Nigella Lawson: zoete aardappelen voor twee

  • 2 personen
  • 65 min
  • waardering 7,7
  • Hoofdgerecht
  • Overige keukens
  • Vlees

Ingrediënten

  • 2 zoete aardappelen (gewassen en drooggewreven, maar niet geschild), elk in vier parten gesneden
  • 200 g blokjes gerookt ontbijtspek
  • 200 g groene asperges
  • 6 teentjes knoflook
  • een paar takjes verse tijm of 1 theelepel (5 ml) gedroogde tijm
  • 3 eetlepels (45 ml) koud geperste koolzaadolie
  • slablaadjes, voor erbij (desgewenst)
  • chilisaus, voor erbij (desgewenst)

Bereiden

Verhit de oven tot 220 °C / gasovenstand 7. Pak een braadslee waar alle ingrediënten in kunnen - ik gebruik zoiets als een enorme tarte-tatinvorm, maar een gewoon, wat kleiner bakblik kan ook.

Leg de stukken zoete aardappel in de braadslee en strooi er het grootste deel van de spekblokjes bij, dan de asperges en teentjes knoflook en, ten slotte, de rest van de spekblokjes.

Strooi er de tijm over, besprenkel alles met de olie en zet de braadslee 30 minuten in de oven. Keer de zoete aardappelen dan om en laat ze nog 30 minuten in de oven staan.

Laat alles een beetje afkoelen - anders zou je je tong nog branden - voordat je het over 2 borden verdeelt, al dan niet voorzien van slablaadjes, en er wat grof zeezout over strooit of chilisaus over sprenkelt, of beide, net hoe je pet staat.

Opmerking

'Dit is een creatie die tot stand kwam doordat ik, toen ik op een avond met mijn wagentje door de supermarkt liep, werd overweldigd door een verlangen naar zoete aardappelen en vervolgens werd verleid door wat asperges. Toen ik thuiskwam vond ik alleen een pakje lardons - die Franse reepjes mager spek - dat naar me lag te lonken vanuit de koelkast. Er zat niets anders op. Nu heb ik het al een aantal keren gemaakt, op die avonden dat ik te moe ben om veel aandacht te besteden aan eten - of bezig ben met andere plichten - en ook (wat me nogal eens gebeurt) niet zo'n omzettende haast heb om te eten. Vanzelfsprekend kun je ermee doen wat je wilt, maar ik ben heel, heel blij met de prachtige, aardse intensiteit die de zoete aardappelen nu hebben. Toch wil ik er bij het eten nog een beetje vuur aan toevoegen, bijvoorbeeld door een fles mangochilisaus op tafel te zetten. Ook tabasco zou lekker zijn. En als je het allemaal nog een beetje wilt opleuken, leg deze zoete aardappelen dan op 2 borden die je van een fris bedje sla hebt voorzien.' - Nigella Lawson

Kookboek

Het recept 'Nigella Lawson: zoete aardappelen voor twee' is afkomstig uit het kookboek...

Keuken

Nigella Lawson

'Keuken' zit tjokvol recepten van maaltijden die we met onze vrienden en familie willen delen. Voor het eerst vertelt Nigella wat ze met kliekjes doet en deelt ze haar... lees verder

© Uitgeverij Contact

Waardeer dit recept (20 stemmen)

Zoete aardappelen recept tips

Reacties op dit recept

  • tinyAardappels waren lekker maar de asperges waren zwarte harde stokjes, spekjes waren ook zwart. Volgens mij kan je beter de aardappels in de oven bakken en de spekjes en knoflook apart bakken. En de asperges even voorkoken en op het laatst alles door elkaar mengen, b.v. 10 min. voor het eind baktijd aardappelen. Zo gaan we het een keertje proberen.

    reageren

  • JennyIn welke winkels kan je zoete aardappels halen? Bij de C1000 heb ik ze niet zien liggen.

    reageren

  • CarolienBij Albert Heijn zijn zoete aardappelen wel gewoon te koop.

    reageren

  • tinyOok bij jumbo zijn ze te koop. We hebben het recept veranderd, zie hier boven. Het was in een woord heerlijk.

    reageren

  • CaroKan er ook iets anders worden gebruikt dan spekblokjes? Ik eet nl geen varkensvlees!

    reageren

  • PieterIpv spekblokjes kun je bv ook kip poulet doen, stevig kruiden en apart bakken, het braadvet hiervan kan bij de aardappel in, op 5 min voor het eind nog even de kip erbij door doen.

    reageren

  • HansIk vind het typerend, ik had de zoete aardappels eerst gekookt 10 min. en toen in de oven met de spekreepjes en op het laatst de asperges want een ovengerecht met asperges komt heel kritisch bijna niet om te doen. De smakelijke groeten van Hans.

    reageren

  • SimoneIk heb het recept met sperziebonen gemaakt ipv. met asperges. Niets voorgekookt, wel een uur in de oven gedaan, maar dan op iets lagere temperatuur. Was goed gaar zo en niet zwart of zo... Heerlijk van smaak!

    reageren