Cheesecake crème brûlée

  • 1 cheesecake
  • 125 min
  • waardering 7,7
  • Gebak
  • Amerikaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor de bodem
  • 250 g theebiscuits
  • 50 g witte chocolade
  • voor de karamelsplinters
  • 100 ml water
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • voor de vulling
  • 800 g roomkaas of zuivelspread
  • 230 g suiker
  • 5 hele eieren
  • 1 eidooier
  • 50 ml crème fleurette of scheproom (zie onderaan recept)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 20 g bloem
  • voor de decoratie
  • suiker

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Verkruimel de koekjes. Breek de chocolade in stukjes en smelt ze in een steelpan met dikke bodem. Roer de koekkruimels door de gesmolten chocolade. Vet een springvorm (Ø 26 cm) licht in en bekleed hem met bakpapier (knip uit een vel bakpapier een cirkel van 26 cm doorsnee en leg deze op de bodem van de springvorm; knip vervolgens 2 repen van 43 cm lang en 6 cm breed uit en plaats deze aan de binnenkant tegen de rand van de springvorm). Bedek de bodem met een 1 cm dikke laag van het koekjesmengsel. Bak de koekjesbodem 15 minuten.

Verwarm voor de karamelsplinters het water samen met de suiker in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. Haal de pan van het vuur zodra de suiker goudbruin is. Leg een vel bakpapier op een bord en schenk de karamel erover. Laat de karamel afkoelen en hard worden. Mix de karamel zodra hij helemaal hard is in bijvoorbeeld een blender tot je karamelsplinters hebt. Pas op: mix niet te lang, anders krijg je poeder.

Klop de roomkaas, strooi de suiker erbij en klop 2 minuten. Klop de eieren en de eidooier erdoor. Voeg de scheproom en het vanille-extract toe en meng 1 minuut. Strooi de bloem erbij en meng het geheel weer 1 minuut. Voeg tot slot de karamelsplinters toe en klop nogmaals 1 minuut. Verdeel deze roomvulling over de voorgebakken taartbodem in de bakvorm.

Stel de oventemperatuur in op 150 °C. Schuif de cheesecake in de oven en bak hem 1½ uur. Zet de oven uit en laat de taart er nog 2 uur in staan, de room moet nog een beetje vloeibaar zijn. Zet de cheesecake minimaal 4 uur, maar bij voorkeur een nacht, in de koelkast.

Bestrooi de hele cheesecake met een flinke laag suiker. Brand de suiker met een (crème brûlée)brander tot de taart een mooie goudbruine karamelkorst heeft.

Extra benodigd

Springvorm (Ø 26 cm), bakpapier, (crème brûlée)brander

Scheproom

Scheproom is een soort vloeibare crème fraîche die in de delicatessenzaak en tegenwoordig ook in sommige supermarkten verkrijgbaar is. Je kunt deze room eventueel vervangen door slagroom of crème fraîche.

Kookboek

Het recept 'Cheesecake crème brûlée' is afkomstig uit het kookboek...

Cheesecakes van Berko

Steve Schouflikir

De Franse patisserieketen Berko weet hoe je goede en originele cheesecakes moet maken. De basis is en blijft roomkaas en een brosse taartbodem, maar vanuit... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Cheesecake recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!