Viskoekjes van de bakplaat

  • 4 personen
  • 45 min
  • waardering 7,1
  • Voorgerecht
  • Overige keukens
  • Vis

Ingrediënten

  • 2 aardappelen, ca. 500 g, geschild en in vieren
  • 1 zalmmoot, ca. 250 g
  • 3 lente-uitjes, witte deel en een klein deel van het groen, fijngehakt
  • grote handvol platte peterselie, fijngehakt
  • ½ bosje dille, fijngehakt
  • 1 ei, losgeklopt
  • 40 g oudbakken brood
  • plantaardige olie om in te vetten
  • citroenpartjes en mayonaise, om te serveren

Voorbereiden

Breng een grote pan met lichtgezouten water aan de kook en doe de aardappelen erin. Kook 12 minuten en doe dan de zalmmoot erbij. Kook met deksel op de pan nog 3 minuten, zodat de zalm nu lichtroze is. Laat vis en aardappelen uitlekken en afkoelen. Wanneer de vis voldoende is afgekoeld om beet te pakken, ontvel en fileer hem dan, doe hem in een kom en verdeel hem met een vork in stukjes.

Pureer de aardappelen grof en doe de zalm en alle overige ingrediënten en 1 theelepel zout erbij. Roer met een grote lepel het mengsel door tot de zalm helemaal fijn is en gelijkmatig is opgenomen. Maak je handen nat met water en verdeel het mengsel in acht gelijke porties. Maak er ballen van. Leg ze op een schaal bekleed met bakpapier en maak ze een beetje plat, als een hamburger. Dek af en zet een paar uur of een nacht in de koelkast.

Bereiden

Haal de viskoekjes 30 minuten voor de bereiding uit de koelkast.

Maak de bakplaat van de barbecue matig heet en druppel er een beetje plantaardige olie op om in te vetten. Bak de viskoekjes 5 tot 6 minuten, duw ze een paar keer zachtjes aan met een platte metalen spatel, tot ze een mooie goudkleurige korst krijgen. Keer ze en bak nog 5 tot 6 minuten. Serveer met citroenpartjes en mayonaise.

Extra benodigd

Barbecue

Opmerking

'Perfect voor allerlei gelegenheden - voor een strandbarbecue, voor een vegetarische viseter (een ‘pescariër’) of gewoon voor de kinderen: ze zullen ervan smullen. Ze zien er ook zo lekker uit! In plaats van verse zalm kun je ook best zalm uit blik gebruiken. Wel goed laten uitlekken dan.' - Ross Dobson

Kookboek

Het recept 'Viskoekjes van de bakplaat' is afkomstig uit het kookboek...

No-nonsense barbecueën

Ross Dobson

Dit boek met 100 no-nonsense recepten is alles wat je nodig hebt om te barbecueën. Met zijn verrukkelijke selectie simpele grill- en bakplaatrecepten, prachtige... lees verder

© Unieboek

Waardeer dit recept (14 stemmen)

Viskoekjes recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!