Chili con carne

Chili con carne
  • 6
    personen
  • 0
    min voorbereiden
  • 1:30
    uur bereiden
  • 0
    min wachten
  • waardering8.4
    obv 108 waarderingen
  • Hoofdgerecht
  • Vlees
  • Mexicaans

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels komijnpoeder
  • 1½ theelepel chilipoeder
  • 600 g rundergehakt
  • 400 g tomaten uit blik, in blokjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 500 ml runderbouillon
  • 1 theelepel suiker
  • 300 g kidneybonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
  • 125 g Goudse kaas, geraspt
  • 125 ml zure room
  • koriandertakjes, om te garneren
  • maïschips, om te serveren

Bereiden

Verhit de olie in een ruime pan op halfhoog vuur en fruit hierin 5 minuten de ui, of tot hij bruin begint te worden. Voeg knoflook, komijn, chilipoeder en gehakt toe en bak, al roerend, 5 minuten, of tot het gehakt is verkleurd. Breek eventuele klonten met de achterkant van een houten lepel.

Voeg tomaten, tomatenpuree, kruiden, runderbouillon en suiker toe en roer om. Breng aan de kook, temper het vuur en laat, onder af en toe roeren, 1 uur zachtjes koken, of tot de saus rijk en dik is. Roer er de bonen door en warm ze 2 minuten door.

Verdeel de chili con carne over zes koppen, bestrooi met de kaas en maak af met een lepel zure room. Garneer met de takjes koriander en serveer met de maïschips.

Kookboek

Het recept 'Chili con carne' is afkomstig uit het kookboek...

Kookboek Specerijen van Jane Lawson

Specerijen

Jane Lawson

'Specerijen' is een kleurrijk portret van ruim veertig specerijen: hun geur en rijke smaak, hun vermogen om een gerecht te transfor-meren en hun onmisbare... lees verder

© Unieboek - Van Dishoeck.

reacties op dit recept

  • Sandra Dit recept is niet compleet, er staat niet wanneer je de kidneybonen moet toevoegen... gelukkig kan ik het zelf wel bedenken!
  • Sandra Sorry, toch niet goed gelezen...
  • willy Ik maak het met verse tomaten, is lekkerder.
  • Peter Net gemaakt met producten uit de lokale supermarkt in Indonesië, smaakte erg goed. Net als Willy ook de verse tomaten gebruikt.
  • Dirk Ik voeg er ook nog een 1/2 el piment aan toe, en rooster eerst de kruiden zodat de smaak nog meer naar boven komt. En ook 2 rode spaanse pepertjes, wel ontpitten.
    smakelijk Dirk
  • carla Gisteren toevallig nog een chili gemaakt voor 3 personen, en daar drie blikken bonen (400gr.) voor gebruikt. In dit recept mis ik de bonen- min of meer dan. Voor mij bestaat een chili voornamelijk uit bonen!
  • Marianne Heerlijk recept! Ik doe er een verpulverd gedroogd cilipepertje en 150 gram extra kindeybonen door.
  • Frank F Heel lekker, maar ik heb er gedroogde kidney bonen voor gebruikt. Met een snelkookpan fluitje van een cent en je hoeft er geen blikken voor aan te slepen.
  • Els Een klein blikje mais erdoor geeft niet alleen extra kleur maar is ook erg lekker. Een paar avocado's (geschild en in stukjes) is ook lekker voor erbij. Dat geldt ook voor wat gesnipperde rauwe ui.
  • MM al een paar keer gemaakt en het viel telkens erg in de smaak bij de gasten. wel wat meer bonen erbij gedaan.
  • peter Zelfs een chili zonder de groentes als paprika, prei etc. kan lekker zijn. De lekkere combinatie van kruiden maakt dit tot een goed gerecht.
  • annet Wij vinden dit een heerlijk recept, dus zo eten wij tegenwoordig onze chili! Heerlijk en niet moeilijk te maken.
  • Jose Ik gebruik bruine bonen , maar ook kidneybonen dus gemengd is ook lekker en natuurlijk ook verse tomaat.
  • Yvon Beste chili con carne die ik ooit gegeten heb. Makkelijk te maken en finger licking good.
  • hans Probeer ook eens de chili van Nigella, supersimpel en lekker, wel een flinke scheut "hot west indies pepper sauce" d'r bij en zure room, maar dat kan ook op het bord...
  • Marion Rudolph heeft ook een lekkere chili, met 3 kleuren paprika's erdoor... je kan altijd je eigen "twist" eraan geven trouwens...!
  • JAM Kan ik voor de chili con carne ook bruine bonen gebruiken?
  • Maartje Ik maak hem met vegetarisch gehakt, i.p.v. rundergehakt. Ook erg lekker.
  • Maartje Mijn moeder maakt hem ook heel lekker: meer bonen, mais en paprika erdoorheen, tortilla warps en advocado erbij en een gemengde groene salade.
  • Gerard Ja, meer bonen, liefst van verschillende soorten en vooral geen Goudse kaas... Kaas past helemaal niet in dit gerecht, het maakt het plakkerig en onhelder. Een uitje meer zou geen kwaad kunnen een scheutje witte wijn... Dat is wat het wezen moet
  • Tessa Het is ook lekker om er blokjes ananas door te doen, vooral als het te heet is.
  • Cornélie Ben het er niet mee eens dat het met verse tomaten lekkerder zou zijn. Het mengsel wordt er minder krachtig van smaak door.
  • Cornélie @JAM, je kunt er allerlei soorten bonen in doen, ook verschillende soorten.
  • M. Heerlijk. Ik heb hem inmiddels meerdere keren gemaakt maar iedere keer weer een succes. Voeg zelf nog wel prei en paprika toe.
  • Afke Ik heb ook meer bonen gebruikt en er mais, bleekselderij en champions doorheen gedaan. Verder erg lekker! Lekker makkelijk.
  • Joop Ik heb ook een recept van Jamie Oliver gezien (zoek op chili con carne). Hij stelt in zijn recept dat de kidney bonen een uur mee sudderen (uit blik). Opvallend verschil omdat in dit recept over twee minuten wordt gesproken. Iemand enig idee waardoor dit verschil zou zijn?
  • willy Ik vind de receptuur zeer goed maar ik verkies wel verse bruine bonen.En het gehakt vervangen door rundvlees en bacon,in flinke stukke gesneden. Eet smakelijk !
  • Alfred Twee eetlepels komijnpoeder? Lijkt me wat veel.
  • Esther Minder gehakt gebruikt en inderdaad meer bonen, voor de kleur en smaak een gele paprika. Was zeer geslaagd en voor herhaling vatbaar!
  • Ingeborg H. @Joop, 2 minuten is prima, de bonen zijn al gaar. Ik snap het uur meesudderen van Jami echt niet, dan worden ze papperig.
  • Esther Ga het vanavond voor de derde keer maken. Wel weer minder gehakt en meer bonen. Ik doe er geen zure room doorheen / op, maar zet losse schaaltjes op tafel met geraspte kaas, creme fraiche, taco saus, verse koriander en avocado. Hierbij taco-schuitjes (niet de schelpen!) en iedereen kan naar favoriet erin doen wat hij wil. Daarom is dit erg in smaak bij de kinderen! Verder een simpele salade erbij.

reactie toevoegen

plaats in kookboek
zet op weekmenu
plaats op shopping list
print dit recept
email naar vriend(in)
waardeer dit recept
(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)
(advertentie)

Winterse smoothies

Met de koude en donkere wintermaanden in aantocht kunnen we allemaal wel wat extra weerstand gebruiken. Deze smoothies zijn niet alleen heel erg lekker, ze zitten ook boordevol vitamines en antioxidanten. Hierdoor krijgt je immuunsysteem de extra boost die het nodig heeft. Je hebt alleen een blender nodig om ze te maken.

nieuwe kookboeken

  • Kookboek Mug cakes

    Mug cakes

    Een eenpersoonscakeje direct gebakken in een beker in de magnetron, dat gaat vliegensvlug! Binnen twee minuten staat er een heerlijke... bekijk 'Mug cakes'

  • Kookboek Jamie's comfort food

    Jamie's comfort food

    'Jamie's comfort food' is met meer dan 100 recepten het kookboek voor elk moment in je leven dat je iets te vieren hebt... bekijk 'Jamie's comfort food'

  • Kookboek Rauw

    Rauw

    In 'Rauw' staan 115 frisse recepten, van rauw tot heel kort gekookt, zodat al het goede uit de producten behouden blijft... bekijk 'Rauw'

bekijk alle kookboeken