Erwtensoep met worst

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 8
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • 250 g spliterwten
  • 2 schouderkarbonades
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje tijm
  • 1 kruimige aardappel, in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 dunne prei, in ringen
  • 300 g winterwortel, in blokjes
  • 300 g knolselderij, in reepjes
  • 1 kleine rookworst, in plakjes

Bereiden

Breng in een grote pan de spliterwten met 1½ liter water, 1 eetlepel zout, karbonades, laurierblaadje en tijm aan de kook en laat dit 20 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig ook over de bodem. Voeg de aardappel en groenten toe en laat de soep nog 20 minuten zachtjes koken.

Neem het vlees uit de pan en snijd het in stukjes. Roer de soep goed door, zodat de erwten de soep binden. Voeg het vlees en de rookworst toe en laat de soep nog 10-15 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de erwtensoep in grote kommen met roggebrood met katenspek.

Bron

Het recept 'Erwtensoep met worst' wordt je aangeboden door okoko recepten. Beeld: Bonchan | Shutterstock.com

Waardeer dit recept (50 stemmen)

Erwtensoep recept tips

Reacties op dit recept

  • FritsPersoonlijk vind ik dit het beste recept dat hier geplaatst is.

    • MarianneIk ook !! Heerlijk, ik voeg er nog wat gerookte spekblokjes aan toe en bladselderij en selderijstengel. Ik doe er verder een theelepel zout in in plaats van een eetlepel.

    reageren

  • adrienneDit is voor mij de eerste keer dat ik erwtensoep maak. Maar moeten die karbonades er rauw in?

    reageren

  • GreetEr hoort in erwtensoep ook gerookt spek. En op het eind hoort er selderijblad in. En geen tijm. Wel kruidnagel en foelie.

    reageren

  • TacoGebruik van magere hamlappen vind ik lekkerder.

    reageren

  • FrenkOok voor mij was dit de eerste keer dat ik de echte Hollandse snert heb gemaakt en zonder te overdrijven: hij smaakte meteen goed. Ik heb er enkel 1 Maggi blokje bijgedaan misschien was dat net de finising touch. Een bijzonder goed en lekker recept!

    reageren

  • willyToevoegen: bouillonblokje, rookspek, soms krabbetjes niet te veel vet, dan is het veel te machtig. Zelf doe ik er 3 Friese droge worstjes in en snij die later in stukjes, dat geeft net een tikkeltje meer.

    reageren

  • yvonneHeel erg lekker is om bij de groenten "wortelpeterselie" toe te voegen. Ziet er uit als pastinaak, is kleiner en met dunschiller schillen en in kleine stukjes geproportioneerd toevoegen. Maakt de soep geurig en licht verteerbaar.

    reageren

  • EllyDit lijkt in de verste verte niet op Hollandse erwtensoep en lijkt me ook niet lekker. Wortelen in erwtensoep is een doodzonde, dat doen ze tegenwoordig in kant en klaar pakketten voor vulling ondat het de goedkoopste groente is en je krijgt er zoete soep van, bah.

    • JanHeb je niks beters te doen!? Het enige wat onsmakelijk is op deze pagina, is jouw reactie. Ik maak erwtensoep al jaren volgens dit recept waar ik en vele anderen van genieten.

    • MichelHet recept bevat bij ons al jaren wortelen. Ik gebruik een recept wat al decennia lang in onze familie gebruikt wordt. Basis ingrediënten: prei, knolselderij en wortelen. Soep smaakt fantastisch. Wortelen horen voor mij wel degelijk in de erwtensoep en doen aan de smaak niks af. Ziet er goed uit Jan, je recept komt voor het grootste deel overeen met het onze en ik kan je zeggen dat het gewoon super smaakt.

    • GuusOver smaak valt niet te twisten en laat ik me ook niet uit. Maar: ook bij ons geen wortelen in de snert. Wortelen horen namelijk in de bruine bonensoep. Of doen jullie daar ook knolselderie in? Lekker hoor, wortelen, maar gaan qua smaak wat in de richting van selderie: zoet-aromatisch. Ze hebben volgens mij daarom weinig toegevoegde waarde in de snert. En de kleur wordt er zeker niet beter op!

    • RonOver smaak valt inderdaad niet te twisten. Ik doe zelf geen wortelen meer in erwtensoep, omdat je dan het risico loopt dat de soep zuur wordt. Verder is koken een kwestie van experimenteren, ruiken en proeven tot je de combinatie hebt gevonden die jou het best bevalt.

    reageren

  • GerdaJemig, dit is toch geen echte erwtensoep. Een echte oud-hollandsche erwtensoep maak je met een hamschijf of varkenspoot en extra rookspek er in. Het is dan een echte maaltijdsoep. En alstublieft geen wortel / peen in de soep. Het is wel vetter maar lekkerder. Deze soep is een magere variant ondanks de schouderkarbonade. O ja, die moeten er wel rauw in.

    reageren

  • gezinusOm te beginnen werk ik uitsluitend met bovenbeen. Kook deze in ca. 2 liter water en voeg 3 bouillonblokjes bij. Dan gezouten spekjes (ja je leest het goed) 1 pakje en voeg een pakje spliterwten bij. Na ca. 3 kwartier het vlees eruit en snijden en weer toevoegen met erwtensoep groenten en een rookworst aan stukjes. Dan een kleine knolselderij aan stukjes toevoegen. Ca 1 uur zachtjes door laten koken.

    reageren

  • AnoukVoor wie dit geen goed erwtensoep recept vindt: kijk eens naar het recept 'Oudhollandse erwtensoep' op deze site. Dat is een topper!

    reageren

  • jeannetteWat een tegenvaller van okoko! Dit is echt geen erwtensoep recept! Een hamschijf en een stuk spek zijn essentieel. Het bot geeft de lekkere smaak. Aardappel is niet nodig, de spliterwten zorgen voor binding (minimaal 500 gram). Verder mis ik peterselie en peterseliewortel, selderijblad en foelie. Alles lekker lang op het kleinste pitje. 's Avonds laten pruttelen en de volgende dag afmaken.

    reageren

  • GerdienInderdaad is dit het lekkerst met hamschijf of krabbetjes. Zelf op smaak maken met o.a. kerrie, paprika, zout en peper. En een echte slagers rookworst. Om op te vreten!

    reageren

  • GerardErwtensoep moet met een varkenspootje en uiteraard moet er spek in. Dan maar wat vetter... Eisbein (hamschijf) is ook goed, vraag aan je slager wat varkenbotten en trek er een bouillon van, die kun je ontvetten...

    reageren

  • FerdinandWat een gezeur: er zijn vele wegen, die naar Rome leiden. Dit is een zeer smakelijke variant op een bekend thema. Maken en genieten!

    reageren

  • astridNaar mijn weten zit er in goede erwtensoep aardappel en winterpeen (niet te veel). In deze soep mis ik selderij. Maar inderdaad iedereen heeft zijn eigen manier van erwtensoep maken.

    reageren

  • hendrikWerkelijk het slechtste erwtensoep recept wat ik heb gelezen. Ik mis: krabbetjes, spek (in welke vorm dan ook), verse worst. Ik kom uit het Noorden... "snert" is bij ons een maaltijd, geen voorafje.

    reageren

  • EllyIk ben het met Gerda eens, dit is het recept voor snert. Geen aardappelen en wortelen, maar een varkenspoot of hamschijf. De hamschijf zorgt voor de binding. Vroeger vroeg je aan de slager een snertzooi en dan kreeg je dit vlees met een eigengemaakte worst erbij. Smullen.

    reageren

  • HannyZelf geef ik de voorkeur aan half gewone erwten en spliterwten, verder voeg ik een stuk pompoen toen om de soep lichter verteerbaar te maken. Een varkenspootje is ook heel lekker. Vraagt wel veel meer tijd.

    reageren

  • RietEen stuk varkenspoot in de soep is wel erg lekker al is het vet. Er hoort wel wortel in erwtensoep maar niet te veel, dan wordt het te zoet. Ik doe altijd hele groene erwten en spliterwten half om half. De hele erwten moeten een nacht weken. Ik kook ze dan ongeveer 2 uur samen met het vlees. Vlees eruit halen en dan de spliterwten erbij. Even met de staafmixer erdoor, groente toevoegen, klaar.

    reageren

  • HildeDit is geen hollandse erwtensoep.

    reageren

  • Jan H.Lieve disgenoten, vanzelfsprekend hoort er hamlap of varkenspoot in erwtensoep, en al helemaal winterwortel. Tipje: ipv rookworst, probeer eens verse worst, en een lepel sambal. Overigens; te veel tijm verpest de hele soep. Eet smakelijk disgenoten!

    reageren

  • JoopHoe doe ik het. 3 liter water, spliterwten er een nacht in laten staan. Hamschijf gaar koken, eruit scheppen en gewelde erwten erin. Als ze gaar zijn even met de staafmixer tot pap malen. Dan de klein gesneden selderijknol en prei plus wat peterselie goed gewassen erbij als de erwten bouillon gaar is. Tegen etenstijd het klein gesneden vlees en worst er bij doen. Zout op eigen smaak.

    reageren

  • NicoEen tip als je erwtensoep maakt voor mensen die wel van de soep houden maar na het eten onmiddelijk naar het toilet moeten. In varkensvlees zitten nogal wat schadelijke stoffen. Doe al je varkensvlees in een pan in ruim water, breng kort aan de kook, kun je gelijk zien wat een drab er van afkomt. Water weggooien en vlees en pan grondig afspoelen. Nu je snert gaan maken.

    reageren

  • jennyWortel hoort niet in erwtensoep, want het zoete van de wortel hoort niet thuis in de erwtensoep. Tijm? Nog nooit van gehoord.

    reageren

  • JolandaLekker klagen, je maakt de soep volgens het recept of niet, gewoon maken zoals jezelf denkt te maken. Zo slecht is het recept niet, alleen doe ik er geen tijm, wortel en aardappel in, maar spliterwten, knolselderij en selderij, hamlappen, prei en een lekkere rookworst op het laatst. Misschien is het met tijm en wortel ook lekker. Niet klagen er zijn zat mensen die er een moord voor doen.

    reageren

  • AbelAlles gelezen en er goede tips uit gehaald, inderdaad het is een maaltijd soep waar je van alles en nog wat in stopt voor je eigen smaak, doe er voor de verandering maar eens een blikje ragout door, heerlijk, eet smakelijk.

    reageren

  • rintjeIn het noorden geen wortel in de erwtensoep, hoe verder naar het zuiden hoe meer wortel.

    reageren

  • DennisWat een z**kerds hier zeg. Variëren jullie nooit in de keuken met recepten? Waar zien jullie staan dat dit 'oudhollandse erwtensoep' is? Nergens... Het is een variatie op de 'originele' erwtensoep (wat iedereen weer anders maakt). Ga ergens anders lopen z**ken! Bah!

    reageren

  • RichardRecepten zijn er om je eigen draai aan te geven :)

    reageren

  • DiederikHeerlijke soep, zelf doe ik alleen 50% erwten en 50% spliterwten, maar dan moet je het niet dezelfde dag eten.

    reageren

  • WilmaEindelijk een recept gevonden die mijn gezin lekker vindt. Had een grote pan gemaakt en van de zeven personen waren er maar 2 die erwtensoep lustten. De hele pan was leeg!

    reageren