Komkommersoep recepten

Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.

Komkommersoep

Smelt 30 g boter in een pan en fruit hierin 1 gesnipperde ui tot deze glazig ziet. Roer 30 g bloem erdoor, schenk een deel van 800 ml kippenbouillon erbij en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat. herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen. Voeg 2 in blokjes gesneden komkommers, 1 ontvelde en in stukjes gesneden tomaat en 1 eetlepel gehakte dille toe en laat de soep onder af en toe roeren 5 minuten zachtjes doorkoken. Klop 125 ml zure room los en verdun deze al roerend met wat van de hete komkommersoep. Schenk dit mengsel al roerend bij de resterende soep, maar laat deze niet meer koken. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Strooi er vlak voor het serveren 1-2 lepels gehakte peterselie over.

Komkommersoep recept

Schil 1 heel grote komkommer, verwijder de pitjes en snijd hem in stukjes. Schil 12 kleine jonge uien en snijd ze in vieren. Pureer de groenten met de staafmixer. Roer er met de elektrische klopper een gelijke hoeveelheid magere kwark met zout en peper door; het moet een pittig mengsel worden. Zet het tot het opdienen in de koelkast. Leng de puree aan met ijswater tot de consistentie van een wat dikke soep. Bestrooi de komkommersoep met geknipt bieslook of fijngehakte peterselie. ¹)

Koude komkommersoep

Pureer een komkommer in stukken met een pot gevogeltefond, 2 eetlepels bieslook en 2 eetlepels verse muntblaadjes in de blender tot een mooi lichtgroene soep. Laat de soep in de koelkast door en door koud worden. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de komkommersoep in kommen en garneer met een blaadje munt. Vervang voor een lekker romige soep de fond door volle yoghurt. ²)

[ Bron: 'Wannée kookboek' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) | 'Het Keukenboekje' ²) ]

[ Beeld: Edith Frincu | Shutterstock.com ]