Cannelloni met courgette, ricotta en kruiden

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 7,3
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 2 grote courgettes
  • 500 g ricotta
  • ½ bosje bieslook, gesnipperd
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 handvol peterselie, gesnipperd
  • 1 handvol basilicumblaadjes, gesnipperd
  • 500 g cannelloni
  • olijfolie
  • 1 bolletje mozzarella, in stukjes
  • voor de tomatensaus
  • olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • enkele kerstomaten, gehalveerd
  • 1 fles gezeefde tomaten

Bereiden

Snijd de courgettes in enkele stukken en kook ze gedurende 20 minuten in kokend ongezouten water. Laat ze uitdruppelen.

Doe de ricotta in een kom en voeg het bieslook, het sjalotje, de knoflook, de peterselie, het basilicum en tot slot peper en zout toe. Meng alles goed tot je een groengespikkelde romige kaas verkrijgt.

Voeg de intussen afgekoelde courgette toe en meng alles met behulp van de foodprocessor goed door elkaar. Je moet een lopende crème bekomen, zorg ervoor dat er zich geen brokjes meer in de saus bevinden.

Bereid intussen een klassieke tomatensaus: verhit op een zacht vuurtje wat olijfolie in een koekenpan. Voeg twee teentjes knoflook toe en laat deze aanstoven. Voeg de gehalveerde kerstomaten bij de knoflook. Laat de tomaten zachtjes sudderen en kruid met wat peper en zout. Voeg de gezeefde tomaten toe zodra de tomaatjes gekrompen zijn. Laat de saus indikken op een zacht vuurtje zodat het vocht kan verdampen.

Neem nu de droge cannellonirolletjes en vul deze met de crème met behulp van een spuitzak. Zorg ervoor dat de cannelloni goed zijn opgevuld en dat er geen gaatjes overblijven in het droge pastarolletje.

Leg de cannelloni netjes naast elkaar in een met olijfolie ingevette vuurvaste ovenschotel met antiaanbaklaag. Zorg ervoor dat de bodem goed is ingevet, want de droge cannelloni zullen tijdens het bakproces voldoende olie moeten opslorpen om te kunnen garen.

Bedek de cannelloni met een laagje tomatensaus. Verspreid de in stukjes gesneden mozzarella over de met tomatensaus bedekte cannelloni. Bak de cannelloni in een voorverwarmde oven gedurende ca. 30 minuten op 180 °C.

Extra benodigd

Foodprocessor, spuitzak

Kookboek

Het recept 'Cannelloni met courgette, ricotta en kruiden' is afkomstig uit het kookboek...

La cucina di Isabella

Isabella Cozzi

Vijftig onweerstaanbare familierecepten van Isabella Cozzi met de echte smaken van Italië: soms mild, soms pikant, maar altijd prachtig gekleurd en vol aroma's... lees verder

© Uitgeverij Lannoo

Waardeer dit recept (16 stemmen)

Cannelloni recept tips

Reacties op dit recept

  • JoyceSmaakte prima, maar ik miste wel een 'bite'. De kaasvulling is namelijk erg zacht en loopt er bij serveren uit, maar misschien heb ik het te lang in de gelaten (40 min). Ik had ernaast ook cannelloni met gehaktvulling, dat was een mooie tegenhanger voor deze best machtige kaasvulling. En uiteraard een frisse salade! :-)

    reageren