Konijn recepten

Konijn

Konijn

Men onderscheidt tam en wild konijn. Tamme konijnen worden met ongeveer twaalf weken geslacht en worden vaak op dezelfde miserabele en intensieve manier gehouden als kippen. Wees dus voorzichtig als je tam konijn koopt. Veel slagers en poeliers kunnen wild konijn bemachtigen. Tam konijn is zachter en bleker dan wild konijn. Het is ook vochtiger en iets zoetig. Een wild konijn heeft bruinroze vlees en bij een tam konijn is het bijna wit. Sommige mensen zeggen dat de smaak van tam konijn lijkt op die van kip omdat het maar een heel lichte wildsmaak heeft. ¹)

Konijn bereiden

Konijnenvlees is mager. Je kunt een ouder dier het best smoren, anders wordt het vlees taai en droog. Jonge dieren, en zeker tam konijn, kun je goed braden of stoven. Je kunt ook losse delen van het konijn kopen. De voor- en achterpoten zijn bijvoorbeeld lekker om te smoren, terwijl je de rug het best kunt braden. Konijn smaakt heerlijk gebraden met knoflook, venkelzaad, rozemarijn en pancetta of prosciutto, de Italiaanse manier van bereiden. Smoor konijn, om zijn fijne zoete smaak aan te vullen, met de milde en iets zoete smaak van een goede bouillon, paddenstoelen, uien, mosterd, room, cognac, pruimen, bacon, uien, citroen, kastanjes en pijnboompitten. ¹)

Recept konijn met mosterd

Verhit de oven tot 180 °C. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en leg er een in stukken verdeeld konijn van 1½ kg in. Bak ze op hoog vuur in 5 minuten bruin en keer de stukken regelmatig zodat ze rondom kleur krijgen. Besmeer ze met mosterd, bestrooi ze met tijm, zout en peper en leg ze naast elkaar in een gietijzeren braadpan. Leg het deksel op de pan, zet hem in de oven en braad het konijn circa 40 minuten. Haal de pan uit de oven, schep de stukken konijn eruit en schraap met een lepel boven de pan de mosterd eraf. Voeg 8 eetlepels slagroom toe en roer goed. Leg de stukken konijn weer in de saus, sluit de pan en zet hem nog 20 minuten in de oven. Dien het konijn goed heet op met bijvoorbeeld gekookte aardappels. ²)

[ Bron: 'Wannée' | 'Van de slager' ¹) | 'De Grote Larousse Gastronomique' ²) ]

[ Beeld: Natasha Breen | Shutterstock.com ]