Goulash

  • 6 personen
  • 90 min
  • waardering 7,8
  • Hoofdgerecht
  • Overige keukens
  • Vlees

Ingrediënten

  • 2 tomaten
  • 100 g bacon, fijngesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • ½ theelepel karwijzaad, licht geplet
  • ½ eetlepel zoet paprikapoeder, plus extra om te garneren
  • 1 kg kalfsvlees, in blokjes
  • 1 laurierblaadje
  • 250 ml runderbouillon
  • 450 g nieuwe aardappelen, in blokjes van 2 cm
  • 100 g doperwten, vers of diepvries
  • 60 ml zure room

Bereiden

Kruis de onderkant van de tomaten in. Leg ze 10 seconden in een kom kokend water, doop ze dan in koud water en pel het vel los vanaf de inkruising.

Doe ondertussen de bacon in een braadpan of vuurvaste ovenschaal en bak 4-5 minuten op halfhoog vuur. Voeg de ui toe en bak nog 10 minuten, of tot deze goudgeel is. Doe er de tomaat bij en stoof 1 minuut. Roer er knoflook, karwij, paprikapoeder, vlees, laurier en bouillon bij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat afgedekt 40 minuten zachtjes koken.

Voeg de aardappel toe en laat 15 minuten koken, zonder deksel, doe er dan de erwten bij en kook nog 5 minuten, of tot ze zacht zijn. Roer er zure room door en warm zachtjes door, zonder het te laten koken. Garneer met extra paprikapoeder en serveer de goulash met roggebrood.

Kookboek

Het recept 'Goulash' is afkomstig uit het kookboek...

Specerijen

Jane Lawson

'Specerijen' is een kleurrijk portret van ruim veertig specerijen: hun geur en rijke smaak, hun vermogen om een gerecht te transfor-meren en hun onmisbare... lees verder

© Unieboek - Van Dishoeck

Waardeer dit recept (75 stemmen)

Goulash recept tips

Reacties op dit recept

  • roosWanneer moet het vlees erbij?

    • FrankTussen paprikapoeder en laurier staat vlees...

    reageren

  • WesselGoed lezen Roos;)

    reageren

  • ElsWat is een goed alternatief voor kalfsvlees??

    reageren

  • marionVanavond gemaakt met sukadelappen... ook heerlijk! Stokbroodje erbij om de borden schoon te vegen -:)

    reageren

  • AadAlternatief voor kalfsvlees is kalkoen.

    • GertjeAls je kalkoen gebruikt, moet dan de suddertijd niet minder dan 40 minuten?

    reageren

  • freekRoos je heb gelijk er staat over het vlees niets in maar wel de bacon, het recept is heerlijk maar de bereiding staat niet goed, hoe dan ook het was heerlijk.

    • FriedaInderdaad goed lezen...

    reageren

  • redactie okoko receptenDe bereidingstekst is correct. Er staat helder aangegeven wanneer het in blokjes gesneden kalfsvlees moet worden toegevoegd.

    reageren

  • teunNou lekker gisteren gemaakt staat goed beschreven, zeker als onervaren in de keuken kun je dit bereiden, net single en ik kook op deze manier smaakt perfect mensen. teun

    reageren

  • M.Ik zie toch echt gewoon staan dat je het vlees toe moet voegen, dus toch een kwestie van goed lezen. Net voordat je het aan de kook brengt en op een laag vuur 40 minuten zachtjes moet laten koken.

    reageren

  • wilIk ga het zeker proberen

    reageren

  • BertLekker recept, voor in de Tajine. Ik zou het vlees niet in blokjes snijden maar in zijn geheel even aanbraden en dan toevoegen. Na al die minuten sudderen valt het vanzelf uiteen, en het vlees blijft malser.

    reageren

  • EstherIk heb het nog niet gemaakt, maar lijkt me lekker. En zou net als Bert het vlees in z'n geheel erbij doen. (O ja, er staat zeker geschreven in het recept wanneer het vlees erbij moet!)

    reageren

  • QuirinaMis toch echt de rode paprika's.

    • IlonaIk ook!

    • EstherDoe je die er toch gewoon bij ;)

    reageren

  • SuzanneHeerlijk recept. Alleen ik voeg er als ik het de volgende keer maar een rode paprika bij.

    • IlonaInderdaad en veel langer sudderen!

    reageren

  • PaulVan de kooktijden klopt niks bij dit recept. Exact aangehouden wat er staat en gevolg: kalfsvlees taai en niet mals en de aardappelen verre van gaar. Het vlees moet echt veel langer sudderen en de aardappelen hebben meer dan een kwartier meekoken nodig.

    reageren

  • RutgerHa ha Paul, is lezen nu echt zo moeilijk. Er staat namelijk ook nog: "en kook nog 5 minuten, of tot ze zacht zijn".

    reageren

  • JeffreyIk heb 100 ml rode wijn erbij gedaan en een blikje tomatenpuree.

    reageren

  • IlonaIn goulash hoort natuurlijk wel rode paprika! Voor de rest zeker twee uur sudderen. Hoe langer hoe beter.

    reageren

  • EstherAl jaren een favoriet recept. Maak hem dan met kipfilet en dubbele hoeveelheid. Ideaal voor grote groepen, valt bij iedereen in de smaak. Voeg vaak wel wat extra groentes toe.

    reageren