Scandinavische bananencake

  • 15 plakken
  • 95 min
  • waardering 7,5
  • Gebak
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 150 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 250 g fijne tafelsuiker
  • 2 eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 2 theelepels fijngestampte kardemomzaadjes (de zwarte zaadjes in de peulen)
  • 2 theelepels gemalen kaneel
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • 300 g bloem
  • 5 rijpe bananen, geprakt

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Doe de boter met de suiker in een kom en klop tot een licht en luchtig mengsel. Voeg er een voor een de eieren toe en klop goed na elke toevoeging.

Zeef in een andere kom het bakpoeder met 1 theelepel zout, de specerijen en bloem. Schep dit mengsel losjes door het boter-eimengsel. Schep er tot slot de geprakte bananen door.

Schep het beslag in de ingevette cakevorm. Strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel.

Bak de cake 1 uur en 20 minuten in de oven, of tot een in het midden gestoken satéstokje er schoon uitkomt.

Deze cake is een dag of twee na het bakken het lekkerst. Je kunt deze cake als je wilt ook invriezen.

Extra benodigd

Tulbandvorm (Ø 23 cm) of een springvorm (Ø 22 cm doorsnee)

Kookboek

Het recept 'Scandinavische bananencake' is afkomstig uit het kookboek...

Koek & gebak

Miisa Mink

'Koek & gebak' bevat volop recepten voor taarten en cakes die van vroeger lijken, maar allemaal een moderne twist hebben gekregen. Ook vind je hier heerlijke... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (6 stemmen)

Bananencake recept tips

Reacties op dit recept

  • TuulaLekker recept met de kruiden. De kruiden neutraliseren de zoete bananen smaak als je heel rijpe bananen gebruikt. Zelf had ik wat grof gehakte walnoten in het beslag gedaan, heeft een lekker crunchy effect. En i.p.v. gewone witte suiker gebruikte ik witte (lichte) basterdsuiker.

    reageren

  • BiancaHallo, Ik ben alle recepten aan het bekijken voor een bananenbrood / cake. Maar naar mijn mening lukt een recept pas goed alles goed is afgewogen. Wat is het gewicht van 1 banaan... dus zonder schil wat er gebruikt wordt. Als je met schil weet is dat wel minder accuraat... maar dat is beter dan geen leidraad. Je hebt nu eenmaal veel verschil in grootte vd bananen. Bvb dank

    reageren