Gehaktballen van Oma Jetty

  • 4 personen
  • 75 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • 250 g roomboter + extra om in te bakken
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 witte uien, fijngehakt
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 1 ei
  • scheutje Maggi
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • 2 beschuiten
  • bloem
  • 300 ml runderbouillon

Bereiden

Verhit een klontje roomboter in een koekenpan of braadpan. Voeg de knoflook en de helft van de uien toe en fruit in 4 minuten glazig.

Doe het gehakt in een kom en voeg de ui en knoflook met de boter uit de pan, het ei, de Maggi, de Italiaanse kruiden en wat zout en peper toe. Je mag best royaal zijn met het zout – tijdens het sudderen worden de ballen weer iets flauwer.

Wrijf de beschuiten tegen elkaar boven de kom, zodat ze verkruimelen.

Laat even afkoelen en kneed het geheel goed door elkaar tot het een fijne structuur heeft.

Draai met vochtige handen 4-5 grote ballen of 10 kleine balletjes. Rol de ballen door een beetje bloem op een bord.

Verhit de helft van de boter in een braadpan en voeg de ballen toe wanneer de boter lichtbruin is. Bak de ballen rondom bruin.

Voeg de bouillon toe, breng aan de kook, zet het vuur dan lager en laat met een deksel op de pan 1 uur sudderen. Draai de gehaktballen af en toe om.

Haal de ballen uit de jus en voeg de andere helft van de boter samen de resterende ui toe aan de pan. Laat inkoken tot een heerlijke jus en serveer met de gehaktballen.

Opmerking

Vaak worden recepten van generatie op generatie doorgegeven. Zo ook deze gehaktballen, die Oma Jetty van haar moeder leerde maken. Die maakte dit gerecht altijd voordat Jetty ging sporten. En nu maakt Oma Jetty ze zelf graag. Twee dingen zijn heel belangrijk bij het maken van deze gehaktballen: ze moeten goed luchtig zijn en er móéten gebakken uitjes in. 'Alles wordt lekkerder met gebakken uitjes erin. Ik kan mij die grote koekenpan met uitjes in roomboter nog goed herinneren, en die geur ook! De beschuit zorgt ervoor dat de ballen lekker sappig worden. Een luchtige gehaktbal met heel veel uitjes, zááálig!'

Kookboek

Het recept 'Gehaktballen van Oma Jetty' is afkomstig uit het kookboek...

Oma's klassiekers

Doris van IJsseldijk & Tica Dieho

In 'Oma's klassiekers' delen onze favoriete oma's en opa's dit keer hun échte klassiekers. 'Oma's klassiekers' is een must-have voor fans van 'Oma's soep' en 'Oma's stamp- en stoofpotjes' en voor liefhebbers van de nostalgische keuken... lees verder

© Uitgeverij Becht. Beeld: Saskia Lelieveld

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Gehaktballetjes recept tips

Reacties op dit recept

  • Greetje.Wat nou knoflook! Daar had mijn grootmoeder nooit van gehoord. Wel lekker overigens.

    reageren