Zandkoekjes recepten

Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.

Zie ook

Zandkoekjes

Vrij droog, bros, meestal rond koekje van diverse afmetingen, dat vaak een kartelrand heeft. Zandkoekjes worden gemaakt van bloem, suiker en ei of eierdooiers (die laatste worden wel eens weggelaten). De ingrediënten worden tot een kruimelige massa gemengd. Het deeg wordt dan tot circa 5 mm dik uitgerold waaruit de koekjes worden gestoken, of tot een worst gerold, waarvan plakjes worden gesneden. In Nederland is gebruikelijk dat deze rol bestaat uit twee kleuren deeg (de helft gekleurd met kaneel of cacao, de andere helft met vanille). Er kunnen allerlei smaakjes aan het deeg worden toegevoegd: citroen, amandelschaafsel of rozijnen. Ze kunnen worden geglaceerd met chocoladeglazuur of, als er twee op elkaar worden gelegd, gevuld met jam. Veel steden en regio's hebben hun eigen speciale zandkoekjes of sprits (waarbij het deeg met een gekarteld mondstuk op de bakplaat wordt gespoten), zoals het Schotse shortbread en de Oostenrijkse Knusper en uit Nederland de Utrechtse sprits en de Amsterdamse koggetjes. Zanddeeg kan ook worden gebruikt voor het vervaardigen van tartelettes of schuitjes die meestal gevuld worden met crème en aardbeien of met gemengde vruchten.

Milanese zandkoekjes

Doe 250 g bloem in een kom en voeg de geraspte schil van 1 citroen, 125 g zachte boter in klontjes, 125 g fijne kristalsuiker, 4 eierdooiers, , mespunt zout en 1 theelepel cognac of rum toe. Kneed er snel een soepel deeg van, maak er een bal van en leg deze 30 minuten in de koelkast. Rol hem daarna uit tot een lap van 5 mm dik en haal er met een ovale of ronde steker koekjes uit. Leg ze op een beboterde bakplaat, bestrijk ze met losgeklopt ei en markeer ze licht met een vork. Bak ze circa 15 minuten in een tot 200 °C verhitte oven.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' ]

[ Beeld: Henkjan Broersma | Shutterstock.com ]