Pastasalade recepten

Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.

Pastasalade

Pastasalade is niet typisch Italiaans, maar is een voortbrengsel van de Australische fusion-keuken. Gebruik bij voorkeur korte pastasoorten als farfalle, want die laten zich goed combineren met bijvoorbeeld in grove stukken gesneden groenten - de groenteblokjes zijn dan ongeveer even groot als de pasta. Spoel voor een pastasalade de pasta na het koken kort af onder stromend koud water, anders gaart de pasta nog na en wordt hij te gaar.

Pastasalade recept

Kook 200 g pasta (bijvoorbeeld farfalle) in ruim kokend water met zout in ca. 10 minuten beetgaar. Schil 2 sinaasappels dik en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Vang het sap op. Snijd de partjes in stukjes. Roer in een grote kom het sinaasappelsap, het sap van 1 geperste citroen en 100 ml basilicumsaus of pesto (pot) door elkaar. Laat de pasta in een vergiet uitlekken. Schep de nog hete pasta met de stukjes sinaasappel en 100 g hamreepjes door de basilicumsaus. Laat de salade afkoelen en in de koelkast door en door koud worden. Rooster 50 g pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Knip de blaadjes van 2 takjes basilicum boven de salade in reepjes en strooi de pijnboompitten over de pastasalade.

Pastasalade met kruiden en garnalen

Klop in een schaal 100 ml rodewijnazijn, 100 ml olijfolie en 2 theelepels Dijon-mosterd tot een vinaigrette. Voeg zout en peper naar smaak toe en roer 2 theelepels verse tijmblaadjes en 1 eetlepel verse rozemarijnnaaldjes erdoor. Schep 2 in flinterdunne reepjes gesneden uien en 6 in flinterdunne plakjes gesneden teentjes knoflook erdoor. Laat dit minstens drie tot vier uur staan. Kook 500 g pasta (penne, fusilli, tortelini) volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar. Giet de pasta af en schep deze nog warm door de vinaigrette. Laat de salade afkoelen en laat de smaken in minstens 2 uur doortrekken. Schep 4 eetlepels fijngehakte peterselie, 2 eetlepels fijngehakte verse basilicum en 300 g gepelde garnalen door de pastasalade.

[ Beeld: Alexander Sherstobitov | Shutterstock.com ]