Kalfsvlees met compote van rabarber en rode uien

  • 4 personen
  • 45 min
  • waardering 7,8
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Vlees

Ingrediënten

  • olijfolie, om in te bakken
  • 2 middelgrote rode uien, in ringen
  • 2 tot 3 stelen roze rabarber
  • 8 tot 10 nieuwe aardappelen, geschrobd (of geschild)
  • klein handje gerookte lardons, of dik gesneden gerookte bacon of poitrine fumée, in blokjes
  • 4 mooie stukken of plakken kalfsfilet of 4 kleine kalfskoteletten van ongeveer 120 g elk, in grote stukken
  • 1 eetlepel currypoeder, of een milde currypasta voor de barbecue
  • 75 g boter van goede kwaliteit

Bereiden

Begin met de compote. Verhit een beetje olijfolie in een pan met dikke bodem en laat de uien 5 minuten op heel laag vuurtje zweten - ze moeten niet verkleuren. Doe wanneer de ui zacht begint te worden de rabarber erbij, en een scheutje water. Leg het deksel op de pan en laat de compote 5 tot 10 minuten zachtjes koken. Breng de compote op smaak met zeezout en peper en laat hem afkoelen.

Kook de aardappelen. Probeer het zo te plannen dat de aardappelen gaar en nog warm zijn als ze gestampt moeten worden wanneer het kalfsvlees klaar is; je kunt ze eventueel in de magnetron opwarmen.

Verhit een koekenpan met dikke bodem en bak de lardons - er hoeft geen olie of boter bij - goudbruin en krokant. Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier en houd ze warm.

Veeg de pan schoon als er nog wat verbrande restjes in zitten. Als dat niet het geval is, kun je gebruikmaken van de rokerige, zoutige aanbaksels in de pan. Laat de pan een beetje afkoelen en giet er een scheutje olijfolie in.

Verhit de olie en bak het kalfsvlees rondom bruin. Zet vervolgens het vuur laag en laat het vlees goed gaar worden. Strooi de currypoeder erover en keer de stukken vlees een paar keer om, zodat ze een heerlijk dun korstje van currypoeder krijgen.

Stamp de gekookte aardappelen en de boter door elkaar en schep de puree op de borden. Leg er het kalfsvlees erop, strooi er wat lardons over en schep de compote ernaast.

Opmerking

'Dit is echt een gerecht dat op het laatste moment gemaakt moet worden. Dat wil zeggen, je kunt de compote van tevoren koken, maar voor de rest moet je echt als kok optreden waar je gasten bij zitten.' - Trish Deseine

Kookboek

Het recept 'Kalfsvlees met compote van rabarber en rode uien' is afkomstig uit het kookboek...

Nobody does it better

Trish Deseine

In 'Nobody does it better' leert Trish Deseine je hoe je je de Franse manier van koken heel eenvoudig eigen kunt maken. Haar benadering staat haaks op die van de... lees verder

© Tirion Uitgevers

Waardeer dit recept (9 stemmen)

Kalfsvlees recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!