Zeebaars recepten

Zeebaars

Zeebaars

Zeebaars is een elegante zilverkleurige vis van zo'n 40-60 cm lang, die qua vorm en kleur wat aan zalm doet denken, maar net als andere baarsachtigen stekelige, scherpe vinnen heeft. Het is een pientere vis, die bij helder weer vissersboten herkent en dan maakt dat hij weg is. Bij stormachtig weer wordt beduidend meer zeebaars gevangen. Zeebaars wordt tegenwoordig ook veel gekweekt. Zeebaarsfilets worden vaak 'op de huid' gebakken, dat geeft het fijne, vaste visvlees extra smaak.

Zeebaars in zout

Haal een zeebaars van 1,8 kg leeg en maak hem schoon maar schub hem niet. Vul de buikopening met tijm, rozemarijn, venkelgroen, dragon en wat gemengde peperkorrels. Leg de vis in een ovenschaal op een bedje van 3 kg grof zout en bedek hem met een laag zout van 1 cm dik. Druk het goed aan en bevochtig het met een verstuiver. Zet de vis 30-35 minuten in een tot 250 °C verhitte oven. Haal de schaal uit de oven en garneer de vis met zeegras. Verbreek de zoutkorst met een mes aan tafel en haal de filets van de graat. ¹)

[ Bron: 'Over Vis & Vis' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

[ Beeld: Olga Pishchulina | Shutterstock.com ]