Gekarameliseerde perentaart

Gekarameliseerde perentaart
  • 10
    personen
  • 0
    min voorbereiden
  • 1
    uur bereiden
  • 0
    min wachten
  • waardering7.6
    obv 11 waarderingen
  • Gebak
  • Vegetarisch
  • Frans

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 30 g gemalen amandelen
  • 30 g fijne suiker
  • 100 g ongezouten koude boter, in blokjes
  • 1 eidooier
  • voor de perenvulling
  • 115 g ongezouten boter, in dunne plakjes
  • 200 g fijne suiker
  • hele gepelde amandelen
  • ca. 2 kg nog niet geheel rijpe handperen, geschild en gehalveerd

Bereiden

Doe voor het deeg de bloem, een snufje zout, gemalen amandelen en suiker in de kom van een keukenmachine en bewerk kort. Voeg de boter toe en bewerk tot het mengsel op broodkruim lijkt. Laat de machine lopen en voeg de eidooier en 2 eetlepels ijskoud water toe Bewerk tot het mengsel een vrij stevig, samenhangend deeg vormt (voeg zo nodig extra water toe, met een theelepel tegelijk). Dek af en zet 20 minuten koel weg.

Schik ondertussen de plakjes boter zo op de bodem van blik of pan dat hij geheel bedekt is Strooi er een gelijkmatige laag suiker over, daarna de amandelen Haal met een theelepel of schilmesje het klokhuis uit de halve peren. Leg de peren in de pan, met de bolle kant naar boven, en zet 20 minuten op het fornuis of tot boter en suiker een goudkleurige laag kostelijk karamel hebben gevormd.

Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkvlak tot een cirkel die over de pan past. Sla het deeg om de deegroller. Neem de pan van het vuur en laat een minuutje afkoelen tot hij niet meer zo pruttelt. Houd de deegroller boven de pan en rol het deeg voorzichtig over de vulling. Druk de randen aan de binnenkant snel aan.

Prik het deeg in en zet dan 20 minuten in een voorverwarmde oven op 220 °C, of tot het deksel knapperig en goudbruin is. Neem uit de oven, laat 5 minuten staan en ga dan met een glad mes langs de rand om het deeg los te maken. Leg een grote schaal op de bovenkant van de pan en keer de taart, zodat het fruit boven komt. Serveer binnen 24 uur na bereiding warm of op kamertemperatuur.

Gall & Gall wijnadvies bij je kerstdiner

Klik hier en ontvang persoonlijk wijnadvies bij elk gerecht

Extra benodigd

Keukenmachine, tarte-tatinblik of koekenpan met ovenvaste greep, deegroller

Kookboek

Het recept 'Gekarameliseerde perentaart' is afkomstig uit het kookboek...

Kookboek Bakbijbel van Linda Collister

Bakbijbel

Linda Collister

Eerlijke cake die smaakt naar boter en verse eieren, gebak dat smelt op de tong, de geur van brood of gebak in huis, onweerstaanbare chocoladetoetjes; Linda... lees verder

© Tirion Uitgevers.

reacties op dit recept

  • Nog geen reacties...

reactie toevoegen

plaats in kookboek
zet op weekmenu
plaats op shopping list
print dit recept
email naar vriend(in)
waardeer dit recept
(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)
(advertorial)
MAGGI Bouillonspecialiteiten

De nieuwe MAGGI Bouillonspecialiteiten staan aan de basis van vele soorten gerechten. Zo maak je met de Paddenstoelenbouillon bijvoorbeeld een heerlijke risotto.

Op zoek naar inspiratie? Kijk op MAGGI.nl.

nieuwe kookboeken

bekijk alle kookboeken