Tajine van kabeljauw met saffraan

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 7,3
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Vis

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook, ongepeld
  • 2 buisjes saffraanpoeder (2 x 0,1 g)
  • 1 mespuntje ras el hanout
  • 1 theelepel anijszaad
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 g vastkokende aardappelen
  • 1 pekelcitroen, in vieren
  • 1 ui, in dunne plakjes
  • 4 tomaten, ontveld, ontpit en in vieren
  • 100 g zwarte olijven
  • 800 g kabeljauwfilet

Bereiden

Breng in een pan 350 ml water aan de kook. Voeg de ongepelde teen knoflook, de inhoud van 1 buisje saffraan, de ras el hanout en het anijszaad toe. Laat 5 minuten sudderen. Breng op smaak met 1 theelepel zout en neem de pan van het vuur. Laat trekken.

Meng in een grote kom 1 eetlepel olijfolie met de inhoud van het andere buisje saffraanpoeder. Schil de aardappelen en snijd ze overdwars in dunne plakken van 0,3 tot 0,5 mm dik. Doe de plakken aardappel in de kom met de saffraanolie en schep goed om.

Snijd de pekelcitroen in vieren. Schep er het vruchtvlees uit en spoel de schil onder de koude kraan. Snijd elk stuk schil in 4 reepjes.

Vet een grote koekenpan in met de overgebleven olie en leg er de plakken aardappel in laagjes in. Schik er de plakjes ui, tomaat en tot slot de olijven op.

Giet er het gekruide water door een fijne zeef over (om de specerijen en knoflook op te vangen) en breng aan de kook. Leg er het deksel op en laat ca. 15 minuten sudderen op een matig vuur.

Bestrooi de vis met ½ theelepel zout. Maak met de punt van een scherp mes kleine inkepingen in de vis. Stop een reepje pekelcitroenschil in elke inkeping.

Leg de vis op het groentemengsel. Leg er het deksel op en laat 20 tot 30 minuten zachtjes koken (controleer af en toe). Dien op.

Kookboek

Het recept 'Tajine van kabeljauw met saffraan' is afkomstig uit het kookboek...

Tajines en couscous

Marianne Magnier-Moreno

Ontdek de lekkerste recepten voor tajines en couscous. Van de klassieke maar altijd overheerlijke tajine van lamsvlees met pruimedanten en de couscous... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (9 stemmen)

Tajine recept tips

Reacties op dit recept

  • MarjoleineJe kunt dit ook in de oven zetten (afgedekt). Werkelijk een fantastisch (smaakvol) recept.

    reageren