Kerstham met ananas

  • 6 personen
  • 145 min
  • waardering 8
  • Hoofdgerecht
  • Overige keukens
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1 licht gepekelde ham met bot
  • 1 takje tijm
  • 2 takjes gladde peterselie
  • 4 laurierblaadjes
  • 5 kruidnagels
  • 1 madam jeanette (chilipeper)
  • 1 ananas, in niet te dikke plakken
  • 3 eetlepels rietsuiker of basterdsuiker
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Voorbereiden

Borstel het zwoerd van de ham af en zet de ham een nacht in een grote bak met koud water. Giet de ham de volgende dag af.

Bereiden

Schep de ham in een grote pan met 6 liter water en voeg de tijm, de peterselie, de laurierblaadjes, de kruidnagels en het hele pepertje toe. Breng aan de kook en laat 2 uur koken. Controleer af en toe of de ham gaar is door erin te prikken; het uitlopende vocht moet helder zijn. Neem de ham uit de pan en laat hem uitlekken.

Leg de plakken ananas in een pan met 1 eetlepel suiker en laat ze op een halfhoog vuur bruin kleuren.

Zet de ham in een braadslee, bestrooi met de twee resterende eetlepels suiker en bedruppel met de olie. Schuif de ham onder de ovengrill tot hij is gekarameliseerd. Serveer de kerstham met de plakken ananas.

Kookboek

Het recept 'Kerstham met ananas' is afkomstig uit het kookboek...

De Creoolse Keuken

Babette de Rozières

Winnaar 'Kookboek van het jaar 2008'! 'De Creoolse Keuken' brengt het beste uit de Aziatische, Afrikaanse, Indiase en Europese culinaire tradities samen... lees verder

© Unieboek - Van Dishoeck

Waardeer dit recept (11 stemmen)

Ham recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!