Preitaart met champignons

  • 4 personen
  • 75 min
  • waardering 8
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 25 g boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 stengels prei, in dunne ringen
  • 250 g champignons, in plakjes
  • 3 eieren
  • 200 ml room
  • 100 g versgeraspte oude kaas
  • voor het kruimeldeeg
  • 200 g bloem
  • 100 g koude boter

Voorbereiden

Zeef voor het deeg de bloem samen met een snufje zout in een ronde kom. Snijd de koude boter in stukjes en meng de boter heel snel met de vingertoppen door de bloem tot je een kruimelige massa hebt. Voeg ongeveer 3 eetlepels koud water toe, afhankelijk van de grootte van de lepel. Kneed het deeg snel tot een bol. Het deeg moet stevig aanvoelen. Verpak het deeg in een vel plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Rol het deeg uit met een deegroller of een fles op een met bloem bestoven werkvlak. Smeer de quichevorm in met zachte boter, strooi er wat bloem op, schud de bloem zodat de boter overal met bloem is bedekt en verwijder het teveel aan bloem door de quichevorm om te draaien. Leg het uitgerolde deeg in de beboterde en bebloemde taartvorm. Zet de taartvorm nog 15 minuten in de koelkast om te rusten (als je in tijdnood bent, mag je het rusten achterwege laten).

Leg een vel bakpapier op het deeg en vul de ongebakken taartbodem met bakparels, droge bonen of een andere blindbakvulling. Bak de taartbodem 15 minuten in de voorverwarmde oven. Neem de taartbodem uit de oven, verwijder het bakpapier en de blindbakvulling. Bak de taartbodem nog 5 minuten verder.

Verhit wat boter in een pan. Voeg de ui toe en bak glazig. Schep uit de pan. Verhit wat boter in de pan. Voeg de prei toe en bak gaar. Schep uit de pan. Verhit wat boter in de pan. Voeg de champignons toe en bak gaar.

Verdeel de ui, de prei en de champignons over de taartbodem.

Klop de eieren los met de room. Roer de oude kaas onder het roommengsel. Breng op smaak met peper en zout. Giet het roommengsel in de taartvorm.

Bak de taart 35 minuten in de oven.

Extra benodigd

Taartvorm (Ø 21 cm), plasticfolie, bakpapier, blindbakvulling

Kookboek

Het recept 'Preitaart met champignons' is afkomstig uit het kookboek...

Hartig gebakken

Livia Claessen

In 'Hartig gebakken' staan meer dan 70 quiches, groentetaarten, pizza's, flapjes en rolletjes met hartige vulling. Hartig gebak dat iedereen gemakkelijk kan... lees verder

© Standaard Uitgeverij

Waardeer dit recept (5 stemmen)

Preitaart recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!