Baklava met pistachenoten

  • 24 stuks
  • 50 min
  • waardering 7,9
  • Gebak
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 300 g gepelde ongezouten pistachenoten
  • 100 g suiker
  • 1 eetlepel oranjebloesemwater
  • 8 vellen filodeeg
  • 1 eiwit
  • 100 g boter
  • voor de siroop
  • 250 g honing
  • 2 eetlepels oranjebloesemwater

Voorbereiden

Strooi de pistachenoten op een bakplaat en rooster ze 15 minuten in de oven, bij gemiddelde temperatuur. Haal de velletjes eraf en hak de nootjes fijn samen met de suiker. Roer het oranjebloesemwater erdoor en zet het mengsel apart.

Plak twee vellen filodeeg met eiwit aan elkaar; ze moeten elkaar 2 cm overlappen. Bestrijk ze royaal met boter. Vouw de ronde delen naar binnen, over elkaar heen, zodat er een rechthoek ontstaat. Schep er een kwart van het pistachemengsel op. Vouw de randen van het deeg weer naar binnen en druk ze op elkaar, zodat er een pakket van ca. 5 cm breedte ontstaat.

Herhaal deze handelingen met de rest van het deeg en de vulling. Leg de pakketjes in een schaal. Bedek ze met plasticfolie en zet er iets zwaars op. Laat ze een nacht op een koele plaats staan.

Bereiden

Leg de pakketjes de volgende dag in een beboterd bakblik en snijd ze met een scherp mes schuin door, op ca. 4 cm van elkaar, zonder ze uit elkaar te halen. Verwarm de oven voor op 150 °C.

Zet de schaal 20 minuten in de warme oven.

Verwarm de honing samen met het bloesemwater in een pannetje. Haal de baklava uit de oven en giet de warme honing erover uit. Laat het gebak 1 uur staan, voordat je de stukken uit elkaar haalt.

Extra benodigd

Bakblik

Kookboek

Het recept 'Baklava met pistachenoten' is afkomstig uit het kookboek...

De keuken van Marokko

Ghislaine Bénady & Najat Sefrioui

Najat en Ghislaine onthullen in 'De keuken van Marokko' de geheimen van hun familierecepten. Meer dan 90 recepten voor vlees, vis, cous-cous, bijgerechten, desserts... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (8 stemmen)

Baklava recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!