okoko receptenreceptgroentenwitlofwitlof uit de oven met ham en kaas

Witlof uit de oven met ham en kaas

Witlof uit de oven met ham en kaas
  • 4
    personen
  • 0
    min voorbereiden
  • 30
    min bereiden
  • 0
    min wachten
  • waardering7.6
    obv 82 waarderingen
  • Hoofdgerecht
  • Vlees
  • Hollands

Ingrediënten

  • 8 struikjes witlof, bitterpunten verwijderd
  • 8 plakjes achterham
  • 8 plakjes jong belegen kaas
  • 25 g boter

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 ºC.

Kook de witlof in een bodempje water met een beetje zout in ongeveer 20 minuten bijna gaar. Laat de witlof uitlekken, wikkel de struikjes eerst in de plakjes ham en vervolgens in de kaas.

Vet een ovenschaal in met boter en leg de struikjes dicht naast elkaar in de schaal. Zet deze in de voorverwarmde oven en laat de kaas in ongeveer 5 minuten goudbruin kleuren. Serveer warm.

Tip:

Onze feestfavorieten voor Pasen. Bekijk ze allemaal ››

Variatietip

Je kunt de witlof ook karamelliseren. Smelt 100 g suiker in een pan met een halve eetlepel boter en blus af met 100 ml sinaasappelsap. Schep de rauwe witlof (in schuine stukken gesneden) erdoor als de suiker is opgelost en bak de witlof 1 minuut mee.

Kookboek

Het recept 'Witlof uit de oven met ham en kaas' is afkomstig uit het kookboek...

Kookboek Heerlijk Hollands van Thea Spierings

Heerlijk Hollands

Thea Spierings

'Heerlijk Hollands' laat je opnieuw kennismaken met heerlijke producten en recepten van Hollandse bodem. Altijd al het recept willen hebben van die echte Haagse... lees verder

© Caplan Books.

reacties op dit recept

  • yvonne Met ardennerham even in de magnetron laten uitbakken en geen kaas, dat maakt dit recept zo machtig.
  • yvonne Blaadjes van witlof los maken en in koekenpan met balsamicoazijn roerend garen.
  • monique Helemaal nix nieuws aan dit recept. Boter heb je niet eens nodig, en als je geen plak kaas per stronk gebruikt, maar over het geheel wat geraspte kaas dan is dat nog meer en smakelijk genoeg en stukken minder vet!
  • ida Ik heb er iets voorgekookte aardappelplakjes onder gedaan en i.p.v. plakken kaas er een zelf gemaakte kaassaus over gedaan. Daaroverheen wat geraspte oude kaas voor extra pit.
  • N. Iemand nog een goede tip (naast de alternatieve bereidingswijzen) om op een handige manier de bittere kern van de witlof te verwijderen? Ik loop daarmee altijd zo te rommelen. Zelf dacht ik aan een appelboor, ofo...
  • Marianne Voeg er tomaten plakken bij.
  • Helena G Goed
  • marion Het genoemde gerecht nog even bestrooien met kruidenpaneer voor het de oven in gaat. Lekker!
  • Barbara De bittere smaak v.d. witlof krijg je weg door met een scherp aardappelschilmesje het "uit te hollen"; en doe er dan 2 druppels citroensap erop (uit een flesje). Dat is om het verkleuren tegen te gaan. Persoonlijk vinden wij de bittere smaak niet erg.
    Barbara
  • Lidy Wat nog lekkerder is aardappelpuree maken en er een flinke lepel mosterd door scheppen. Doe dat in een ovenschaal. Lof 8 min koken laten uitlekken. Plak kaas neerleggen en een plak ham daar het lof inrollen en op de puree leggen. Daarover nog eens plakken kaas leggen.Zet de schaal in de oven op 200gr 25 min. Heerlijk.
  • marian Halootjes...doordat mijn dochter glutenvrij is doe ik er altijd feta-kaas tussen, ham er om heen, op ieder stronkje een beetje parmezaanse kaas, in de oven, en dan heb je een hele andere witlof in de oven! Groetjes.
  • Marjolein Mijn variatie is snel klaar en hoeft niet voorgekookt te worden. Snijd de witlof in plakjes, hierdoor kun je de bittere kern er zo tussenuit halen, hamreepjes erdoor, geraspte kaas erover en ongeveer 20 minuutjes in de oven. Ter variatie, en voor het binden van het vocht wat er uit komt strooi ik ook nog wel eens een zakje "witte/kaas" saus tussen de witlof door. Makkelijk, lekker en snel!
  • jan Balletjes gehakt erbij in de ovenschaal dan krijg je een heerlijke jus en dan met aardappelpuree. Heerlijk!!
  • Jenny Tip voor N.: Ik doe de stronkjes in de lengte door de midden, haal dan veel gemakkelijker de bittere kern eruit en door ze in de ham te wikkelen zitten ze mooi weer rond in elkaar. Met geraspte kaas erover, zonder boter is dit recept minder zwaar en vet.
  • Marjo Ik snijd eerst het "kontje" van de witlof en boor dan gemakkelijk met de appelboor de bittere kern eruit! Simpel!
  • Frans Jan Nadat tuinders na vele jaren eindelijk het bittertje weer toelaten in de smaak, willen volwasssen mensen met zo'n intussen verpeste kleutersmaak dat kennelijk weer ongedaan maken. Te treurig voor woorden. Juist om die bitterheid eet je toch witlof! Frans Jan Jansen
  • Natasja heeeeeerlijk dat bittere ik ben eigenlijk gek op groenten vind het heerlijk en dit recept? ik maakte het vandaag en was ook weer lekker. Groente? ik beveel het iedereen aan echt zo verrukkelijk als groente is er maar weinig :)
  • Tonie Voeg er eens een in de lengte doorgesneden en dan weer door de helft dus een kwart stuk banaan bij. Rol de lof en stuk banaan mee in de ham. Echt lekker en zeker voor kinderen.
  • Gerda Ik lust al van jongs af aan geen witlof. Mijn moeder heeft verteld dat ik het als baby ook al uitspuugde. Ondanks dat heb ik een paar weken geleden witlof uit de oven gegeten zoals dit recept bereid is, viel me mee, maar wel zonder de bittere punten.
  • john Je moet eens de kaas in de opengesneden witlof steken in de hesp draaien en zo bakken.
  • Elly Ik schaaf een ui aan dunne plakjes en bak ze in een hapjespan tot ze glazig zijn, de witlof snijd ik in de lengte door dan snijd ik er repen van voeg dat toe aan de uien met peper en zout, als het gaar is (beetgaar) doe ik een banaan in de lengte doorsnijden dan in smalle reepjes van ong 3 mm en doe dit bij het ui witlof mengsel en laat heet worden, evt beetje geraspte kaas erover laten smelten
  • Iria Voor de mensen die om welke reden dan ook geen varkensvlees (willen) eten: een plak gebraden kipfilet i.p.v. ham. En geraspte 20+ kaas i.p.v. een plak kaas per stronkje witlof; dat scheelt in de calorieën. Lekker met wat kruimige aardappelen erbij.
  • Marita Witlof, heerlijk. rauw, roerbak, gestoomd, gekookt, uit de oven of magnetron, altijd lekker. Het vervelende vind ik het vocht wat eruit komt. Je krijgt ze nooit goed uitgelekt. Het minste vocht komt eruit als ik ze gesneden en dan droog in een magnetron schaal doe, 3/4 min. hoogste stand gaar maak in de magnetron. Misschien heeft iemand anders een goeie tip voor het vocht.
  • Lindsey Met een lekkere kaassaus is het inderdaad nog beter.
    Achteraf alles in de schaal. En nog wat geraspte kaas erbovenop. Zo de oven in en smullen maar. :)
  • L Witlof omwikkelen met coburgerham (wat pittiger van smaak als gekookte ham) een "papje" maken van 250 ml creme fraiche en 1 zakje geraspte kaas dit papje over de omwikkelde witlof strijken en in de oven smullen maar!!
  • Bert witlof koken... dan in lengte doormidden snijden, bij de grote stronken... schouderham of andere ham eromheen... kaas erover... en een bodempje witte wijn in de ovenschaal... en in de oven tot kaas gesmolten is bij 180 graden ...
  • Jacqueline Witlof garen in de stoompan, dan heb je geen last van vocht.
  • AEM Om de smaakvervlakking van de meerderheid van de bevolking tegemoet te komen wordt de bittere kern van witlof bij zaadveredelingbedrijven er al voor een groot deel uit- gekweekt, helaas!
  • Aad Ik stoof de witlof in boter met een gekneust witlofteentjeen en een stukje foelie en ik strooi voordat het de oven in gaat er paneermeel over en daarop een paar klomtjes boter, dan krijg je er een krokant korst op. Aad
  • gerda Wij maken het gerecht regelmatig met (goedkope) rauwe/gerookte zalm uit de Colruyt of de Aldi. Succes verzekerd! Ook handig als je vrienden vegetariër hebt ;-).
    I.pl.v. witte saus gieten wij er magere room over en dan gratineren met magere geraspte emmenthaler.
    Daarbij bakken we nog snel (diepvries)stokbroodjes als begeleiding. Heerlijk! Gerda
  • henny Dat een simpel ( maar erg lekker) gerecht zoveel variaties en reactie's brengt. Heel leuk om te lezen. Ik heb weer zat tips om mijn favorieten gerecht eens anders te maken. Bedankt allemaal.
  • Barbera Witlof door de lengte in tweeen snijden, zachtjes bakken en na 10 minuten overgieten met een papje van olijfolie gemberstroop zout en nootmuscaat. Laten caramelliseren; en wat heerlijk dat de witlof een beetje bitter is....
  • jd Ik snij de witlof doormidden en haal de kern eruit dan kan je evt de ham er tussen leggen de witlof weer op elkaar leggen en daar de kaas omheen rollen.
  • jd Het lijkt me trouwens ook lekker met zongedroogde tomaatjes in stukjes en olijfjes fijngesneden en feta kaas en dan met de ham eromheen.
  • iris Doe ipv de ham maar eens ontbijtspek eromheen dat smaakt echt zo anders en heel erg lekker! De kern van de witlof haal ik er altijd uit met een appel ontkroeser dat werkt meestal perfect!
  • Ciska Naast ham en kaas doe ik er ook eieren overheen. De eieren klop ik op met zout en peper en giet ik als laatst over het mengsel. Heerlijk.
  • g Ook ik begrijp niet waarom men uit de witlof het bittertje haalt, het is zo gezond en zo lekker en zo des witlofs.
  • Martin Ik maak ze altijd met kaassaus (gemaakt van oude brugse kaas), is zeer lekker en vervang ook eens het witlof door gestoofde prei, is ook lekker.
  • Mique Probeer eens katenspek ipv ham. Een erg lekkere variatie!
  • Joost Het bittere gedeelte eruit snijden hoef je alleen te doen als de witlof op grond gekweekt is, dit gebeurd echter zelden. Tegenwoordig worden deze op water gekweekt en is er eigenlijk geen sprake van een bittere kern zaols we die vroeger kenden.
  • hans Gebruik zo min mogenlijk pakjes saus maar maak het zelf gewoon met een roe als basis. Gebruik eens een mooie blauwschimmelkaas en stukjes vers fruit bijv manderijn of mango of annanas met een goede rauwe ham bij. Coburger of serano of parmaham in combinatie met verse Italianse kruiden en zongedroogde tomaatjes is een delicatesse. Wel lekker gratineren. Eet smakelijk.
  • Gerard Last van vocht? Natuurlijk niet: een prima basis voor een soepke... Heerlijk.
  • Jan Wel lekker maar machtig. Met gemalen oude kaas bestrooien gaat beter. De kaassaus erover met wat witte wijn en dan gratineren in de grill. Lekker!!!
  • Lucie Ik doe er altijd nog aardappelpuree overheen, met paar klontjes boter erop. Oven in onder de grill en tot het goudbruin is! Kant en klare maaltijd.
  • A Ik doe de witlof altijd roerbakken met uitje en als dat gaar is de kaas erover laten smelten. Niet wassen vantevoren dan heb je geen last van overtollig vocht. Als je de kaas laat smelten wordt de onderkant van de witlof een beetje bruin en dat is erg lekker.
  • Will Dit familierecept is heerlijk! Witlof in de lengte doorsnijden. Ik haal de pit er niet uit, maar kan ook. Dan ong 15 min. laten koken, goed uit laten lekken, liefst in de slacentrifuge, dan omwikkelen met ham, door het ei halen en dan door de parneermeel, in de hete olie of boter even goed bakken... voorzichtig omkeren en de andere kant ook flink bakken... met een beetje kaassaus erover hm

reactie toevoegen

plaats in kookboek
zet op weekmenu
plaats op shopping list
print dit recept
email naar vriend(in)
waardeer dit recept
mijn okoko recepten
(advertentie)

nieuwe kookboeken

bekijk alle kookboeken