mosselen namelijk te zoet en inderdaad zonder smaken ze beter (maar smaken verschillen natuurlijk).

    reageren

  • MarianneIk eet ze meestal à la Jos, maar soms ook met Thaise of Oosterse roerbakgroenten! Heerlijk pittig!

    reageren

  • JoIk ben op leeftijd en kook nauwelijks meer! Lang staan aan het aanrecht lukt niet. Dus maar liever geen verleidingen langs laten komen! Ik heb veel plezier aan sommige recepten beleefd. Met hartelijke groet, Jo.

    • keesHoi Jo, probeer eens een (houten) barkruk. Die kan je vrij simpel op hoogte maken, en er dan een beetje op hangen. Deze heb ik voor mijn vrouw geregeld uit de kringloop en dat gaat redelijk.

    • francineLief!

    reageren

  • DietHet verbaast mij dat ik niet lees over fijngesneden prei in de mosselpan. Als kind van rasechte Zeeuwen ben ik er mee opgegroeid, en de prei (+ bleekselderij) kreeg je gewoon als groente uit het mosselnat opgeschept op je bord, heerlijk ! Wat zachter dan ui en veel meer smaak. Restaurantjes in Zeeland doen vaak ook een snufje thijm (ja !) en eventueel wat zwarte peper erbij. Godenspijs... Soms van augustus tot april elke vrijdag thuis gegeten ! En vooral ELKE mossel controleren op krabbetjes...

    • Jan Net opgeschreven. (Weekend) "mosselen". Lijkt me heerlijk met dit recept en zal genieten !!

    • WillyAls u een Zeeuw ben en mosselen op zen Zeeuws heb geten. Daar zat nooit perij en bleek selderij in. Uien ,peterselie en beschuit. Margarine en die het konden betalen. Die deed roomboter en glas witte wijn. En het deksel moest 3 keer op komen

    reageren

  • GeeskeDe mosterdmayonaise gemaakt met Franse mosterd, maar erg flauw van smaak. Waarschijnlijk de verkeerde mosterd gebruikt. Wel een heerlijk zachte mayonaise!

    reageren

  • LexGoede tip om mayo met arachide- of zonnebloemolie te maken. De mosselen maak ik altijd zonder zo'n kwak groente. Uitje knoflook, scheutje wijn, meer niet. Eenvoudig de lekkerste.

    reageren