Chili con carne

  • 6 personen
  • 90 min
  • waardering 8,4
  • Hoofdgerecht
  • Mexicaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels komijnpoeder
  • 1½ theelepel chilipoeder
  • 600 g rundergehakt
  • 400 g tomaten uit blik, in blokjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 500 ml runderbouillon
  • 1 theelepel suiker
  • 300 g kidneybonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
  • 125 g Goudse kaas, geraspt
  • 125 ml zure room
  • koriandertakjes, om te garneren
  • maïschips, om te serveren

Bereiden

Verhit de olie in een ruime pan op halfhoog vuur en fruit hierin 5 minuten de ui, of tot hij bruin begint te worden. Voeg knoflook, komijn, chilipoeder en gehakt toe en bak, al roerend, 5 minuten, of tot het gehakt is verkleurd. Breek eventuele klonten met de achterkant van een houten lepel.

Voeg tomaten, tomatenpuree, kruiden, runderbouillon en suiker toe en roer om. Breng aan de kook, temper het vuur en laat, onder af en toe roeren, 1 uur zachtjes koken, of tot de saus rijk en dik is. Roer er de bonen door en warm ze 2 minuten door.

Verdeel de chili con carne over zes koppen, bestrooi met de kaas en maak af met een lepel zure room. Garneer met de takjes koriander en serveer met de maïschips.

Kookboek

Het recept 'Chili con carne' is afkomstig uit het kookboek...

Specerijen

Jane Lawson

'Specerijen' is een kleurrijk portret van ruim veertig specerijen: hun geur en rijke smaak, hun vermogen om een gerecht te transfor-meren en hun onmisbare... lees verder

© Unieboek - Van Dishoeck

Waardeer dit recept (129 stemmen)

Chili con carne recept tips

Reacties op dit recept

  • willyIk maak het met verse tomaten, is lekkerder.

    reageren

  • PeterNet gemaakt met producten uit de lokale supermarkt in Indonesië, smaakte erg goed. Net als Willy ook de verse tomaten gebruikt.

    reageren

  • DirkIk voeg er ook nog een halve eetlepel piment aan toe, en rooster eerst de kruiden zodat de smaak nog meer naar boven komt. En ook 2 rode spaanse pepertjes, wel ontpitten. Smakelijk, Dirk.

    reageren

  • carlaGisteren toevallig nog een chili gemaakt voor 3 personen, en daar drie blikken bonen (400 gr) voor gebruikt. In dit recept mis ik de bonen - min of meer dan. Voor mij bestaat een chili voornamelijk uit bonen!

    reageren

  • MarianneHeerlijk recept! Ik doe er een verpulverd gedroogd chilipepertje en 150 gram extra kidneybonen door.

    reageren

  • Frank FHeel lekker, maar ik heb er gedroogde kidney bonen voor gebruikt. Met een snelkookpan fluitje van een cent en je hoeft er geen blikken voor aan te slepen.

    reageren

  • ElsEen klein blikje mais erdoor geeft niet alleen extra kleur maar is ook erg lekker. Een paar avocado's (geschild en in stukjes) is ook lekker voor erbij. Dat geldt ook voor wat gesnipperde rauwe ui.

    reageren

  • MMAl een paar keer deze chili gemaakt en het viel telkens erg in de smaak bij de gasten. Wel wat meer bonen erbij gedaan.

    reageren

  • peterZelfs een chili zonder de groentes als paprika, prei etc. kan lekker zijn. De lekkere combinatie van kruiden maakt dit tot een goed gerecht.

    reageren

  • annetWij vinden dit een heerlijk recept, dus zo eten wij tegenwoordig onze chili! Heerlijk en niet moeilijk te maken.

    reageren

  • JoseIk gebruik bruine bonen, maar ook kidneybonen dus gemengd is ook lekker en natuurlijk ook verse tomaat.

    reageren

  • YvonBeste chili con carne die ik ooit gegeten heb. Makkelijk te maken en finger licking good.

    reageren

  • hansProbeer ook eens de chili van Nigella, supersimpel en lekker, wel een flinke scheut "hot west indies pepper sauce" d'r bij en zure room, maar dat kan ook op het bord...

    reageren

  • MarionRudolph heeft ook een lekkere chili, met 3 kleuren paprika's erdoor... je kan altijd je eigen "twist" eraan geven trouwens...!

    reageren

  • JAMKan ik voor de chili con carne ook bruine bonen gebruiken?

    • JanAlles kan, maar bij een chili horen toch echt kidneybonen.

    reageren

  • MaartjeIk maak hem met vegetarisch gehakt in plaats van met rundergehakt. Ook erg lekker.

    reageren

  • MaartjeMijn moeder maakt hem ook heel lekker: meer bonen, mais en paprika erdoorheen, tortilla wraps en avocado erbij en een gemengde groene salade.

    reageren

  • GerardJa, meer bonen, liefst van verschillende soorten en vooral geen Goudse kaas... Kaas past helemaal niet in dit gerecht, het maakt het plakkerig en onhelder. Een uitje meer zou geen kwaad kunnen een scheutje witte wijn... Dat is wat het wezen moet.

    reageren

  • TessaHet is ook lekker om er blokjes ananas door te doen, vooral als het te heet is.

    • JanAnanas door de chili is wel een beetje jaren '80...

    • MinoucheNou en, als het toch lekker is.

    reageren

  • CornélieBen het er niet mee eens dat het met verse tomaten lekkerder zou zijn. Het mengsel wordt er minder krachtig van smaak door.

    reageren

  • Cornélie@JAM, je kunt er allerlei soorten bonen in doen, ook verschillende soorten.

    reageren

  • M.Heerlijk. Ik heb hem inmiddels meerdere keren gemaakt maar iedere keer weer een succes. Voeg zelf nog wel prei en paprika toe.

    reageren

  • AfkeIk heb ook meer bonen gebruikt en er mais, bleekselderij en champignons doorheen gedaan. Verder erg lekker! Lekker makkelijk.

    reageren

  • JoopIk heb ook een recept van Jamie Oliver gezien (zoek op chili con carne). Hij stelt in zijn recept dat de kidney bonen een uur mee sudderen (uit blik). Opvallend verschil omdat in dit recept over twee minuten wordt gesproken. Iemand enig idee waardoor dit verschil zou zijn?

    • Ingeborg H.2 minuten is prima, de bonen zijn al gaar. Ik snap het uur mee sudderen van Jamie echt niet, dan worden ze papperig.

    reageren

  • willyIk vind de receptuur zeer goed maar ik verkies wel verse bruine bonen. En het gehakt vervangen door rundvlees en bacon, in flinke stukke gesneden. Eet smakelijk!

    reageren

  • AlfredTwee eetlepels komijnpoeder? Lijkt me wat veel.

    • JoanIk heb precies het recept gedaan. Was heerlijk! Ik zou zeker niet minder kruiden doen.

    reageren

  • EstherMinder gehakt gebruikt en inderdaad meer bonen, voor de kleur en smaak een gele paprika. Was zeer geslaagd en voor herhaling vatbaar!

    reageren

  • EstherGa het vanavond voor de derde keer maken. Wel weer minder gehakt en meer bonen. Ik doe er geen zure room doorheen / op, maar zet losse schaaltjes op tafel met geraspte kaas, creme fraiche, taco saus, verse koriander en avocado. Hierbij taco-schuitjes (niet de schelpen!) en iedereen kan naar favoriet erin doen wat hij wil. Daarom is dit erg in smaak bij de kinderen! Verder een simpele salade erbij.

    reageren

  • AadJe kunt er van alles en nog wat ingooien! Ik heb van iedereen die heeft gereageerd iets toegevoegd van prei tot ananas! 36 verschillende ingrediënten.

    reageren

  • CarlaMijn kinderen eten in plaats van met kidneybonen de chili con carne met rijst. Heeft iemand anders ook dat probleem? Ben zelf namelijk dol op kidneybonen.

    reageren

  • O.Meer bonen bij de chili, voor de rest een voortreffelijk recept.

    reageren

  • MaryIk doe gewoon en-en. Als het bijna klaar is, doe ik er nog wat tomaten in blokjes gesneden bij totdat ze warm zijn. Heerlijke smaak en verschillende tomaatstructuren bij elkaar. Recept is heerlijk!

    reageren

  • JoanGister dit recept voor het eerst gemaakt. Was heerlijk. Volgende keer ga ik er meer bonen door doen en nog wat verse groenten. Iemand enig idee of je ook minder water kan nemen? Het indikken duurde vrij lang.

    reageren

  • NinaHeerlijk recept, ik doe alleen ipv chilipoeder 1 el gerookt paprikapoeder, voor de kinderen. Maar én chilipoeder én paprikapoeder is ook erg lekker.

    reageren