Radijssalade met bleekselderijdressing en zachte kaas

4 personen
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • voor de salade
  • 2 bossen verschillende soorten radijs (puntradijs, paarse radijs, rode radijs, witte radijs)
  • 1 stengel bleekselderij, gewassen
  • 1 stengel venkel (het groene uiteinde boven op de knol)
  • olijfolie
  • voor de dressing van bleekselderij
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 eetlepels wittewijnazijn
  • 6 eetlepels druivenpitolie
  • 2 eetlepels gladde mosterd
  • voor de zachte kaas
  • 250 g zachte verse kaas (mag ook mozzarella zijn, als je geen verse kaas kunt krijgen)
  • ½ sjalot, zeer fijn gesnipperd
  • olijfolie
  • voor de garnering
  • 1 eetlepel gehakte olijven
  • enkele blaadjes Oost-Indische kers
  • wat andere eetbare bloemen, bv. goudsbloemen, viooltjes
  • enkele blaadjes mosterdsla
  • eventueel wat gepelde noten, bv. walnoten, pistachenoten

Bereiden

Maak de radijzen schoon. Snijd ze in diverse vormen zoals plakken, kwartjes en halfjes. Leg ze eventjes in ijswater, zo blijven ze supermooi en knapperig. Snijd de bleekselderij en venkel in kleine ringetjes. Meng de radijsstukken met de bleekselderij en venkel. Maak het geheel aan met een heel klein druppeltje olijfolie en wat peper en zout. Radijzen zijn puur het lekkerst.

Pureer voor de dressing alle ingrediënten in de blender. Zeef de dressing, indien nodig. Breng op smaak met peper en zout. Je kunt deze dressing ongeveer 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren, maar vers is hij het lekkerst.

Meng de zachte kaas met de sjalot en olijfolie en peper en zout. Verdeel de kaas over vier borden.

Samenstelling: verdeel de radijzensalade over de zachte kaas. Strooi er vervolgens wat fijngehakte olijven over en garneer de salade met wat bloemblaadjes en de mosterdsla. Sprenkel ten slotte de dressing over het bord. Als je wilt, kun je ook nog wat noten over de salade strooien.

Extra benodigd

Blender

Kookboek

Het recept 'Radijssalade met bleekselderijdressing en zachte kaas' is afkomstig uit het kookboek...

Simple - bistronomie voor thuis

Chef Jeroen de Zeeuw laat je in zijn kookboek 'Simple - bistronomie voor thuis' zien hoe je thuis kan koken zoals in een hip restaurant. Met verrassend simpele... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Overige salade tips