Kip oven recepten

Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.

Zie ook

Kip uit de oven

Kip kan zowel op het fornuis als in de oven worden gebraden. Op het fornuis wordt meestal klein gevogelte gebraden of delen van groot gevogelte. Het braden van groot gevogelte in zijn geheel, zoals kalkoen, gebeurt in de oven. Kip uit de oven is altijd wat droger dan kip die in de braadpan op het fornuis wordt gebraden. Men kan uitdrogen voorkomen door de borst te bedekken met plakken ontbijtspek (barderen). De braadtijd bedraagt 50 tot 60 minuten, voor stukken kip is de braadtijd korter. Reken op 30 tot 45 minuten, afhankelijk van de grootte van de stukken. Om te controleren of de kip gaar is kan men met een lepel de poten wat los van de romp drukken. Wanneer de binnenzijde gaar is, is de hele kip gaar.

Kip uit de oven recept

Een kip die z'n leven lang echt gescharreld heeft, heeft qua smaak niet veel extra's nodig. Die maak je het lekkerst klaar in de oven. Vul de buikholte met wat kruiden. Bijvoorbeeld met een paar takjes tijm, rozemarijn of oregano, een paar gekneusde teentjes knoflook en een halve citroen voor een bijna zomers accent. Of maak met je vingers voorzichtig het vel los van het vlees en duw takjes dragon tussen het vlees en het vel. Bestrooi de kip van binnen en buiten met zout en peper en smeer hem royaal in met boter en olijfolie. Een klontje boter in de buikholte van de kip zorgt dat de kip lekker sappig blijft. Steek de buikholte vast met cocktailprikkers en bind de poten bij elkaar. Leg de kip op zijn rug in een ingevette braadslede. Schenk om uitdrogen te voorkomen een scheutje bouillon of wijn op de bodem en schuif de braadslede in de oven. Voorverwarmen is niet nodig: de kip blijft sappiger als hij tegelijk met de oven warm wordt. Schakel de oven in op 175 °C en laat de kip in ruim een uur tot anderhalf uur mooi bruin en gaar worden. ¹)

[ Bron: 'Wannée' | redactie ¹) ]

[ Beeld: Nadianb | Shutterstock.com ]