Coq au vin recepten

Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.

Coq au vin

Klassiek gerecht uit de Franse keuken, waarvoor in Frankrijk een jonge haan wordt gebruikt. Het bloed van de haan wordt opgevangen en bewaard met een scheut cognac, waardoor het niet stolt. De haan wordt niet geflambeerd, maar het bloed met de cognac wordt op het laatste moment aan de saus toegevoegd. ¹)

Coq au vin recept

Bestrooi een in stukken gesneden haan met zout en peper. Schil 12 zilveruitjes. Blancheer 125 g magere spekblokjes. Laat spek en uitjes in een braadpan met 60 g boter kleur krijgen. Haal ze eruit en laat ze op keukenpapier uitlekken. Doe de stukken haan in de pan, roer een paar maal en doe de uitjes en het spek erbij. Verwarm een eetlepel cognac, doe hem in de pan en flambeer. Voeg 1 fles rode wijn, een bouquet garni en 2 geplette teentjes knoflook toe. Breng alles langzaam aan de kook, sluit de pan en laat de haan 1 uur pruttelen. Maak 200 g champignons schoon en snijd ze in stukjes. Sauteer ze in 30 g boter en doe ze bij de haan in de pan. Stoof ze 20-25 minuten mee. Meng kort voor het opdienen 60 g boter en 1 eetlepel bloem. Verdun het met wat warm stoofvocht en roer het beetje bij beetje door het vocht in de pan. Laat de bloem in de pan 5 minuten garen, voeg 3 eetlepels bloed toe en blijf 5 minuten langzaam roeren. Geef de coq au vin heet met gestoomde aardappeltjes of verse pasta. ²)

[ Bron: 'Wannée kookboek' ¹)  |  'De Grote Larousse Gastronomique' ²) ]

[ Beeld: hlphoto | Shutterstock.com ]