Chocolademousse van elBulli

  • 6 personen
  • 20 min
  • waardering 7,8
  • Nagerecht
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 130 g pure chocolade (60%)
  • 120 ml slagroom
  • 4 eiwitten
  • 1 patroon voor de sifon
  • 30 hazelnoten in karamel

Bereiden

Hak de chocolade fijn en doe de stukjes in een kom.

Giet de slagroom in een pan en zet hem op hoog vuur. Breng de room aan de kook. Giet de kokende room over de chocolade. Roer het mengsel met een garde tot de chocolade is gesmolten en een gladde massa is ontstaan. Laat het iets afkoelen.

Voeg de eiwitten toe en roer alles goed door elkaar.

Giet het mengsel door een fijne zeef en vul er de sifon mee. Sluit de sifon en breng er de patroon in aan. Schud de sifon krachtig en houd hem tot het gebruik op kamertemperatuur.

Spuit de mousse in kommetjes of glaasjes. Maak af met de hazelnoten in karamel of een ander garnituur.

Extra benodigd

Sifon

Variatietip

Je kunt de hazelnoten in karamel vervangen door elk ander knapperig notengarnituur zoals gestampte amandelen of pindarotsjes.

Tip

Als je geen sifon hebt, kun je de eiwitten tot stijve pieken kloppen en door het chocolademengsel spatelen, maar het mondgevoel wordt dan heel anders.

Kookboek

Het recept 'Chocolademousse van elBulli' is afkomstig uit het kookboek...

Thuis koken met Ferran Adrià

Ferran Adrià

'Thuis koken met Ferran Adrià' geeft de recepten prijs van de maaltijden die het personeel van het iconische restaurant elBulli elke dag samen kookt en eet... lees verder

© Van Dishoeck

Waardeer dit recept (4 stemmen)

Chocolademousse recept tips

Reacties op dit recept

  • LucasChocolademousse el bulli. Uitgeprobeerd. Exact recept gevolgd. Resultaat knudde. Slappe chocoladeprut, geen stevige mousse. Smaak wel ok, maar ja: chocolade, slagroom, duhhh

    • LucasKleine (belangrijke) correctie: na het op druk brengen van de sifon eerst maar even een uurtje laten staan. Dan wordt de mousse wel stevig (en nog lekkerder). Uurtje nog in de koelkast en hij wordt nog steviger. Sorry

    reageren

  • DaanKan je dit nadien in de frigo bewaren of moet je dit binnen een bepaalde tijd gebruiken en serveren?

    reageren