Kip met fenegriek
bereiden
Ingrediënten
- 500 g kipfilet, in blokjes van 3 cm
- 1 theelepel gemalen kurkuma
- 1 theelepel garam masala
- 4 theelepels single cream of slagroom, plus 50 ml extra
- 60 ml koolzaadolie, plus 3 theelepels extra om te besprenkelen
- 1 theelepel komijnzaad
- 6 grote tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes
- 20 g gemberwortel, geschild en in dunne plakjes
- 200 g rode of witte uien, gepeld en in dunne ringen
- 3-4 groene chilipepers, in ringetjes
- 100 g verse fenegriek (methi), bladeren en steeltjes gewassen en fijngehakt
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- voor erbij: Indiaas platbrood of rijst
Bereiden
Leg de kip in een grote kom samen met ½ theelepel van de kurkuma, garam masala, ½ theelepel zout en de 4 theelepels room. Meng goed, dek de kom af en laat 2 uur marineren in de koelkast.
Verwarm de heteluchtoven voor tot 180 °C als de kip is gemarineerd.
Spreid de gemarineerde kipblokjes uit over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 15 minuten in de hete oven.
Verhit intussen de koolzaadolie in een koekenpan op hoog vuur en voeg het komijnzaad toe. Voeg zodra ze beginnen te geuren de knoflook en gemberwortel toe en bak 1 minuut. Voeg de uien toe, roer en bak 3 minuten. Voeg dan de chilipepers en 1 theelepel zout toe en bak nog 2 minuten. Voeg de fenegriekblaadjes en -steeltjes toe, draai het vuur laag en bak nog 2 minuten. Voeg dan de rest van de kurkuma, het gemalen komijn en korianderzaad, de resterende 50 ml room en de geroosterde kip toe en roer alles voorzichtig door. Laat 2 minuten op hoog vuur koken, draai het vuur dan laag en laat nog 15 minuten pruttelen. Haal de pan van het vuur en laat het gerecht 5 minuten rusten voordat je het serveert met Indiaas platbrood of rijst.
Extra benodigd
Bakpapier
Opmerking
Mijn vader maakte dit kipgerecht altijd tijdens onze vakanties in de Punjab. Na het marineren wordt de kip meestal gegrild of geroosterd en vervolgens gemengd met groenten en room, wat bijdraagt aan de krachtige kleuren en smaken. Het resultaat is een visueel aantrekkelijk en heerlijk gerecht. Het wordt vaak geserveerd met naan of komijnrijst. Haryali murg is een favoriete maaltijd binnen onze familie en bij mensen die een combinatie van aromatische en diverse smaken weten te waarderen.
Kookboek
Het recept 'Kip met fenegriek' is afkomstig uit het kookboek...
Romy Gill's India
Romy Gill
'Romy Gill's India' is een verleidelijke reis door de keukens van Punjab en Bengalen; de keukens van haar (voor)ouders. De meer dan 70 zorgvuldig bewaarde familierecepten weerspiegelen beide regio's: van kleurrijke curry's met groenten
... lees verder © Good Cook